2024-06-13

«Шлях гідності: захист прав людини в умовах військового стану на території Полтавської області»: у Полтавській політехніці вдруге презентували щорічну доповідь Омбудсмана України з прав людини

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вдруге став масштабним майданчиком для презентації щорічної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році у рамках заходу «Шлях гідності: захист прав людини в умовах військового стану на території Полтавської області».

«Шлях гідності: захист прав людини в умовах військового стану на території Полтавської області»: у Полтавській політехніці вдруге презентували щорічну доповідь Омбудсмана України з прав людини

У рамках Меморандуму про науково – освітню співпрацю з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вдруге став масштабним майданчиком для презентації щорічної доповіді Омбудсмана України про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році у рамках заходу «Шлях гідності: захист прав людини в умовах військового стану на території Полтавської області».

Даний документ окреслює основні виклики й тенденції у сфері захисту прав людини в умовах воєнного стану. Щорічна доповідь Омбудсмана України формує виклики та тенденції у сфері захисту прав людини в умовах воєнного стану, адже кількість постраждалих та жертв фізичного насильства, безправності в умовах активних бойових дій лише зростає.

Форум «Шлях гідності: захист прав людини в умовах військового стану на території Полтавської області» мав на меті налагодження тісної взаємодії та напрацювання спільних алгоритмів співпраці між органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадськими та релігійними організаціями, благодійними фондами, правозахисними організаціями у напрямку роботи щодо захисту прав і свобод у період воєнного стану, захисту прав дітей, військових та інших конституційних прав людини і громадянина.

Учасників Форуму привітали: заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Володимир Василенко, перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко, народні депутати України Андрій Боблях та Костянтин Касай.

Потужна науково-освітня подія зібрала у стінах одного з найкращих багатопрофільних класичних університетів нашої країни керівників та працівників правоохоронних органів, державних служб, органів місцевого самоврядування та представників територіальних громад Полтавської області.

Присутні переглянули відеозвернення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, який наголосив на важливості представлення щорічної доповіді Омбудсмана на засіданні українського парламенту: «У нашій країні триває одинадцятий рік жорстокої війни, яку оголосила росія. Система захисту прав людини потребує трансформації і розвитку, наша інституція точно не стоїть на місці, попри трагедії, біль і розпач. Ми всі не просто вчимося жити в цих реаліях, ми згуртовуємось, змінюємось, рухаємо країну вперед, кожен українець і кожна українка роблять все можливе, щоб наблизити перемогу.

Сьогодні ми презентуємо другу щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання прав та свобод людини та громадянина України за 2023 рік. У 2023 році до мене надійшло понад 95 796 звернень, кількість звернень зросла більш ніж удвічі, порівняно з минулим роком, ми розвиваємо мережу регіональних представництв, стаємо ближчими до людей, нам довіряють, саме тому кількість звернень лише невпинно зростає. Упродовж 2023 року наша інституція приділяла багато уваги захисту прав військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх родин. Ми беремо участь в обмінах військовополоненими, я особисто проводжу зустрічі з родинами військовополонених та цивільних заручників у різних містах України, я не з чуток знаю про всі проблеми.

Наразі додому з російського полону вдалося повернути 3210 героїв та героїнь. також Офіс Омбудсмана повертає додому українських дітей з тимчасово окупованих територій України та росії, наразі нам вдалося повернути 705 маленьких українців. За 2023 рік ми провели сотні зустрічей з міжнародними організаціями та партнерами задля повернення наших громадян додому та удосконалення сфери захисту прав людини. За рік структурні підрозділи Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснили понад 3000 моніторингових візитів, за результатами яких було направлено понад 10 000 рекомендацій органам державної влади. Також як один із механізмів впливу на формування державної політики є позиція Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до проєктів нормативно-правових актів. За цей рік працівники Секретаріату опрацювали 2731 пропозицію, ми здійснили всеохопний моніторинг діяльності 833 військово-лікарських комісій по всій території України, а надані нашим Офісом до Ради Національної Безпеки та Оборони пропозиції для розв’язання виявлених проблем були враховані рішенням РНБО, яке було введене в дію Указом Президента України.

Кожен другий візит стосувався дотримання прав ВПО, а майже кожен п’ятий – національного превентивного механізму. Працівники Секретаріату здійснюють моніторингові візити до державних та приватних закладів нашої України, аби надати оцінку як там дотримуються права людини. Робити такий всеохопний та оперативний моніторинг стану дотримання прав людини у кожній області якраз і дозволяють мої регіональні представництва. Кожен регіон України – особливий, а мій представник у регіоні особисто щотижня звітує мені про проведену роботу та інформує про ситуацію в області. Звичайно, у цій роботі нам активно допомагає громадський сектор, окрема подяка нашим членам і членкиням Експертних рад при представництвах.

