2020-12-22

Звернення ректора Володимира Онищенка з нагоди ювілею університету

Шановні науково-педагогічні працівники, співробітники, студенти і випускники Полтавської політехніки! Шановні друзі і партнери Університету! Уся поважна громадо Полтавщини та українська академічна спільното!

Звернення ректора Володимира Онищенка з нагоди ювілею університету

З великою радістю, неприхованим хвилюванням і глибокою шаною до всіх поколінь великої родини нашої Аlma mater вітаю вас зі славним ювілеєм – 90-річчям університету!

Ювілей – це завжди час підбиття підсумків, роздумів про досягнення та успіхи, а також візія майбутнього.

Університет пам’ятає і береже свої історичні традиції, усвідомлює новітні вимоги європейського освітнього простору і, насамперед, орієнтується на запити сучасності.

Славетна історія нашого університету бере початок з бурхливого 1930 року, коли відповідно до постанови про створення нових вищих навчальних закладів, Наркомат земельних справ українського уряду (19 серпня 1930 року) видав наказ про заснування Полтавського інституту сільськогосподарського будівництва, становлення і розвиток якого тісно пов’язані з індустріальними потребами всієї країни.

За історичними обріями залишились роки напруженої праці багатьох поколінь знаних учених і викладачів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Я особисто вважаю, що з того моменту і до сьогодні, успіх нашого закладу вищої освіти полягає в людях, які працювали і працюють в університеті. Тільки завдяки їх досягненням університет має динамічний розвиток.

Важливим етапом в історії став минулий рік – університет підвищив статус і перейменований у Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Відбулася не лише зміна назви, а й суті – з потужного закладу вищої освіти технічного спрямування університет динамічно трансформувався в класичний багатогалузевий університет.

Сьогодні Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» − лідер на ринку освітніх послуг України, потужний міжнародний авторитетний науковий та інноваційний центр, у складі якого 8 структурних підрозділів; 9 навчальних корпусів; понад 120 навчальних і науково-дослідницьких лабораторій та комп’ютерних класів.

Освітньо-науковий процес забезпечують 400 науково-педагогічних працівників, серед них понад 50 докторів наук, професорів, 300 кандидатів наук, доцентів. У складі науково-педагогічного колективу університету 10 лауреатів Державної премії України в галузі науки і техніки, 21 лауреат Премії Президента України для молодих учених.

Стрімкий розвиток університету яскраво ілюструють позиції у міжнародних та вітчизняних рейтингах.

Багато років поспіль співпрацюємо з установами НАН України, на базі університету діє Полтавська філія Північно-Східного наукового центру НАН та МОН України. В університеті активно розвивається наукова діяльність молодих вчених та студентів, проводяться студентські наукові конференції, літні школи, зростає кількість переможців наукових конкурсів та олімпіад.

Надзвичайно ефективна співпраця з Малою академією наук України спрямована на підтримку талановитих дітей.

У 2020 році Полтавське територіальне відділення МАН увійшло до ТОП-5 областей України за результатами виступів талановитої учнівської молоді. Наші викладачі активно допомагають у розвитку юних науковців і дослідників.

Саме Полтавське територіальне відділення МАН зробило позитивний внесок у включення Національного центру «Мала академія наук України» до провідної світової науково-освітньої організації ЮНЕСКО.

Полтавська політехніка активно інтегрується до світового освітнього простору, є членом Великої хартії університетів, розширює географію міжнародних партнерів і дає рекомендації колегам щодо приєднання до європейської родини університетів.

Для студентів відкриті широкі можливості – унікальні для нашої країни англомовні програми подвійного диплому з Великобританією, Канадою, Сполученими Штатами Америки, Польщею, Францією, Німеччиною та іншими країнами світу. Реалізуються міжнародні проєкти Британської Ради, Корпусу Миру США, Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні.

На сьогодні знання – це лише один з аспектів виміру сучасної людини. І тільки органічне поєднання їх з культурою, моральністю, духовністю й патріотизмом можуть довершити формування гармонійно розвиненої особистості.

Університет нині – це фах, наука і практика на тлі культурних і загально-людських цінностей.

Іти до мети непросто – світ постійно змінюється, сьогодення ставить високі вимоги, динаміка часу потребує відповідних інноваційних підходів та конкурентоспроможних дій.

Підвищення якості та ефективності освіти, поєднання наукових досліджень й освітнього процесу на всіх рівнях підготовки здобувачів вищої освіти, подальший активний розвиток наукових шкіл, співпраця зі світовими науково-освітніми центрами і фондами, формування інноваційної інфраструктури та комерціалізація результатів наукових досліджень є основними пріоритетами діяльності Полтавської політехніки на сучасному етапі, що забезпечують її авторитет, визнання та престиж у майбутньому.

Перегортаючи нову сторінку величної історії, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» зберігає славне минуле, реагуючи на виклики сучасності, примножує успішне сьогодення та впевнено крокує у своє інноваційне майбутнє!

З великою повагою і вдячністю
ректор, професор Володимир ОНИЩЕНКО