2020-06-10

Аспірантки політехніки обрані претендентками на звання Амбасадорів Цілей сталого розвитку ООН

PhD-студентки ННІФЕМ – Ірина Новацька та Катерина Челембієнко пройшли відбір серед 140 претендентів і будуть змагатися за звання Амбасадора з Цілей сталого розвитку в лідерській програмі від Центру «Розвиток КСВ»

Аспірантки політехніки обрані претендентками на звання Амбасадорів Цілей сталого розвитку ООН

SDG-Амбасадори – лідерська програма для молоді на підтримку Цілей сталого розвитку, створення проектів задля їх реалізації. SDG є абревіатурою Цілей сталого розвитку (Sustainable Development Goals), яких світ має досягти до 2030.

Глобальні Цілі сталого розвитку були затверджені у 2015 році на саміті ООН з питань сталого розвитку. За ініціативи Уряду України та за сприяння системи ООН в Україні протягом року тривав відкритий та інклюзивний процес адаптації ЦСР. Беручи до уваги принцип «нікого не залишити осторонь» та використовуючи широкий спектр інформаційних, статистичних та аналітичних матеріалів, була розроблена національна система ЦСР (86 завдань розвитку та 172 показники для моніторингу їх виконання).

Цілі сталого розвитку, яких на сьогодні дотримуються всі країни світу, встановлюють власні показники розвитку і включають 17 цілей і 169 конкретних завдань. Перелік ЦСР був офіційно затверджений на засіданнях Генеральної Асамблеї ООН в кінці вересня 2015 року.

Проєкт «SDG-Амбасадори» створений з метою ознайомлення молоді із SDGs, мотивації на виконання SDG челенджів від компаній України, за виконання яких учасники програми отримують почесне звання «SDG-Амбасадор/ка». Унікальність цієї програми у можливостях для молоді підвищити свої лідерські якості та створити проєкти, тісно співпрацюючи з бізнесом та громадами задля позитивного впливу.

«Актуальність проєкту проявляється в тому, що саме бізнес має можливість позитивно впливати на громади, створювати з ними спільні проекти та реалізувати важливі ідеї для покращення умов життя в містах, а молоді Амбасадори сприяють вдосконаленню даної взаємодії на різних рівнях, заохочуючи жителів міст ділитись власним баченням розвитку міст», – говорять організатори.

Програма реалізовується впродовж 2020 року і включає 10 етапів. PhD-студентка спеціальності «Менеджмент» Ірина Новицька (науковий керівник – д.е.н., професор Ірина Чичкало-Кондрацька) та PhD-студентка спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» Катерина Челембієнко (науковий керівник – д.е.н., доцент Ірина Черниш) успішно подолали три етапи програми. Четвертий — виконання відібраними учасниками щотижневих челенджів зі сталого розвитку від українських компаній (червень-серпень 2020).

Протягом трьох місяців претенденти будуть виконувати 12 завдань та челенджів зі сталого розвитку від соціально відповідальних українських компаній, які підвищать обізнаність молоді, залучать їх до глобального руху за сталий розвиток.

П’ятий етап передбачає обрання нових SDG-Амбасадорів, які дійдуть до фіналу (початок вересня 2020).

Завдання ченджмейкера – поширювати серед молоді України ідей SDG через презентації в університетах, участь в молодіжних заходах чи проведення інформаційної кампанії онлайн.

Протягом року SDG-амбасадор:

  • представлятиме одну з 17 цілей сталого розвитку та розробляє міні-проект;
  • оцінюватиме внесок компаній у розвиток країни на щорічному конкурсі кейсів з КСВ;
  • поширюватиме ідеї та Глобальні цілі сталого розвитку 2030 в Україні;
  • надаватиме рекомендації щодо різних національних ініціатив з питань сталого розвитку;
  • проводитеме опитування думки молоді щодо сталого розвитку та КСВ;
  • гідно представлятиме Україну на міжнародних майданчиках.

Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» вже понад 10 років розвиває корпоративну соціальну відповідальність, а також сприяє досягненню Цілей сталого розвитку через КСВ-діяльність компаній.

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»