Навчальний курс 184БОК18 Контроль та забезпечення якості продукції

Одиниці вимірювання фізичних величин. Системи одиниць фізичних величин. Класифікація вимірювань. Засоби вимірювання. Методи вимірювання. Елементи процесу вимірювання. Похибки вимірювань. Класифікація похибок вимірювання. Правила округлення результатів вимірювання. Еталони. Основні завдання метрологічної системи України. Метрологічна служба та її функції. Метрологічний контроль і нагляд в Україні. Структура міжнародної метрологічної системи. Міжнародні метрологічні організації. Сутність та задачі стандартизації. Різновиди стандартизації. Випереджаюча стандартизація. Комплексна стандартизація. Уніфікація. Агрегатування. Типізація. Структура національної системи стандартизації України. Законодавча та нормативна база стандартизації. Держаний нагляд за додержанням стандартів. Структура міжнародної системи стандартизації. Класифікація нормативних документів стандартів, що використовуються в Україні. Особливості використання технологічних регламентів в Україні. Правила позначення та облік нормативних документів. Порядок розроблення, впровадження та переглядання стандартів. Якість. Управління якістю. Контроль якості. Забезпечення якості. Фактори, що зумовлюють якість продукції. Показники якості продукції. Принципи формування системи якості продукції. Нормативно-правове регулювання відносин у сфері забезпечення якості. Цілі оцінювання рівня якості. Методи визначення значень показників якості. Рівень якості продукції. Комплексна оцінка рівня якості. Методи оцінювання рівня якості продукції. Методи вимірювання якості. Кваліметрія. Інструментальний метод. Лабораторні дослідження. Випробування. Експертна оцінка. Рівень якості. «Сім простих інструментів якості». Розрахунково-аналітичні дослідження. Алгоритм оцінювання якості. Основні поняття щодо управління якістю. Міжнародний та вітчизняний досвід управління якістю. Стадії розвитку систем управління якістю. Сучасні системи управління якістю на підприємствах. Концепція загального управління якістю TQM. Галузеві стандарти управління якістю продукції.

Третій рік, весна – 4 кредити. Екзамен

Перелік дисциплін, які є передумовою вивчення курсу:

  • 184БОК6 Вища математика
  • 184БОК14 Прикладна механіка та опір матеріалів
  • 184БОК22 Матеріалознавство

Перелік дисциплін, для яких курс є передумовою:

  • 184БВБ6.1 Бурові технологічні рідини
  • 184БВБ6.2 Матеріали та хімреагенти
  • 184БОК20 Основи менеджменту
  • 184БОК26 Машини та обладнання для буріння свердловин

Тема 1. Вимірювання та засоби вимірювання. Одиниці вимірювання фізичних величин. Системи одиниць фізичних величин. Класифікація вимірювань. Засоби вимірювання. Методи вимірювання. Елементи процесу вимірювання. Похибки вимірювань. Класифікація похибок вимірювання. Правила округлення результатів вимірювання.

Тема 2. Метрологічна система України та міжнародне співробітництво у галузі метрології. Основні завдання метрологічної системи України. Метрологічна служба та її функції. Метрологічний контроль і нагляд в Україні. Структура міжнародної метрологічної системи. Міжнародні метрологічні організації.

Тема 3. Основі поняття та принципи стандартизації. Сутність та задачі стандартизації. Різновиди стандартизації. Випереджаюча стандартизація. Комплексна стандартизація. Уніфікація. Агрегатування. Типізація.

Тема 4. Національна система стандартизації України та міжнародне співробітництво в галузі стандартизації. Структура національної системи стандартизації України. Законодавча та нормативна база стандартизації. Держаний нагляд за додержанням стандартів. Структура міжнародної системи стандартизації

Тема 5. Технологічні регламенти та стандарти. Класифікація нормативних документів стандартів, що використовуються в Україні. Особливості використання технологічних регламентів в Україні. Правила позначення та облік нормативних документів.

Тема 6. Загальні поняття якості продукції. Поняття «якість». Фактори, що зумовлюють якість продукції. Показники якості продукції. Принципи формування системи якості продукції. Нормативно-правове регулювання відносин у сфері забезпечення якості.

