2024-07-22

До другої річниці ратифікації Стамбульської конвенції у політехніці обговорили зміни законодавства і протидію насильству

У Національному університеті імені Юрія Кондратюка відбувся круглий стіл, присвячений другій річниці ратифікації в Україні Стамбульської конвенції. Важлива подія відбулася у рамках Меморандуму про співпрацю Полтавської політехніки з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем та в рамках ініціативи «Амбасадори безпеки». Учасники обговорили зміни національного законодавства в контексті євроінтеграції, запобігання та протидію гендерно зумовленому і домашньому насильству.

До другої річниці ратифікації Стамбульської конвенції у політехніці обговорили зміни законодавства і протидію насильству

На базі багатопрофільного класичного університету відбувся круглий стіл «Стамбульська конвенція: зміни національного законодавства в контексті євроінтеграції», присвячений другій річниці ратифікації в Україні Стамбульської конвенції.

Масштабний науково-просвітницький івент відбувся за всебічного сприяння Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, регіонального Представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області, ГО «Українська асоціація представниць правоохоронних органів», Управління патрульної поліції в Полтавській області, ГО «Центр допомоги врятованим», Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області спільно з Гендерним центром Полтавської політехніки та у рамках ініціативи «Амбасадори безпеки: взаємодія молоді, поліції та громадськості».

Уже понад рік плідної Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» продовжує систематично наповнювати реальними кейсами зміст підписаного Меморандуму про співпрацю з Омбудсманом України.

Варто відзначити, що за рік партнерства та науково-освітньої співпраці з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем на базі Полтавської політехніки провели вже понад двадцять круглих столів, просвітницьких заходів, дискусійних панелей, презентацій тощо.

У засіданні круглого столу взяли участь представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, т.в.о. начальника Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області Олександр Гузь, заступник начальника Управління патрульної поліції в Полтавській області Сергій Кудовбенко, командир Батальйону патрульної поліції Управління патрульної поліції в Полтавській області Альона Стрижак, очільниця Гендерного центру Полтавської політехніки та керівниця проєкту «Амбасадори безпеки» Олена Дубинка, фахівці відділу запобігання та протидії домашньому насильству Управління моніторингу та аналітичного забезпечення Департаменту патрульної поліції, психологічної служби Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», представники державних інституцій Полтавської області.

Модерувала дискусію тренерка та співавторка Гендерного центру Полтавської політехніки, прес-офіцерка Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області Катерина Григоренко.

«Нещодавно у складі делегації Спілки ректорів України мав честь представляти нашу країну на поважних зібраннях, де мав можливість поспілкуватися з іноземними колегами щодо інтеграції Європейського Союзу в Україну і, зокрема, системи освіти і науки України. Питання гендерної рівності, дотримання законних прав і конституційних прав людини піднімалися майже кожним доповідачем, які виступали під час цього заходу. Надзвичайно велика увага приділялася штучному інтелекту, який монополізує систему освіти і чи це добре чи погано, було обговорено дуже багато цікавих питань, але видно, що Україна дійсно є повноправним членом ЄС, адже наші дискусії були на рівні.

Дуже приємно, що ми вже не вперше зустрічаємося на таких заходах, адже належимо до спільноти однодумців та збираємося для того, щоб провести дискусію і знайти шляхи вирішення тих проблем, які мають місце в нашому суспільстві.

Однією з ключових проблем українців є проблема збереження і підтримки ментального здоров’я, дуже добре, що ми про це ведемо розмову і з нами сьогодні власними напрацюваннями поділяться психологи, фахівці різних напрямів, тому що сьогодні кожному члену нашого суспільства потрібна психологічна допомога з точки зору зняття зовнішньої напруги від тієї ситуації, яка відбувається сьогодні в Україні.

Дорогі колеги, щиро вдячний, що ви завжди з Полтавською політехнікою, з багатопрофільним класичним закладом вищої освіти, де працюють фахівці, які готові долучитися як теоретично, так і практично до обговорення тих тем, тієї проблематики, заради якої ми сьогодні тут зібралися. Дякую за те, що ви з нами, допомагаєте університету ставати кращим, а підтвердженням цього є те, що ми представляємо Україну на міжнародному рівні», – привітав учасників круглого столу ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.

Користуючись приємною нагодою, очільник багатопрофільного класичного університету відзначив Подякою за ініціативність, відданість добрій справі, проведення на високому рівні заходів всеукраїнського та міжнародного рівня із захисту прав людини, вагомий особистий внесок у створення та розвиток Гендерного центру Полтавської політехніки його керівницю Олену Дубинку.

