2022-12-13

Загинув науковець політехніки Володимир Макогон

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у глибокій скорботі — 6 грудня загинув наш колега, науковий співробітник і земляк, один з наших найкращих науковців-геологів України, кандидат геологічних наук Володимир Володимирович Макогон.

Загинув науковець політехніки Володимир Макогон

Науковець родом з Полтавщини – з Біликів, тривалий час працював у Чернігівському відділенні Українського геолого-розвідувального інституту (з 1993 і до його ліквідації).

У 2021 році вступив до докторантури ІГН НАН України і паралельно почав викладати у нашому університеті — в ННІ нафти і газу. Влітку 2022 року був мобілізований до лав ЗСУ та став на захист України, але, навіть перебуваючи на фронті, брав участь у наукових дослідженнях.

Шановний Володимир Володимирович був одним з найкращих та найперспективніших учнів академіка Олександра Юхимовича Лукіна, який також працює у нашому ННІ нафти і газу.

Як науковець він працював над такими основними напрямками наукових досліджень, як вивчення літології, стратиграфії, фацій, палеогеографії, особливостей осадконакопичення палеозойських відкладів Східного нафтогазоносного регіону України, закономірностей формування та розміщення родовищ вуглеводнів, загальні питання літогенезу осадових формацій. 

Володимир Макогон накопичив колосальний практичний досвід на посадах інженера, наукового співробітника, завідуючого сектором літології, завідуючого сектором методики вивчення Дніпровсько-Донецької западини відділу методики нафтопошукових робіт. 

Під час роботи в університеті, перед мобілізацією, Володимиром Володимировичем виконана значна робота для нафтогазодобувних підприємств по обґрунтуванню та визначенню перспективних ділянок північного борту Дніпрово-Донецької западини та на великих глибинах в центральній частині ДДЗ.

Війна обірвала життя видатного геолога, його працю над докторською дисертацією та участь у спільному з нашими науковцями проєкті. Ці дослідження будуть виконані, а результати будуть присвячені пам’яті Володимира Макогона.

Ми поділяємо з родиною і науковою спільнотою цей біль непоправної втрати, висловлюємо щирі співчуття усій родині – його матері та сестрам, дружині, сину.

Герої не вмирають!

Будьмо гідними світлої пам'яті наших захисників, завдяки яким зустрічаємо кожен новий день, поки вони відчайдушно боряться з ворогом навіть ціною власного життя.