Завдяки вашим зусиллям ми можемо вдосконалювати нашу роботу і разом розбудовувати правову державу у кожному регіоні, великому місті чи маленькому селі. Ми чуємо кожного і щодня працюємо у посиленому режимі, відповідаючи на усі звернення, телефонні дзвінки та надаючи особисті консультації. Попереду ще багато викликів та завдань з якими ми повинні впоратись, проте я впевнений, що ми повинні робити це разом. Я дякую всім за небайдужість, за долученість до процесу, за бажання робити більше, ніж є сили. Слава Збройним Силам України! Слава Україні та її мужнім захисникам та захисницям!»

Почесні гості привітали учасників заходу та висловили переконання, що дана зустріч дасть відповіді на низку найактуальніших питань захисту конституційних прав і свобод громадян, постраждалих від російської агресії та активних бойових дій на території нашої країни.

«Хотів би розпочати вітальне слово зі слів вдячності представнику Уповноваженого з прав людини у Полтавській області. Я вдячний за ту роботу, яку виконує він та його команда, адже це неоціненний вклад у нашу спільну справу. Сьогодні дуже важливо допомагати соціально незахищеним верствам населення - внутрішньо переміщеним особам, людям, які тікають від війни, особам з інвалідністю тощо. Завдяки співпраці Полтавської обласної військової адміністрації з Представником Уповноваженого з прав людини у Полтавській області на сьогодні у нас вже є перші результати: за цей рік надано 85 рекомендацій щодо усунення порушень, недоліків на місцях, виконано вже 95% з цього, щось ще виконується, але це дуже високий показник. Дякую за співпрацю у напрямку роботи з дітьми, на сьогодні ми вже провели навчання для служб у справах дітей Полтавського та Кременчуцького районів. Чудовий пілотний проєкт ми реалізували протягом останніх двох місяців щодо місця несвободи, робочі групи відвідали наші колонії, СІЗО, перевірили умови утримання людей і тут ми також маємо перші результати. Маю надію на подальшу плідну співпрацю, і головне – результат!», - наголосив заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Володимир Василенко.

У своєму виступі ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко наголосив на ефективних кейсах реалізації Меморандуму про науково – освітню співпрацю з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, підписаного 24 травня 2023 року.

За словами очільника провідного класичного університету, за рік плідної співпраці на базі Полтавської політехніки вже було проведено понад два десятки науково – освітніх івентів, у рамках яких у партнерстві з Омбудсманом України та Гендерним центром Полтавської політехніки напрацьовано ряд ефективних практичних кейсів, який сміливо можна брати за приклад іншим регіонам нашої країни.

«Спільно з регіональним Офісом Омбудсмана України продовжуємо працювати у темпі динамічної взаємодії задля того, аби Полтавщина була прикладом всебічного дотримання прав людини і недопущення жодних проявів насильства. Дякую потужній команді регіонального Представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області за конструктивну співпрацю.

Пишаюся нашим стратегічним партнерством з шановним Дмитром Валерійовичем Лубінцем і переконаний, що наша ефективна співпраця зміцнює правову ситуацію у нашому регіоні на краще, особливо в умовах воєнного стану. З вірою в ЗСУ! Слава Україні!», - зазначив Володимир Онищенко.

Ефективну співпрацю Полтавської обласної ради та Представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області відзначив перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко: «На мою думку, попри війну та непрості виклики, у Полтавській області найкраще працюють представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, ми змогли надати найкраще офісне приміщення для роботи і на сьогодні Центр надання адміністративних послуг – це найвідвідуваніша установа в області. Я можу напевне сказати, що стандарти соціальної і правової захищеності добре працюють, ми перші запровадили механізм отримання матеріальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб. Значна кількість дітей, повернутих з тимчасово окупованих територій повертаються до Полтави, адже вона стала для них другою домівкою і це теж вагома робота Омбудсмана України та його команди».

Важливість даного заходу підкреслив у своєму виступі народний депутат України Костянтин Касай, який на високому рівні відзначив результативність діяльності Омбудсмана України за минулий рік, висловивши захоплення злагодженою роботою усієї команди Дмитра Лубінця.

Понад три години тривали конструктивні дискусії, учасники поділилися напрацюваннями та презентували здобутки і пріоритетні напрямки діяльності Офісу Омбудсмана.

Упродовж двох стратегічних сесій присутні детально розглянули щорічну доповідь Омбудсмана, обговорили кейси взаємодії державних, правоохоронних структур, органів місцевого самоврядування з Регіональним представництвом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області, обмінялися досвідом та напрацюваннями у сфері дотримання прав і свобод людини і громадянина в діяльності контролюючих органів, презентували діяльність Експертної ради при Представнику Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області.

До активного діалогу та обміну думками під час дискусійних сесій долучилися народний депутат України Андрій Боблях, заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Володимир Василенко, перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, начальник Полтавської районної військової адміністрації Дмитро Романов, начальник Лубенської районної військової адміністрації Сергій Сіряченко, начальник Миргородської районної військової адміністрації Віталій Дяківнич, заступник Полтавського міського голови Віталій Нікіпелов, заступниця Кременчуцького міського голови Ольга Усанова, директорка Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОВА Людмила Корнієнко, директор Департаменту освіти і науки Полтавської обласної військової адміністрації Євген Кончаковський, директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОВА Віктор Лисак, в.о. начальника Управління у справах реінтеграції, соціального захисту ветеранів та ВПО Полтавської ОВА Сергій Апряткін та начальниця служби у справах дітей Полтавської ОВА Ірина Фоменко.

