Навчальний курс 184БОК20 Основи менеджменту

Менеджмент і соціум. Людина в організації. Залежність результатів діяльності. Зміст поняття «менеджмент», його роль. Суб'єкт та об'єкт управління. Спільні риси управлінської праці. Спільність та відмінність інтересів працівників в організації. Організації, їх підсистеми, спільні характеристики. Різновиди підходів до групування організацій. Групи факторів зовнішнього середовища організацій. Види відповідальності організацій перед суспільством. Наукова школа управління. Класичний підхід до управління організацією. Поведінковий підхід до керування. Принципи Г. Форда. Принципи продуктивності праці Г. Емерсона. Універсальні принципи А. Файоля. Цілі в управлінні організацією. Види планів. Сутність стратегії підприємства, етапи її розробки. Основні компоненти планування: політика, тактика, процедури, правила. Повноваження, їх делегування, відповідальність. Лінійні та штабні повноваження. Сутність, поняття “мотивація”, її роль. Потреби: первинні та вторинні. Винагороди: внутрішні та зовнішні. Змістовні та процесуальні теорії мотивації. Сутність контролю і його значення в процесі управління. Види і методи контролю. Процес контролю: сутність і зміст основних етапів. Умови ефективного контролю. Сутність і роль комунікацій в організації. Різновиди комунікацій. Наслідки неефективного спілкування. Бар’єри для взаєморозуміння. Етапи комунікацій. Засоби поліпшення спілкування. Вертикальний поділ праці та необхідність керування. Особливості різних стилів керування. Роль лідерства в управлінні організацією. Авторитет керівника, умови його забезпечення. Сутність та види влади. Управлінський вплив. Стилі управління, їх відмінності. Основи та види влади. Поняття впливу, його значення в процесі управління. Стилі управління, їх відмінності. Сутність управлінських рішень, їх види. Етапи раціонального підходу. Фактори впливу на процес їх розробки.

Третій рік, весна – 3 кредити. Диференційований залік

Перелік дисциплін, які є передумовою вивчення курсу:

  • 184БВБ1.1 Психологія
  • 184БВБ1.2 Соціологія

Перелік дисциплін, для яких курс є передумовою:

  • 184БОК29 Економіка підприємства

Тема 1. Менеджмент як соціальне управління. Менеджмент і соціум. Людина в організації. Залежність результатів діяльності. Зміст поняття «менеджмент», його роль. Суб'єкт та об'єкт управління. Спільні риси управлінської праці. Спільність та відмінність інтересів працівників в організації.

Тема 2. Організація: сутність, побудова, особливості. Організації, їх підсистеми, спільні характеристики. Різновиди підходів до групування організацій. Групи факторів зовнішнього середовища організацій. Види відповідальності організацій перед суспільством.

Тема 3. Еволюція управлінської думки. Наукова школа управління. Класичний підхід до управління організацією. Поведінковий підхід до керування. Принципи Г. Форда. Принципи продуктивності праці Г. Емерсона. Універсальні принципи А. Файоля.

Тема 4. Планування діяльності. Цілі в управлінні організацією. Види планів. Сутність стратегії підприємства, етапи її розробки. Основні компоненти планування: політика, тактика, процедури, правила.

Тема 5. Організація взаємодії. Повноваження, їх делегування, відповідальність. Лінійні та штабні повноваження.

Тема 6. Мотивація зусиль персоналу. Сутність, поняття “мотивація”, її роль. Потреби: первинні та вторинні. Винагороди: внутрішні та зовнішні. Змістовні та процесуальні теорії мотивації.

Тема 7. Контроль виконання завдань. Сутність контролю і його значення в процесі управління. Види і методи контролю. Процес контролю: сутність і зміст основних етапів. Умови ефективного контролю.

Тема 8. Комунікаційний процес. Сутність і роль комунікацій в організації. Різновиди комунікацій. Наслідки неефективного спілкування. Бар’єри для взаєморозуміння. Етапи комунікацій. Засоби поліпшення спілкування.

Тема 9. Влада в організації та стилі управління. Вертикальний поділ праці та необхідність керування. Особливості різних стилів керування. Роль лідерства в управлінні організацією. Авторитет керівника, умови його забезпечення. Сутність та види влади. Управлінський вплив. Стилі управління, їх відмінності.

Тема 10. Прийняття управлінських рішень. Основи та види влади. Поняття впливу, його значення в процесі управління. Стилі управління, їх відмінності. Сутність управлінських рішень, їх види. Етапи раціонального підходу. Фактори впливу на процес їх розробки.

Практичне заняття № 1. Менеджмент як соціальне управління.

Практичне заняття № 2. Еволюція управлінської думки.

Практичне заняття № 3. Планування діяльності.

Практичне заняття № 4. Організація взаємодії.

Практичне заняття № 5. Мотивація зусиль персоналу.

Практичне заняття № 6. Контроль виконання завдань.

Практичне заняття № 7. Комунікаційний процес.

Практичне заняття № 8. Влада в організації та стилі управління

Практичне заняття № 9. Прийняття управлінських рішень

Базова

  1. Кузьмін О.Є. Основи менеджменту: Підручник / О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник. – К.: Академвидав, 2015. – 416 с.
  2. Білорус Т.В. Основи менеджменту: Навчальний посібник / Т.В. Білорус. – К.: Атіка, 2012. – 160 с.
  3. Дяченко Т.О. Основи менеджменту: Навчальний посібник / Т.О. Дяченко. – К.: Кондор, 2011. – 176 с.
  4. Мазаракі А.А. Менеджмент: Теорія і практика: Навчальний посібник / А.А. Мазаракі. – К.: Атіка, 2013. – 584 с.
  5. Мошек Г.Є. Менеджмент: Навчальний посібник для дистанційного навчання / Г.Є. Мошек. – К.: Кондор, 2011. – 388 с.
  6. Туленков М.В. Сучасні теорії менеджменту [Текст]: Навчальний посібник / М. В. Туленков. – К.: Каравела, 2012. – 304 с.
  7. Хміль Ф.І. Основи менеджменту: Підручник / Ф.І. Хміль. – К.: Академвидав, 2014. – 576 с.

Допоміжна

  1. Дикань Н.В. Менеджмент: Навчальний посібник / Н.В. Дикань, І.І. Борисенко. – К.: Знання, 2014. – 390 с.
  2. Діденко В.М. Менеджмент: Підручник / В.М. Діденко. – К.: Кондор, 2015. – 584 с.
  3. Дідковська Л.Г. Менеджмент: Навчальний посібник / Л.Г. Дідковська, П.Л. Гордієнко. – К.: Алерта, 2016. – 516 с.

Координатор Syllabus