2022-02-21

Академік НАН України, професор політехніки Олександр Лукін прочитав відкриту лекцію про прямі пошуки природного газу і нафти

Академік Національної академії наук України, академік Української нафтогазової академії, доктор геолого-мінералогічних наук, професор кафедри буріння та геології Полтавської політехніки Олександр Лукін прочитав студентам університету та Полтавського фахового коледжу нафти і газу відкриту онлайн-лекцію, присвячену шляхам підвищення ефективності прямих пошуків природного газу і нафти.

Академік НАН України, професор політехніки Олександр Лукін прочитав відкриту лекцію про прямі пошуки природного газу і нафти

Завдяки сучасному матеріально-технічному забезпеченню, висококласній науково-лабораторній базі науковці Полтавської політехніки мають унікальну можливість активно працювати над спільними науково-дослідницькими проєктами з досвідченими фахівцями нафтогазової галузі, професійно комунікувати та обмінюватися практичним досвідом і напрацюваннями з науковцями і практиками з різних куточків нашої країни.

У рамках угоди про освітнє та науково-технічне співробітництво Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з Національною академією наук України академік Національної академії наук України, академік Української нафтогазової академії, доктор геолого-мінералогічних наук, професор кафедри буріння та геології Олександр Лукін ефективно працює над важливими науково-дослідними роботами для пошуку ефективних методів виявлення вуглеводнів та вирішення складних геологічних завдань і охоче ділиться досвідом з майбутніми геологами нафти і газу. Досвідчений спікер, лектор геологічних дисциплін провів онлайн-зустріч з викладачами кафедри буріння та геології, студентами спеціальності 103 «Науки про Землю» (Геологія нафти і газу) Полтавської політехніки та Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Науковець прочитав відкриту лекцію «Прямі пошуки нафти і газу: причини невдач та шляхи підвищення ефективності», під час якої студенти та науковці обговорили шляхи підвищення ефективності пошуків природного газу і нафти, проаналізували причини невдалих геологічних спроб.

Академік Олександр Лукін почав свою доповідь з оцінки ресурсів вуглеводнів в Україні, охарактеризував існуючі проблеми нафтогазової галузі в Україні: «… можемо оцінити ресурси нафти і газу, як практично невичерпні!». Лектор наголосив на тому, що дані є дуже оптимістичними і дають українцям привід вважати, що кінець вуглеводневої епохи в найближчий час не очікується. Це пов’язано з перспективами значних глибин (7-10 км) та освоєнням нетрадиційних покладів тощо.

Пошуки та розвідка вуглеводнів потребують детальності різних видів досліджень, хоча і почалися вони з так званого «нафтового сліду» – виходу вуглеводнів на денну поверхню, який дозволив знайти більшість родовищ XIX століття. Вже на початку XX століття виникли методи з пошуку геофізичних та геохімічних аномалій, що тільки удосконалюються з кожним десятиліттям.

«Необхідно підвищувати точність оцінки перспективних об’єктів, застосовуючи прямі пошуки – аналіз аномалій», – прокоментував шляхи вирішення існуючої проблеми Олександр Лукін.

Учасники лекції не оминули увагою екологічну складову видобутку вуглеводнів, подискутували над існуючими екологічними ризиками, зокрема Олександр Юхимович запевнив, що при освоєнні глибоких горизонтів, детальній геологічній розвідці та застосуванні сучасних технологій видобутку дані ризики будуть мінімальними.

Студенти спеціальності 103 «Науки про Землю» Полтавської політехніки з цікавістю слухали лектора, адже його величезний досвід та уміння говорити про головне в галузі нікого не залишив байдужим. Онлайн-формат не завадив налагодженню конструктивного діалогу та плідному спілкуванню, під час якого студенти отримали вичерпні відповіді на свої питання.

На базі Навчально-наукового інституту нафти і газу значно розширюється спектр масштабних наукових заходів для обміну практичним досвідом, спільного виконання прикладних наукових досліджень.

Лекції від найкращих професіоналів нафтогазової галузі продовжуватимуться упродовж усього навчального року. На час карантинних обмежень вони відбуваються в онлайн-форматі.

Раніше іноземний професор поділився професійними кейсами цифрового моделювання нафтогазових родовищ, науковець НАН України розповів про перспективи видобутку українського золота, а очільник Держгеонадр презентував нові можливості для молодих фахівців.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»