«Приємно зазначити, що, нарешті, про проблеми почали не лише говорити, а їх почали вирішувати. Величезна шана Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини від мене, тому що всі питання, з якими я звертаюся від виборців, вирішуються досить швидко. Хочу подякувати за те, що ви допомагаєте нашим військовим захищати їхні права, тому що зараз велика кількість військових звертаються з різними питаннями, як те, що їх не допускають на ВЛК, не виплачують заробітну плату і це все Дмитро Валерійович вирішував протягом тижня, це було дуже швидко і це приємно відзначити. Готовий далі співпрацювати, спілкуватися, я думаю, роботи і в нас, і у вас ще чимало. Окремо хочу подякувати за повернення дітей, бажаю вам наснаги та успіхів у вашій непростій роботі», - зазначив народний депутат Андрій Боблях.

Основними практичними кейсами вирішення найактуальніших питань захисту конституційних прав і свобод громадян поділився Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко, який представив тези щорічної доповіді Омбудсмана України та ознайомив присутніх з пріоритетними напрямками діяльності Регіонального представництва.

«Більшість звернень до Уповноваженого надходять в усній формі, завдяки злагодженому механізму «гарячої лінії». У 2023 році за її допомогою до Офісу Уповноваженого надійшло 55 354 усних звернень громадян. Майже 1500 звернень були передані на подальший розгляд для з’ясування всіх обставин та комплексної допомоги громадянам. Найпоширеніша категорія людей, які зверталися – це члени родин військовослужбовців. Наступна категорія, майже кожне п’яте звернення - це звернення внутрішньо переміщених осіб. Наша Полтавщина була достатньо активною щодо звернень до Уповноваженого і з Полтавської області надійшло 3400 звернень, і ми посіли 5 місце у рейтингу звернень по регіонах. Упродовж року структурні підрозділи Офісу Уповноваженого відновили права 54 149 осіб, а регіональні підрозділи Секретаріату сприяли відновленню прав 7855 осіб.

Протягом 2023 року структурні підрозділи нашого Офісу опрацювали 2731 пропозицію по проєктах правових актів, а структурні підрозділи Секретаріату здійснили 3148 моніторингових візитів. Кожен другий візит стосувався дотримання прав ВПО, а майже кожен п’ятий – національного превентивного механізму. На Полтавщині таких моніторингових візитів було здійснено 211 за 2023 рік і це є одним із найвищих показників в Україні. Представниками нашого Офісу, за зверненнями громадян, постійно здійснювалися моніторингові візити судових засідань на предмет недопущення порушення процесуальних прав. Хотів би зауважити, що внаслідок військової агресії російської федерації в Україні постраждали 29 330 цивільних осіб, з них 10 191 особа загинула, 15 159 осіб отримали поранення.

Всі ви пам’ятаєте той факт, що 6 червня 2023 року російські окупанти здійснили терористичний акт - підірвали дамбу Каховської ГЕС, що призвело до виникнення техногенної катастрофи та критичної екологічної ситуації. У зв’язку з цією ситуацією Уповноважений звернувся до Генерального секретаря ООН, Генерального директора МАГАТЕ, Виконавчого директора програми ООН з охорони навколишнього середовища, Незалежної Міжнародної комісії ООН з питань розслідування злочинів та інших міжнародних організацій.

Крім того, з 24 лютого 2022 року нашій організації вдалося повернути додому 3210 наших воїнів. Уповноважений особисто або його представники завжди беруть участь в обмінах військовополоненими, варто відзначити, що наші полонені перебувають у тих умовах, які не відповідають вимогам безпеки. Упродовж 2023 року Уповноважений також приділяв багато уваги питанню дотримання прав військовослужбовців та членів їхніх родин. На рівні області ми проводили багато зустрічей з родинами військовополонених та зниклих безвісти, а до цих зустрічей долучаємо народних депутатів України з метою допомоги населенню», - розповів Владислав Носенко.

Діяльність Експертної ради при Представнику Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області презентувала головний спеціаліст Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, секретар Експертної ради при Представнику Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Лариса Кармазін - Денисенко. Варто відзначити, що співголовами Експертної ради є Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Владислав Носенко та провідний юрисконсульт Полтавської політехніки, керівниця Гендерного центру університету Олена Дубинка.

Підсумки заходу підвів Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Владислав Носенко, який висловив щиру вдячність учасникам івенту, команді Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за всебічне сприяння та підтримку ініціатив Омбудсмана України.

Нещодавно політехніка взяла участь у всеукраїнському форумі, присвяченому майбутньому української освіти, у Центрі ветеранського розвитку відбулася зустріч з бійцями 3 ОШБр, а фахівці Центру ветеранського розвитку долучились до роботи над стратегією реінтеграції українських ветеранів і ветеранок.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»