Тема 7. Оцінювання якості. Цілі оцінювання рівня якості. Методи визначення значень показників якості. Методи оцінювання рівня якості продукції. Кваліметрія. Алгоритм оцінювання якості.

Тема 8. Розвиток систем контролю та забезпечення якості продукції. Основні поняття щодо управління якістю. Міжнародний та вітчизняний досвід управління якістю. Стадії розвитку систем управління якістю.

Тема 9. Сучасні системи управління якістю. Концепція загального управління якістю TQM. Галузеві стандарти управління якістю.

Практичне заняття №1. Міжнародна система одиниць «SІ». Визначення розмірностей похідних величин.

Практичне заняття №2. Розрахунок похибок і округлення результатів вимірювань. Оцінювання величини систематичної похибки (введення поправок).

Практичне заняття №3. Визначення класів точності засобів вимірювання та можливості подальшої їх експлуатації.

Практичне заняття №4. Порядок розроблення, впровадження та переглядання стандартів та технологічних регламентів в Україні.

Практичне заняття №5. Комплексне оцінювання якості продукції.

Практичне заняття №6. Визначення якості продукції за допомогою контрольних карт.

Практичне заняття №7. Визначення якості продукції за допомогою гістограм.

Практичне заняття №8. Визначення якості продукції методом стратифікації.

Практичне заняття №9. Визначення якості продукції за допомогою кореляційних діаграм Парето.

Практичне заняття №10. Визначення якості продукції за допомогою причинно-наслідкових діаграм.

Практичне заняття №11. Визначення якості продукції за допомогою контрольних карт.

Практичне заняття №12. Управління якістю згідно ДСТУ ISO/TS 29001:2010 «Системи управління якістю. Вимоги до організацій, які постачають продукцію і надають послуги в нафтовій, нафтохімічній і газовій промисловостях».

Базова

  1. Фролов Є.А., Кравченко С.І., Попов С.В., Гнітько С.М. Технологічне забезпечення якості продукції машинобудування: монографія. Полтава: Технологічний центр, 2019. 204 с.
  2. Рабинович О.В., Червоний І.Ф., Маняк М.О. Стандартизація, метрологія та контроль: підручник. Запоріжжя: ЗДІА, 2013. 184 с.
  3. Бичківський Р.В., Столярчук П.Г., Сопільник Л.І., Калинський О.О. Управління якістю. Сертифікація. Київ: Вища школа, 2005. 432 с.
  4. ДСТУ 2681-94 Метрологія. Терміни та визначення. Київ: Держстандарт України, 1995. 68 с.
  5. ДСТУ 2925-94 Якість продукції. Оцінювання якості Терміни та визначення. Київ: Держстандарт України, 1994. 28 с.
  6. ДСТУ ІSО 10012:2005 Системи управління вимірюваннями. Вимоги до процесів вимірювання та вимірювального оснащення. Київ: Держстандарт України, 2007. 28 с.
  7. ДСТУ ISO 9000:2015 Системи управління якістю. Основні положення та словник термінів. Київ: ДП «УкрНДНЦ», 2016. 49 с.
  8. ДСТУ ІSО 9001:2015 Системи управління якістю. Вимоги. Київ: ДП «УкрНДНЦ», 2016. 30 с.
  9. ДСТУ ISO/TS 29001:2010 Системи управління якістю. Вимоги до організацій, які постачають продукцію і надають послуги в нафтовій, нафтохімічній і газовій промисловостях. Київ: Держспоживстандарт України, 2011. 34 с.

Допоміжна

  1. Туяхов А.І., Ілющенко В.І, Саф'янц С.М., Смірнов О.М., Гридін С.В. Метрологія і стандартизація в енергетиці: навчальний посібник. Донецьк: ДНТУ, 2012. 308 с.
  2. Цюцюра С.В., Цюцюра В.Д. Метрологія, основи вимірювань, стандартизація та сертифікація: навчальний посібник. Київ: Знання, 2005. 242 с.
  3. Шаповал М.І. Основи стандартизації, управління якістю і сертифікації. Київ: Видавництво Європ. ун-ту, 2006. 174 с.

Координатор Syllabus