«Висловлюю подяку адміністрації та команді Полтавської політехніки за проведення такого важливого заходу. Дотримання прав осіб, постраждалих унаслідок домашнього насилля, є одним із ключових напрямків нашої діяльності, з яким працюють представники Офісу Омбудсмана України на постійній основі. Хоча серед суб’єктів, які здійснюють контроль у сфері запобігання та протидії домашнього насилля, не визначено уповноваженого, однак саме Омбудсман України здійснює парламентський контроль за дотриманням прав людини і громадянина на постійній основі. У структурі Секретаріату створено відповідний відділ, який здійснює захист прав осіб, які постраждали від домашнього насильства і цей відділ реагує на всі випадки, з якими звертаються до Офісу Омбудсмана за цим напрямком і реагує не тільки під час звернення, а й під час моніторингу інформації, яка розміщується у ЗМІ. Ми сьогодні – це і є інституція, яка здійснює контроль і допомагає людям у всіх сферах життєдіяльності, тому в разі порушення прав осіб або якщо у когось є інформація про порушення прав інших чи третіх осіб, кожен і кожна має право звернутися до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Для цього і відбувається децентралізація Офісу Омбудсмана, ми знаходимося у Полтаві, найближчим часом наш офіс буде відкрито у Кременчуці, тому закликаємо вас усіх до взаємодії», – зазначив представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко та вручив Подяку Омбудсмана України колективу Гендерного центру Полтавської політехніки в особі керівниці Олени Дубинки за плідну співпрацю.

Командир Батальйону патрульної поліції Управління патрульної поліції у Полтавській області Альона Стрижак також подякувала Полтавській політехніці та Гендерному центру, завдяки яким відбуваються якісні зміни на регіональному та загальнодержавному рівнях.

«Напевне, ніхто не очікував, що саме Полтавська політехніка буде співавтором і взагалі ідейним натхненником разом із Управлінням патрульної поліції у Полтавській області щодо створення Гендерного центру. Тому я зі свого боку хочу подякувати і сказати, що проблематика домашнього насильства під час несення служби патрульного поліцейського займає одне з найважливіших питань, з якими ми стикаємося, вирішуємо, надаємо одразу допомогу. Наша задача – детально і вичерпно розібратися, бачимо в цьому напрямку величезний прогрес і наше законодавство враховує всі необхідні нюанси. Відчуваю, що знаходжуся у колі однодумців, які, кожен зі своєю експертністю, можуть поділитися набутим досвідом, розповісти нове та дати вичерпні відповіді на питання», – зазначила спікерка.

«Ми всі живемо у суспільстві, де прояви війни посилили на всі сім’ї, які поруч з нами, свій негативний вплив. Повертаються, переміщаються люди і не завжди це все позитивні емоцїі. Дуже часто вони впливають на ставлення одне до одного і найбільш сумно, що часто через це страждають діти. Мені дуже хочеться на сьогоднішній конференції почути, як з цим боротися, які зміни у законодавстві є щодо цього тощо», – додав т.в.о. начальника Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області Олександр Гузь.

«Дуже приємно бути сьогодні тут, бачити безліч знайомих облич. Я безмежно вдячна і від імені всього Управління патрульної поліції у Полтавській області, від імені свого відділу і хочу висловити подяку Полтавській політехніці і Гендерному центру за багаторічну співпрацю, багаторічну підтримку наших ініціатив, втілення різноманітних проєктів, тобто це люди, які завжди готові працювати і підтримати.

Хочу наголосити, що лише об’єднавши владу, громаду, поліцію ми можемо досягти гарного результату. Я вірю, що в наших силах зробити наше місто безпечнішим, я не замахуюся на всю країну, поки ми працюємо тільки в місті, зробити наше місто вільним від насильства, працюємо далі, аби досягнути бажаного результату», – прокоментувала начальниця відділу зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Полтавській області Марина Зінюха.

У рамках круглого столу доповідь «Зміни національного законодавства в контексті євроінтеграції» в онлайн-форматі презентувала активна учасниця спільних з Гендерним центром Полтавської політехніки івентів, начальниця відділу запобігання та протидії домашньому насильству Управління моніторингу та аналітичного забезпечення Департаменту патрульної поліції, капітан поліції Ірина Компанієць.

«Щодо змін, які відбулися у 2022 році, у нас ще з 2001 до 2017 року діяв Закон України «Про попередження насильства в сім’ї», який мав невелике коло осіб, на яких він поширювався – це дружина, чоловік, діти, але з 2017 року до положень Стамбульської конвенції внесені зміни до законодавства України, прийнято два основні закони, «Про запобігання та протидію домашньому насильству», згідно з яким ми зараз і працюємо та Закон України «Про внесення змін до кримінального та кримінально-процесуального кодексу України».

