2019-12-19

Бранімір Цвєткович: «Поки нафта коштує дешево – це час отримати науковий ступінь PhD»

14 грудня представник компанії «PETRO BRELLE ENERGY», менеджер проєктів Департаменту розробки АТ «Укргазвидобування», професор Бранімір Цвєткович прочитав відкриту лекцію для студентів і викладачів університету та коледжу

Бранімір Цвєткович: «Поки нафта коштує дешево – це час отримати науковий ступінь PhD»

Професор Бранімір Цвєткович провів відкриту лекцію «Modelling a Naturally Fractured Carbonate Reservoir with FMI Well Data» для студентів, аспірантів та викладачів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», які цікавляться питаннями розробки нафтогазових родовищ, обробки геофізичних даних, оцінки запасів природних ресурсів.

Лекція відбулась у рамках освітньої співпраці університету з АТ «Укргазвидобування» та його структурним підрозділом УкрНДІгаз (за проектами інституту розробляється близько 80% газових і газоконденсатних родовищ України), співробітником якого є професор Бранімір Цвєткович – фахівець з понад 40-річним досвідом практичної, наукової і викладацької діяльності. Також долучилися представники бізнесу – головний геолог ТОВ «ЕНЕРГО-СЕРВІСНА КОМПАНІЯ «ЕСКО-ПІВНІЧ» Олександр Дем’яненко та директор ТОВ «Сімойл Україна» Андрій Мирко, які поділилися практичним досвідом інтерпретації сейсмічних даних в реальних умовах.

Професор Бранімір Цвєткович закцентував увагу на основних моментах математичного моделювання тріщинуватих колекторів, провів короткий аналіз історії змін ціни на нафту та її вплив на інтереси наукових кадрів і розробку спеціального програмного забезпечення для видобувної промисловості. Він детально проаналізував яким чином компанія «Schlumberger» створила надпотужний Software для різних процесів видобування вуглеводнів.

Професор також влаштував майстер-клас для слухачів – як правильно себе «продавати» компаніям зі світовим ім’ям і досягати успіхів у кар’єрі. Розповідь про власний професійний шлях, поєднання практичної діяльності на різних посадах у провідних міжнародних нафтогазових компаніях та науково-дослідної діяльності дуже зацікавила аудиторію. Основні меседжі від Браніміра Цвєтковича: «Ніколи не зупиняйтеся у навчанні!», «Поки нафта коштує дешево – це час отримати науковий ступінь PhD».

Друга частина лекції була присвячена аспектам моделювання тріщинуватої структури колекторів, візуалізації свердловинної інформації та можливостям сейсмічних досліджень у цьому контексті. Було розглянуто надзвичайну кількість різних специфічних моментів, що й досі не в повній мірі вклалися у світогляд процесів фільтрації флюїдів у тріщинуватих колекторах не те що у студентів, а навіть у професорів кафедри.

«Тенденція зміщується в мультидисциплінарність і реально найбільш актуальні питання вирішуються на стику різних етапів розробки і експлуатації родовищ вуглеводнів», – підкреслює професор Бранімір Цвєткович.

«Лекція була надзвичайно цікавою і доречною. Магістранти Навчально-наукового інституту нафти і газу мали змогу отримати консультації з приводу своїх наукових розробок із застосуванням моделювання у програмних продуктах компанії «Schlumberger» (Petrel, Techlog, Eclipse, Pipesims) у фахівця зі світовим ім’ям. Таке спілкування мотивує молодих науковців на нові інтелектуальні звершення», – говорить директор Навчально-наукового інституту нафти і газу, професор Юрій Винников.

Після лекції спікери вирушили на екскурсію корпусами та надсучасними лабораторіями університету, познайомились з історією і перспективами нашого закладу.

«Мене приємно вразив високий рівень зацікавленості студентів та викладачів темою моєї лекції. У вашому університеті створені чудові умови для занять наукою, навчання та дозвілля студентів. Відмінна матеріально-технічна база відкриває широкі можливості для випускників. Ми продовжимо нашу плідну співпрацю», – поділився враженнями Бранімір Цвєткович.

Готовність професора до співпраці та консультування, враховуючи велику кількість спільних наукових інтересів в області геологічного і гідродинамічного моделювання родовищ вуглеводнів, приємно порадувала представників студентського наукового гуртка кафедри нафтогазової інженерії та технологій (в т.ч. членів SPE – Society of Petroleum Engineers).

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» об’єднує студентів, науковців, практиків, міжнародних експертів у роботі над актуальними інноваційними технологіями нафтогазовидобування в надскладних геологічних умовах України. Лекції від провідних фахівців нафтогазових компаній продовжуватимуться протягом усього навчального року.