2016-12-03

ЗУСТРІЧ З ВІДОМИМ УКРАЇНСЬКИМ МОВОЗНАВЦЕМ МИКОЛОЮ ЗУБКОВИМ

ЗУСТРІЧ З ВІДОМИМ УКРАЇНСЬКИМ МОВОЗНАВЦЕМ МИКОЛОЮ ЗУБКОВИМ

На базі ПолтНТУ відбулася зустріч з відомим українським мовознавцем, автором понад 50 підручників, навчальних посібників з української мови, укладачем словників Миколою Зубковим.

1 грудня 2016 р. у Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка відбулася зустріч з відомим українським мовознавцем, автором понад 50 підручників, навчальних посібників з української мови, укладачем словників Миколою Зубковим. Нині дослідник працює в Комітеті стандартування технічної термінології НУ «Львівська політехніка» на посаді лінгвоексперта.

На зустріч було запрошено викладачів та студентів гуманітарного факультету. Микола Зубков  виступив із цікавою та ґрунтовною лекцією на тему «Актуальні питання культури усного й писемного мовлення», на якій проаналізував самобутність мовної системи, окреслив основні тенденції розвитку сучасної української літературної мови, зокрема акцентував увагу на проблемах перекладу технічної термінології, викликавши інтерес майбутніх перекладачів та документознавців.

Микола Григорович є дослідником творчої спадщини Т.Шевченка. Під час зустрічі автор презентував повний виданок Шевченкового «Кобзаря», вперше опублікованого Харківським (скрипниківським) правописом. На сьогодні це найповніше зібрання Шевченкових творів без будь-яких цензурних вилучин, які мають неабияку мистецьку цінність.

Після лекції студенти ознайомилися з науковим доробком Миколи Зубкова, який люб’язно представила наукова бібліотека університету.

На завершення дослідник побажав студентській аудиторії продовжувати утверджувати державотворчу роль української мови, адже пізнавати мову – «найдосконаліший винахід розуму і найбільша людська цінність».

За матеріалами кафедри українознавства,
культури та документознавства