2024-05-31

Ґендерний центр Полтавської політехніки взяв участь у плануванні роботи регіональної робочої групи з питань ґендеру у гуманітарній діяльності

28 травня у Полтаві відбулась зустріч членів координаційної робочої групи «Гендерні аспекти у гуманітарній діяльності» (GiHA) у Полтавській області, створеної Структурою Організації Об’єднаних Націй з питань ґендерної рівності та розширення прав та можливостей жінок (ООН Жінки) в Україні. Керівниця і тренери Ґендерного центру Полтавської політехніки взяли участь у зустрічі, під час якої відбулось обговорення робочого завдання та подальшої діяльності робочої групи.

Ґендерний центр Полтавської політехніки взяв участь у плануванні роботи регіональної робочої групи з питань ґендеру у гуманітарній діяльності

У березні 2022 року після повномасштабного російського вторгнення в Україну ООН Жінки створили Робочу групу з питань ґендеру у гуманітарній діяльності (GiHA), яка об’єднує представників та представниць державного сектору, організації, які очолюються жінками, організації громадянського суспільства (ОГС), агентства ООН, гуманітарні кластери.

Під час нещодавнього візиту Cабін Фрейзер Гюнеш, Представниці ООН Жінки в Україні, до східних областей України у жовтні 2023 року було зазначено, що місцеві ОГС, які працюють у цих регіонах, потребують регіональної координаційної платформи для налагодження зв’язків, обміну інформацією та координації діяльності з місцевою владою, яка підтримує розвиток гендерної рівності та гуманітарної підтримки, а також допомогає постраждалим від війни жінкам. Саме на базі цього локальні координаційні робочі групи з питань гендеру у гуманітарній діяльності матимуть важливе значення для усунення цих прогалин і надання можливостей для вирішення особливих і контекстуальних викликів регіону.

«Жінки, що представляють громадські організації, які працюють у напрямі гендерних питань та протидії гендерно зумовленому насиллю у Полтавській області, під керівництвом та за підтримки ООН Жінки створили Робочу групу, щоб підсилити жіночі ОГС, щоб допомогти у розробці документів та програм на регіональному та місцевому рівні, де буде враховано гендерні аспекти для побудови гендерно чутливого управління як регіону, так і кожної громади окремо», – зазначила аналітикиня з координації Проєкту UN WOMEN (ООН Жінки) Оксана Таргоній.

Регіональна робоча група «Гендерні аспекти у гуманітарній діяльності» (GiHA) спрямована на інтеграцію питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок і дівчат у гуманітарну діяльність та зусилля з відновлення України у Полтавській області. Вона має на меті створити цілісний взаємозв’язок між гуманітарною діяльністю, розвитком і миром.

Ґендерний центр Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» є унікальним представником освітнього кластеру у середовищі організацій громадянського суспільства. У робочій зустрічі взяли участь Олена Дубинка, керівниця, Наталія Новікова, співзасновниця і тренерка, Катерина Григоренко, співзасновниця і тренерка Ґендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

«Існує колективна необхідність інтегрувати питання гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок і дівчат у керівництво, координацію, планування та реалізацію гуманітарного реагування у Полтавській області відповідно до рекомендацій Політики Міжвідомчого постійного комітету (IASC) щодо гендерної рівності, Міжвідомчої гуманітарної оцінки гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок і дівчат (2020), а також Оперативного гендерного аналізу ситуації в Україні.

Ми долучаємось до нарощування потенціалу гуманітарних організацій у питаннях ґендеру та надання технічного внеску в основні гуманітарні документи для забезпечення належного врахування гендерних аспектів. Експертиза наших тренерок – представниць правоохоронних органів, і наш унікальний досвід у роботі з освітянами, з поліпшення освітнього середовища та коригування політик освітніх закладів, орієнтуючись на гендерно чутливий підхід, дає можливість підвищити ефективність взаємодії з громадами», – прокоментувала Олена Дубинка, керівниця Ґендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Учасниці зустрічі обговорили можливість розробки комплексної та спільної гуманітарної стратегії для Полтавської області, аналітики документів та програм ОМС, цілі діяльності робочої групи «Гендерні аспекти у гуманітарній діяльності» (GiHA) у Полтавській області та організаційні питання.

У подальшому Регіональна робоча група GiHA у Полтавській області планує проводити щомісячні зустрічі в гібридному форматі.

Нагадаємо, Полтавська політехніка приєдналась до «Коаліції 1325 Полтавщина».

Раніше Голова представництва ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер Гюнеш прочитала відкриту лекцію для спільноти політехніки, Полтавську політехніку відвідали Надзвичайний і Повноважний посол Норвегії та Представниця ООН Жінки в Українірічницю Ґендерного центру Полтавської політехніки відзначили правопросвітницькою конференцією, 28 студентів та учнів Полтавщини стали амбасадорами Ґендерного центру Полтавської політехніки, а Ґендерний центр політехніки отримав пакет методичних матеріалів від ООН Жінки.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»