2024-06-08

«Дні освітнього лідерства» 2024: політехніка взяла участь у всеукраїнському форумі, присвяченому майбутньому української освіти

Делегація Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на чолі з ректором, професором Володимиром Онищенком взяла участь у Всеукраїнському форумі «Дні освітнього лідерства» 2024.

«Дні освітнього лідерства» 2024: політехніка взяла участь у всеукраїнському форумі, присвяченому майбутньому української освіти

6-7 червня відбувся Всеукраїнський форум «Дні освітнього лідерства» 2024, організований Національним університетом «Запорізька політехніка», за підтримки Міністерства освіти і науки України, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Національного агентства кваліфікацій, Національної академії педагогічних наук України, Спілки ректорів закладів вищої освіти України, ГО «Прогресильні».

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», почесний професор Національного університету «Запорізька політехніка», доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко виступив в якості спікера з доповіддю «Лідерські якості керівника як фактор забезпечення якості освіти», у якій поділився успішними кейсами результативної співпраці з бізнесом по створенню баз для практичної підготовки майбутніх професіоналів.

Учасників форуму привітали голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко, президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, голова Національного агентства кваліфікацій Юрій Баланюк, голова Спілки ректорів закладів вищої освіти України Петро Куліков, член наглядової ради університету, перший заступник керівника, головний конструктор тематичного напряму «Нові авіадвигуни» ДП «Івченко-Прогрес» В'ячеслав Меркулов і президент Запорізького обласного союзу промисловців і підприємств (роботодавців) «Потенціал» Олександр Головко.

«Щиро дякую нашим партнерам – Національному університету «Запорізька політехніка» і особисто ректору Віктору Леонідовичу Грешті за запрошення виступити в якості спікера. З великою повагою ставлюсь до колективу провідного закладу вищої освіти, де маю честь бути почесним професором, і надзвичайно ціную наші дружні стосунки!

Кожен з нас має успішні кейси розвитку університету і ми обмінюємося інформацією, ділимося власним досвідом розвитку науки на благо України.

Поділився власними успішними кейсами у доповіді, в якій окреслив результати співпраці з бізнесом по створенню баз для практичної підготовки майбутніх професіоналів і реалізовані освітні проєкти.

Кожен керівник закладу вищої освіти – це лідер, який забезпечує розвиток свого університету, який він очолює. Лідерство – це вміння взяти на себе відповідальність!

 Дякую, шановні колеги, за чудовий нетворкінг і конструктивні дискусії. Коли об’єднують зусилля лідери закладів вищої освіти, ми отримуємо чудові результати у сфері розвитку якості вищої освіти та забезпечення продуктивної наукової діяльності. Розбудова науково-освітніх партнерств сприяє не лише якісним змінам системи вищої освіти, а й інтеграції наших ЗВО до європейського освітнього простору та зміцненню наукового потенціалу для потреб країни. Працюємо на перемогу України!» – прокоментував очільник Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Онищенко.

Лідер Полтавської політехніки ознайомив учасників форуму з портфелем інноваційних лабораторій, з ходом реалізації важливого для України проєкту з термомодернізації Європейського інвестиційного банку «Вища освіта України. Енергоефективність та сталий розвиток», з мотивацією та створеними умовами для вивчення іноземних мов в університеті, діяльністю Центру ветеранського розвитку, Волонтерського штабу, забезпечення безпекових умов, підтримки ментального здоров’я для всіх учасників освітнього процесу.

Також очільник Полтавської політехніки зазначив, що лідерські якості майбутнього покоління починають виховувати ще змалечку. Два роки тому було зреалізовано успішний проєкт – Центр освіти та піклування про дітей дошкільного віку «Mr. Leader», автором якого є народний депутат України, член наглядової ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Воронов.

«Дошкільнята відвідують університет і вже вибудовують свою майбутню освітню траєкторію, тому це теж дуже успішний кейс, який вже функціонує і в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника, у Черкасах, Вінниці тощо», – додав Володимир Онищенко.

«Також в університеті надзвичайно успішно функціонує Музей науки Національного центру «Мала академія наук» і він користується шаленим попитом, я дякую і президенту Національного центру «Мала академія наук України» Станіславу Довгому за підтримку цієї ініціативи і ми готові поділитися цим досвідом, адже за 139 днів наш Музей науки відвідали більше 7000 відвідувачів з Полтавської, Сумської та Харківської областей. По суті, це філія київського Музею науки, який знаходиться на ВДНГ, але не кожен має можливість туди з’їздити», – зазначив ректор Володимир Онищенко.

Лідерські якості керівника університету полягають ще й в розвитку студентського самоврядування, академічної мобільності студентів (як міжнародної, так і внутрішньої) та створення можливостей для реалізації молодіжного лідерства.

«Це відкриває нові можливості для наших студентів, дозволяючи їм активно брати участь у важливих дискусіях та обмінюватися ідеями з лідерами освітньої галузі з усієї країни. Ми впевнені, що участь у таких заходах сприятиме підвищенню якості освіти та розвитку молодіжного лідерства», – наголосив очільник Полтавської політехніки.

Цього року на форумі започатковано молодіжну секцію. Одним зі спікерів цієї секції став президент Студентського парламенту Полтавської політехніки Валерій Левченко, а члени студентського самоврядування приєднались в якості учасників. Провідною темою секції була реалізація проєктної діяльності як інструменту прогресивного молодіжного лідерства. Під час спілкування представники студентства обмінятися досвідом, обговорили впровадження інноваційних підходів для подальшої діяльності, а також мали можливість підвищити свої особисті та професійні компетентності, наголошуючи на важливості залучення студентів до наукової, волонтерської та громадської діяльності, розвитку соціальної відповідальності та ініціативності серед молоді.

«Форум «Дні освітнього лідерства» став важливою подією для студентської спільноти, на яку чекали з нетерпінням і яка дала можливість молодим лідерам проявити себе та зміцнити зв'язки з однодумцями з інших навчальних закладів.

Студентська делегація Полтавської політехніки висловлює щиру вдячність колегам зі студентського самоврядування Запорізької політехніки за теплий прийом, активну співпрацю та спільний розвиток. Також дякуємо адміністрації університету за сприяння в організації такого важливого для молоді заходу. Особливо вдячні ректору нашого університету Володимиру Олександровичу за постійну підтримку наших ініціатив та мотивацію досягати найкращих результатів у всіх сферах!» – прокоментували представники студентського самоврядування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Раніше науковці політехніки стали переможцями фестивалю інноваторів Полтавщини «Poltava Innovation Day», на базі політехніки відбулися змагання обласного етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), волонтерський штаб політехніки прозвітував про діяльність, а ґендерний центр Полтавської політехніки презентував свою діяльність на першому плановому засіданні «Коаліції 1325 Полтавщина».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»