2020-06-15

Абітурієнти з Криму і Донбасу зможуть вступити у Полтаві без ЗНО

За рішенням МОН України, у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Українській медичній стоматологічній академії працюють освітні центри «Донбас-Україна» і «Крим-Україна». Абітурієнти з тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу зможуть вступити до політехніки, УМСА та Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя за спрощеною процедурою.

Абітурієнти з Криму і Донбасу зможуть вступити у Полтаві без ЗНО

За словами начальника головного управління вищої освіти Міністерства освіти і науки України  Світлани Кретович, жителі Криму та Донбасу зможуть вступати до будь-якого із закладів вищої освіти, де працюватимуть освітні  центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна», без складання зовнішнього незалежного оцінювання. Центри діятимуть з 9 червня до 23 жовтня 2020 року (через карантинні обмеження можлива зміна дат).

У переліку закладів освіти, підпорядкованих МОН України, є Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і структурний підрозділ університету – Миргородський фаховий коледж імені Миколи Гоголя.

Всього Міністерство освіти і науки України визначило більше 100 закладів вищої та фахової передвищої освіти, до яких у 2020 за спрощеною процедурою можуть вступати мешканці тимчасово окупованих територій Донбасу та АРК Крим: 88 закладів вищої освіти, підпорядкованих Міністерству освіти та науки України, 15 – Міністерству охорони здоров’я, Міністерству внутрішніх справ і Міністерству культури та інформаційної політики.

Вступники з АР Крим та Севастополя беруть участь у конкурсі в межах квоти №2, доступної у кожному з цих закладів вищої освіти. А вступники з території проведення ООС вступають у ці заклади, беручи участь у загальному конкурсі, отримавши бали за вступні іспити.

«Працівники освітніх центрів 9 червня приступили до своєї важливої роботи. Вступникам потрібно лише обрати спеціальність і заклад освіти, куди б вони хотіли вступати, та звернутись до освітнього центру в цьому закладі між 9 червня та 23 жовтня 2020 року. Про візит до освітнього центру можна домовитись заздалегідь, контакти центрів розміщені на сайті Міністерства освіти і науки», – зазначив генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Олег Шаров.

Спрощена процедура вступу передбачає  4 кроки:

  • Обрати освітній центр.
  • Подати документи.  Особисто подати  заяву та  заповнити  освітню декларацію в обраному центрі.

Увага! З метою безпеки  прізвища абітурієнтів та зарахованих студентів шифруватимуться.

  • Скласти іспити.  Скласти два іспити державної підсумкової атестації (ДПА): українська мова та історія України. Далі на абітурієнта  чекає складання одного профільного вступного іспиту чи творчого конкурсу в залежності від обраної спеціальності.
  • Стати студентом. Після зарахування на бюджетну форму навчання гарантовано можна  отримати  соціальну стипендію.
    Студент  зможе продовжити навчання  в країнах Європи за програмою Erasmus.

Вступники, які бажають взяти участь у конкурсі на бюджетні місця, мають подати заяву та заповнити освітню декларацію в освітніх центрах:

– вступники з Криму – не пізніше 20 серпня;

– вступники з Донбасу – не пізніше 22 серпня.

«Ті, які не встигнуть цього зробити у серпні, до 23 жовтня можуть подавати заяви для вступу на контракт», – додали в міністерстві.

Спрощені умови вступу для мешканців тимчасово окупованих територій АРК Крим (м. Севастополь), Донецької та Луганської областей, передбачені законодавством, у 2020 році не зазнали змін.

У робочі дні з 9:00 до 18:00 працює безкоштовна гаряча лінія для вступників із тимчасово окупованих територій: 0-800-504-425.

Більше подробиць про вступ можна дізнатись у розділі «Вступ 2020».

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»