2024-03-25

«Право бути собою»: річницю Ґендерного центру Полтавської політехніки відзначили правопросвітницькою конференцією

Ґендерний центр Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відзначив першу річницю роботи. З цієї нагоди відбулась конференція «Право бути собою», під час якої підвели підсумки роботи, презентували вагомі здобутки співпраці з партнерами і представили амбасадорів Ґендерного центру – ініціативну учнівську та студентську молодь, які готові боротись за рівні права і можливості у суспільстві.

«Право бути собою»: річницю Ґендерного центру Полтавської політехніки відзначили правопросвітницькою конференцією

З нагоди першої річниці Ґендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на базі провідного багатопрофільного класичного університету відбулася конференція «Право бути собою», яка об’єднала очільників та представників різних державних та правоохоронних структур-партнерів, громадських організацій, територіальних громад, закладів освіти Полтавської області.

Захід відбувся за підтримки Структури ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки) в рамках проєкту «EU4Recovery – посилення спроможності громад в Україні» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проєкт «EU4Recovery» впроваджується Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) та Структури ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок – ООН Жінки.

Учасників масштабного івенту привітали почесні гості – ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко, аналітикиня з координації проєктів ООН Жінки в Україні Оксана Таргоній, представник Уповноваженого Верховної ради України Владислав Носенко, начальник Територіального управління Служби судової охорони в Полтавській області Олександр Аленін, т.в.о. начальника Управління патрульної поліції в Полтавській області Департаменту патрульної поліції України, капітан поліції Сергій Варава, програмна менеджерка Української асоціації представниць правоохоронних органів Юлія Ніколайчук.

Через постійні масовані атаки ворога на території нашої країни подія відбувалася у змішаному форматі, але для обговорення актуальних проблем подолання ґендерних стереотипів у сучасному українському суспільстві, освітньому середовищі та підведення підсумків першого року динамічної діяльності і системному підходу Ґендерного центру Полтавської політехніки до реалізації державної політики забезпечення ґендерної рівності, рівних прав і можливостей жінок та чоловіків наживо зібралось більше сотні учасників.

Нагадаємо, Ґендерний центр Полтавської політехніки створений рішенням Вченої ради університету 17 березня 2023 року та є результатом активної взаємодії між трьома відомствами – Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Територіальним управлінням Служби судової охорони у Полтавській області та Українською асоціацією представниць правоохоронних органів, які є повноправними партнерами та співавторами центру. На презентацію першого на Полтавщині Ґендерного центру зібралось майже півтисячі учасників. Партнерами центру стали регіональне Представництво Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області, Управління патрульної поліції у Полтавській області та Головне управління патрульної поліції у Полтавській області. Тренерами Ґендерного центру є представники різних професій – освітяни, поліцейські, правоохоронці, психологи.

 «Шановні учасники конференції, дорогі друзі, радо вітаю вас у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»! Надзвичайно приємно, що сьогодні з нагоди першої річниці діяльності Гендерного центру Полтавської політехніки ми зібралися на конференцію з такою символічною назвою «Право бути собою». Кожен вкладає свій сенс та зміст в це поняття – «бути собою». Для України – це право бути вільною та незалежною, країною вільних та щасливих людей. Я щиро дякую організації ООН Жінки за підтримку України та Полтавської політехніки. Ми дуже цінуємо ту допомогу, яку ви нам надаєте, яка наближає нашу Перемогу.

Сьогодні Україна активно інтегрується в європейські співтовариства і наш університет так само є лідером євроінтеграційних процесів. Підтвердженням цьому є те, що вже протягом року активно і результативно діє Ґендерний центр, який провів безліч заходів, тренінгів, івентів, долучаючи до своїх заходів наших стратегічних партнерів.

Ми – першими, хто зініціював відкриття даного центру, метою якого є дотримання рівних прав жінок та чоловіків. Команда Ґендерного центру залучає партнерів, навчається сама та навчає інших, вишукує найцікавіші та найефективніші способи роботи зі студентами та освітянами. Ми маємо в структурі університету Центр освіти та піклування про дітей дошкільного віку, і дуже часто тренери і партнери Ґендерного центру .

Тож я вітаю сьогодні Ґендерний центр університету з першою річницею! Це лише початок великого шляху, який він буде здійснювати як структурний підрозділ нашого університету. Бажаю завідувачці та тренерам розширювати коло надійних партнерів та однодумців, працювати над втіленням задуманого та зичу подальших успішних потужних проєктів. Слава Україні!» – привітав очільник Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко.

За словами аналітикині з координації проєктів ООН Жінки в Україні Оксани Таргоній, вже за рік масштабність співпраці між Гендерним центром Полтавської політехніки та ООН Жінки в Україні приємно вражає, а такого ефективного діалогу не відбулося б без всебічного сприяння керівництва університету, зокрема в особі ректора, професора Володимира Онищенка .

«Незважаючи на те, що ця річниця є першою, здобутки Ґендерного центру Полтавської політехніки вже чималі. Минулого року ООН Жінки відкрили свій регіональний офіс в місті Дніпрі, ми працюємо, в тому числі у Полтавській області, з територіальними громадами та з містом Полтава. Коли ми починали наш проєкт у Полтавській області, то знайшли дійсно надійного партнера у реалізації наших активностей.

