2020-04-09

Іноземний професор поділився професійними кейсами цифрового моделювання нафтогазових родовищ

6 квітня відбулася відкрита онлайн-лекція професора міжнародного рівня Браніміра Цвєтковича.

Іноземний професор поділився професійними кейсами цифрового моделювання нафтогазових  родовищ

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» продовжує збагачувати навчальний процес циклами лекцій від професіоналів –топ-менеджерів та провідних фахівців нафтогазових компаній.

Свою нову лекцію професор присвятив моделюванню стану колекторів вуглеводнів. Ця тема особливо актуальна для магістрантів за спеціальністю «Нафтогазова інженерія та технології». Для спікера ця лекція стала вже третьою у циклі запланованих для студентів нафтогазових спеціальностей. Через карантинні обмеження лекція відбувалася на платформі Zoom. Долучитися мали змогу усі бажаючі, заповнивши реєстраційну форму за посиланням на офіційних ресурсах університету. Загальна кількість учасників сягнула понад сто двадцять осіб – студентів і науково-педагогічних працівників Навчально-наукового інституту нафти і газу, Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету імені Юрія Кондратюка, фахівців провідних нафтогазовидобувних компаній.

Матеріал викладався двома мовами – англійською та українською. Послідовний переклад здійснювала кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва.

За словами Браніміра Цвєтковича, цей досвід можуть переймати інші провідні українські університети: «Під час карантину ми маємо більше часу присвятити навчанню та власному розвитку. Тому дуже ціную зусилля, що докладаються Національним університетом імені Юрія Кондратюка у плані дистанційного опанування курсів навчальних дисциплін. Подумайте над тим, як ви збираєтеся провести кілька найближчих місяців свого життя та скористайтеся нагодою отримати додаткові знання та навички. Дистанційний формат дозволить нам поспілкуватися та мотивувати один одного на нові звершення».

Фахівець охоче поділився напрацьованими за тривалий період професійними кейсами по розробці різних типів підземних пластів, дослідженні геофізичних і геохімічних процесів у свердловинах. У ході лекції професор поділився цінним досвідом з цифрового моделювання підземного пласта, розробки геомеханічної, геофізичної та геохімічної моделей, ознайомив з категоріями симуляторів процесів, що відбуваються у свердловині. Частина з них є комерційними, запатентованими їхніми розробниками (Eclipse, Imex, Gem, Stars, Intersect, Nexus) та ті, що можна виготовити в домашніх умовах (Empower, Cheers PSim, Powers).

«Моделі пласта досить складні, проте розібратися можна. Я буду детально пояснювати кожен етап. Почнемо зі збору даних: навіщо нам це необхідно? У нас є свердловина, яка зараз пробурюється, я використовую певні знаряддя і механізми й занурюю в свердловину, щоб отримати всі необхідні мені дані. При створенні геомеханічної моделі потрібно отримати сейсмічні та аналітичні дані, виміряти проникність рідини. Для цього мені потрібно знати якості рідини, далі перейдемо до індикаторів моделювання та власне самого процесу моделювання. Моделювання та перевірка утворених моделей – складний процес, що потребує чимало часу та повних даних. Не зібрані вчасно дані все ускладнюють. Після отримання геомеханічних даних, даних про характеристики породи, про потік речовини у свердловині я зможу створити картажну модель, а далі будуть потрібні індикатори для перевірки цієї моделі. Таким чином у нас відбудеться інтеграція двох моделей: статичної й динамічної», – пояснив професор, ілюструючи та супроводжуючи повним професійним коментарем таблицями, графіками кривих та наочною демонстрацією чотиривимірної решітки підземного пласта, створеною разом з аудиторією.

«Лектор присвятив значну частину часу апробації свого виробничого досвіду у Скандинавському та Східно-Європейському регіонах. Зокрема, професор систематизував загальні вимоги до молодого фахівця у нафтогазовій промисловості та узагальнив базові знання з фізики нафтогазового пласта, які забезпечать поглиблене сприйняття курсу. Онлайн-лекція час від часу ставала активним діалогом між викладачем і аудиторією. Курс побудовано таким чином, щоб після кожної лекції Браніміра Цвєтковича студент виходив з новими практичними навичками, які сформують його професійний рівень на момент випуску, що суттєво полегшить йому адаптацію до швидкоплинних умов сучасного виробництва», – прокоментував Олександр Петраш доцент кафедри нафтогазової інженерії та технологій Навчально-наукового інституту нафти і газу.

Одним з ключових стало важливе питання, що постає перед кожним випускником університету та коледжу: «Ким ви збираєтеся стати та де збираєтеся працювати як інженери – нафтовики?». Розмірковуючи вголос над поставленим до аудиторії питанням, професор поділився спогадами про навчання у відомих європейських університетах, професійну діяльність у відомих компаніях, співпрацю з багатьма успішними людьми.

Професор Бранімір Цвєткович має декілька магістерських ступенів з різних дисциплін, зокрема в нафтогазовій сфері, теоретичній та експериментальній фізиці. Загалом він пропрацював понад 25 років у різних науково-дослідних установах. Близько 10 років працював у відомих нафтогазових компаніях, вів науково-освітнє співробітництво з інститутами та університетами. Останнім часом провів чимало лекцій для студентів університетів, тренінги для співробітників нафтогазових компаній у Кувейті, компаній DTEK Нафтогаз, Schlumberger, працював над численними науковими розвідками про друге в світі родовище нафти, де видобувають по 8 млрд барелів нафти на рік.

Вагомим підґрунтям для успішної кар’єри у сфері нафтогазових промислів він вважає якісну фундаментальну освіту, а вчитись варто і у керівників компаній. «Ви повинні бути інженерами, а це означає, що ви в усіх сферах повинні використовувати свої знання математики й фізики, здобуваючи нові навички та знайомлячись з новітнім обладнанням. Можливо, для когось це не є першочерговим, але наразі дуже важливо для адаптації у сучасному світі. Я мав щасливу нагоду співпрацювати з багатьма дуже відомими й розумними людьми. Повірте, таке спілкування мотивує та надихає», – зазначив Бранімір Цвєткович.

Слухачі мали можливість обговорити почуте, поставити питання та отримати на них вичерпну відповідь.

«Неможливо точно вирахувати, що знаходиться в глибинах надр, ми маємо лише певні оціночні судження. Але симуляція пласта дає змогу дати відповідь на головне питання – якою є економічна доцільність сумарного видобутку нафти чи газу на свердловині. Працюючи інженером з моделювання пластів, ви будете постійно звірятися з грошовими можливостями своєї компанії. Видобуток нафти і газу – складний процес, проте якщо ви знаєте фізику та математику, буде значно простіше. Без знання основ цих фундаментальних дисциплін в нафтогазовій сфері буде складно», –наголосив Бранімір Цвєткович.

Лекції від найкращих професіоналів нафтогазової галузі продовжуватимуться протягом усього навчального року. На час карантинних вони відбуватимуться у онлайн-форматі.

Наступна лекція Браніміра Цвєтковича («Fundamentals of Reservoir Simulations. Part 2») відбудеться о 12:00 13 квітня 2020 року.

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»