2024-06-03

Ґендерний центр Полтавської політехніки презентував свою діяльність на першому плановому засіданні «Коаліції 1325 Полтавщина»

30 травня відбулось перше планове засідання неформального об’єднання «Коаліція 1325 Полтавщина», на якому зібрались 28 учасників під головуванням координаторки Коаліції, членкині ГО Бюро гендерних стратегій і бюджетування Наталії Шкоденко. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» входить до об’єднання – представництво здійснює Ґендерний центр. Учасники затвердили річний план роботи.

Ґендерний центр Полтавської політехніки презентував свою діяльність на першому плановому засіданні «Коаліції 1325 Полтавщина»

Нагадаємо, Полтавська політехніка приєдналась до «Коаліції 1325 Полтавщина». У першому плановому засіданні взяли участь керівниця Ґендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олена Дубинка і співзасновниця-тренерка Ґендерного центру Наталія Новікова.

Серед запрошених гостей засідання – заступниця голови Полтавської обласної ради Лілія Руроєва, Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко, представниця ГУ Національної соціальної сервісної служби у Полтавській області Марина Якимовська.

Учасники засідання розглянули низку питань, зокрема актуалізацію Обласного плану заходів щодо виконання в області Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року, оновлення Гендерного профілю Полтавської області, і проєкт Плану роботи неформального об'єднання «Коаліція 1325 Полтавщина» на період з травня 2024 року по квітень 2025 року.

Ґендерний центр Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» як представник сторони Коаліції презентував актуальні оновлення про свою діяльність.

«Наш Ґендерний центр створений Полтавською політехнікою спільно з Територіальним управлінням Служби судової охорони у Полтавській області та Українською асоціацією представниць правоохоронних органів.

Своїми основними завданнями ми визначили підвищення рівня ґендерної грамотності педагогічних працівників Полтавщини, створення сучасного освітнього середовища для подальшого професійного розвитку та самореалізації учасників та учасниць освітнього процесу, в якому створені умови для реалізації рівних прав та можливостей незалежно від статі та інших ознак відповідно до Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», організацію та проведення заходів з домедичної допомоги та вогневої підготовки для педагогічних працівників і для здобувачів вищої освіти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», подолання ґендерних стереотипів у дітей та підлітків щодо вибору майбутньої професії, надання можливості для адаптації та професійної, а також творчої реалізації захисників і захисниць України, що повернулися із зони бойових дій, внутрішньо переміщених осіб. Упродовж року ми провели 230 заходів і охопили більше чотирьох тисяч осіб», – зазначила завідувачка Ґендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олена Дубинка.

Заступниця директора Департаменту соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації Олена Панова коротко охарактеризувала ключові моменти, прогалини та заходи Обласного плану щодо виконання Національного плану дій з виконання Резолюції РадБезу ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» до 2025 року. Зокрема, при розробці місцевого плану, визначенні цільових груп, були враховані дані гендерного профілю Полтавської області 2021 року, які тепер потребують актуалізації з урахуванням потреб реінтеграції, соціального захисту ветеранів та внутрішньо переміщених осіб, а також вирішення завдань, пов’язаних з виконанням в області Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Також вона представила основні напрямки плану, які можуть бути підсилені та більш ефективно розширені за рахунок взаємодії та співпраці в межах Коаліції.

Враховуючи, ефективність роботи спеціалізованих служб з протидії та запобіганню насильству в області, якими є притулки для постраждалих осіб, мобільні бригади психосоціальної допомоги, денні центри з кризовими кімнатами, в межах профільної міжвідомчої коордради при ОВА буде сформовано відповідну робочу групу для проведення моніторингу діяльності цих служб.

«Враховуючи досвід розбудови коаліцій у інших областях, що успішно здійснили моніторинг виконання місцевих планів дій, оцінку потреб цільових груп та адвокацію врахування цих потреб у Національному та місцевому планах, реалізацію комунікаційних кампаній та проєктів, спрямованих на їх виконання, ми обговорили актуальні перспективи для співпраці.

Також під час засідання були презентовані основні оновлення від партнерів, адже наразі діяльність нашої Коаліції тільки набирає обертів, тому важливо знати, хто з партнерів закриває які кейси та де має історії успіху.

У зв’язку із кадровими та службовими змінами, відповідно до регламенту Коаліція була вимушена обрати нового секретаря, яким стала Юлія Малько – експертка та тренерка з гендерних орієнтованого урядування. Вітаємо всіх з продуктивним стартом та продовжуємо активну роботу», – прокоментувала координаторка Коаліції, членкиня ГО «Бюро гендерних стратегій і бюджетування» Наталія Шкоденко.

Начальниця відділу інвестиційної діяльності та проектного менеджменту виконавчого апарату Полтавської обласної ради Олеся Дроботенко представила можливості краудфандингової платформи «Smart Region Полтавської області» як інструменту для залучення ресурсів на реалізацію проєктів за принципом спільнокошту.

Учасники затвердили попередньо опрацьований План роботи Коаліції на 2024 рік – запропонований проєкт Плану не дублює можливу діяльність Сторін Коаліції у рамках Обласного плану заходів щодо виконання в області Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року.

Наступне планове засідання «Коаліції 1325 Полтавщина» відбудеться у третій декаді серпня 2024 року.

Нещодавно Ґендерний центр Полтавської політехніки взяв участь у плануванні роботи регіональної робочої групи з питань ґендеру у гуманітарній діяльності.

Раніше науковці політехніки взяли участь у презентації пілотного всеукраїнського проєкту розвитку сімейного патронатупредставники політехніки взяли участь в Українському Жіночому Конгресі «Шлях до відновлення: участь жінок на місцевому рівні», керівниця Ґендерного центру взяла участь у засіданні саб-кластеру протидії ґендерно зумовленому насильству, координацію якого в області забезпечує Фонд ООН у галузі народонаселення в України, річницю Ґендерного центру Полтавської політехніки відзначили правопросвітницькою конференцією, а 28 студентів та учнів Полтавщини стали амбасадорами Ґендерного центру Полтавської політехніки.


Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»