Згідно Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», введено нові терміни, розширено форми насильства, розширено коло осіб, на кого поширюється цей закон. Також введено новий процесуальний документ, оцінка ризиків тощо», - прокоментувала доповідачка.

Ефективними кейсами розвитку системи сервісів та послуг у сфері протидії гендерно зумовленому насильству в Полтавській області з присутніми поділилася польова спеціалістка з питань гендерно зумовленого насильства в Полтавській та Харківській областях Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) Маргарита Трипольська.

Домашнє насильство як один з найактуальніших викликів сучасності охарактеризувала у доповідь командир взводу 2 роти тактико-оперативного реагування Управління патрульної поліції в Полтавській області Департаменту патрульної поліції Ольга Мілокумова: «Проблема домашнього насильства зараз гостро стоїть у нашому суспільстві. Наше місто не стало винятком. Раніше було прийнято вважати, що те, що відбувається у сім’ї за закритими дверима – це приватна справа сім’ї. Про таке рідко повідомляли, тому що не хотіли виносити все на загал. Після прийняття деяких змін до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», після ратифікації Стамбульської конвенції Ради Європи ситуація змінилася.

З 1 січня 2024 року, на спеціальну лінію 102 надійшов 781 виклик за попередньою кваліфікацією «Домашнє насильство». Поліцейські склали 251 протокол за статею 173 з позначкою «2» за адміністративні правопорушення та склали 254 тимчасово-заборонних приписи, що є інструментом для негайного усунення безпосередньої загрози життю та здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства та повторного його вчинення. Поліцейські, зробивши оцінку ризиків, можуть обмежити доступ кривдника до спільного місця проживання, навіть якщо кривдник там зареєстрований або є власником на строк від 1 до 10 діб. Переважно потерпілимими від домашнього насильства є жінки, діти, які є присутніми під час вчинення такого насильства, автоматично стають потерпілими. Так вважається тому, що у дорослої людини є вибір, вийти з насильства чи ні, а в дітей такого вибору немає».

Доповідь «Протидія домашньому насильству: профілактика, методи та роль психологічної служби у закладах вищої освіти» презентувала фахівець психологічної служби Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анастасія Твердоступ.

За словами спікерки, явище домашнього насильства залишається актуальною проблемою сучасного суспільства, що вимагає негайного рішення, особливо важливою є роль закладів вищої освіти у профілактиці та боротьбі з домашнім насильством, оскільки саме тут формується світогляд майбутніх лідерів нашої повоєнної України.

«Одним з пріоритетним напрямків профілактики домашнього насильства залишаються освітні програми, тренінги, які формують у студентів необхідні знання. Освіта у цьому контексті є найціннішою зброєю, тому проведення тренінгів допомагає молодим людям здобувати знання про здорову модель поведінки, тому виховні години, години з психологом, використання соціальних мереж значно підвищують рівень обізнаності про існуючі проблеми. Важливою є також співпраця з урядовими організаціями та службами підтримки, які допомагають організувати важливі заходи та реалізувати інноваційні проєкти. Важливими чинниками залишаються психологічна та юридична підтримка, надання інформації про права постраждалих, не забуваємо також про соціальну підтримку, забезпечення тимчасового притулку тощо.

Окремо хочу відзначити роль Психологічних служб закладів вищої освіти - індивідуальні консультації зі студентами, які зіткнулися з проявами домашнього насильства, психологи допомагають розробити індивідуальні форми підходу до вирішення проблеми, які враховують індивідуальні потреби кожного», - зауважила спікерка.

По завершенню круглого столу учасники поділилилися отриманими враженнями, напрацювали спільні рекомендації щодо розширення спектру співробітництва, запланували проведення низки спільних науково-освітніх івентів з регіональним Представництвом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області, Гендерним центром Полтавської політехніки, представниками державних інституцій, правоохоронцями. Також учасники івенту відвідали інтерактивний Музей науки Національного центру «Мала академія наук України» в Полтавській політехніці, де ознайомилися з цікавими експонатами та світом винаходів людства.

Нагадаємо, на Полтавщині стартував новий проєкт «Амбасадори безпеки».

Нещодавно у Полтавській політехніці вдруге презентували щорічну доповідь Омбудсмана України з прав людини «Шлях гідності: захист прав людини в умовах військового стану на території Полтавської області».

Ініціативу «Амбасадори безпеки» впроваджує ГО «Спілка випускників ПолтНТУ» за технічного адміністрування ІСАР Єднання та сприяння Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу, наданої в межах проєкту«EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні», фінансової підтримки Урядів Данії та Королівства Нідерландів.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»