Даний проєкт був для нас дуже важливим, тому що ми працювали з містом Полтава і територіальними громадами у питаннях превенції та протидії ґендерно зумовленому насильству. Це важка тема, нам потрібно було охопити всіх суб’єктів реагування, які дотичні до надання допомоги постраждалим від домашнього насильства, ґендерно зумовленого насильства, і нам була дуже важлива ваша підтримка. Тому я тішуся з того, що здобутки дійсно великі і що ми в рамках даного проєкту можемо сьогодні вас підтримати.

Важливо – тут присутні інші університети, різні територіальні громади, які зможуть перейняти досвід Полтавської політехніки і створити подібні центри або осередки ґендерної культури. У тому році я побачила великий запит на цю тематику серед освітян, серед студентів та студенток, тому що ґендерна рівність – це про розвиток прав та можливостей як чоловіків, так і жінок. Я бажаю вам натхнення, потужних проєктів, а учасникам та учасницям, які долучилися до конференції – знайти нові корисні знайомства, отримати частинку натхнення та мотивації опиратись стереотипам і обирати майбутнє. Бажаю мужності, тримаємось разом. Слава Збройним Силам України та нашим правоохоронцям за те, що у нас сьогодні є можливість зібратися тут і обговорити право кожної людини бути собою», – наголосила Оксана Таргоній.

Програмна менеджерка Української асоціації представниць правоохоронних органів Юлія Ніколайчук зазначила: «Щиро дякую пану ректору Володимиру Онищенку, без Вашої підтримки все це навряд відбулося б. Також хочу подякувати патрульній поліції у Полтавській області, тому що без вашої підтримки цього б також не відбулося. І, безумовно, я дякую команді Ґендерного центру. Бажаю подальшого активного просування. Те, що є моєю пристрастю вже понад 15 років – це досягнення ґендерної рівності в Україні, і те, чому я вчила свою доньку – ґендерна рівність це не про фемінізм, і не про ЛГБТ, це – про те, що всі ми, незалежно від наших особливостей, мали рівні права і рівні можливості. Попереду в нас ще багато роботи, тому так тримати. Будемо спостерігати за вашими подальшими успіхами!».

Після вітального слова програмна менеджерка Української асоціації представниць правоохоронних органів Юлія Ніколайчук вручила спеціальні відзнаки від імені Асоціації очільнику Полтавської політехніки, професору Володимиру Онищенку та керівниці Ґендерного Центру Олені Дубинці.

Ректора університету нагороджено Подякою та челендж-коіном Української асоціації представниць правоохоронних органів за співпрацю, партнерство в реалізації ініціатив задля досягнення ґендерної рівності, посилення ролі жінок, підтримку жіночого лідерства.

Керівницю Ґендерного центру Олену Дубинку відзначили Подякою УАППО та челендж-коіном за реалізацію спільної ініціативи, створення платформи для обміну досвідом, розвитку студентської молоді і популяризації ідей ґендерної рівності.

Представник Уповноваженого Верховної ради України Владислав Носенко відзначив: «Рік тому відбувся вагомий крок вперед в сфері дотримання прав людини - заснування Ґендерного центру на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Полтавська політехніка на сьогодні є одним з передових і дуже надійних партнерів нашого офісу, що сприяє здійсненню нашої діяльності в напрямку дотримання прав людини. Окрім того, хотів наголосити, що саме учасники й засновники Ґендерного центру входять до нашої експертної ради при представнику Уповноваженого ВРУ у Полтавській області, при регіональному представництві, які підсилюють нашу спроможність та нашу діяльність. Ґендерний центр забезпечує саме дотримання рівних прав, дотримання рівних прав є одним зі стрижневих і повсякденних напрямків роботи Омбудсмана України. Тож сьогодні я ще раз хотів привітати всіх зі святом та побажати ще більше досягнень, ще більше потужних проєктів та плідного розвитку».

«Бути першими – завжди нелегко, але завдяки команді професіоналів, яка тут зібралася і взяла на себе відповідальність створити Ґендерний центр, співробітники різних структур і відомств, підтримці цієї ідеї ректором Полтавської політехніки, професором Володимиром Онищенком, все вдалося.

Територіальне управління Служби судової охорони в Полтавській області також долучилося до створення Центру і наразі ми долучаємося до проведення практичних тренінгів, заходів. Якщо проаналізувати календар, рік – це багато чи мало, проте якщо подивитися на проєкти та програми, що були реалізовані упродовж цього часу командою професіоналів Ґендерного центру, то це значний крок вперед, першопрохідці в усьому. Щиро вітаю увесь колектив із першою річницею і бажаю успіхів, вагомих досягнень, а з боку керівництва обіцяю всебічну підтримку та допомогу», – прокоментував начальник Територіального управління Служби судової охорони в Полтавській області Олександр Аленін.

За підтримку та роки плідної співпраці команді Ґендерного центру університету подякував т.в.о. начальника Управління патрульної поліції в Полтавській області Департаменту патрульної поліції України, капітан поліції Сергій Варава.

Членкиня Української асоціації представниць правоохоронних органів, тренерка Ґендерного центру Катерина Григоренко зачитала привітання від заступниці директора Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України Яни Шевцової, яка через обстріли і блекаути у Харкові не змогла долучитися онлайн: «Від імені Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України та від себе особисто щиро вітаю Ґендерний центр з першою річницею від дня утворення. Бажаю подальшого розвитку, натхнення та прагнень, дякую за небайдужість у підходах до прав людини та захист гідності особистості. Дякуємо за налагоджену співпрацю і сподіваємось на плідне продовження взаємодії Національної школи суддів України та Гендерного центру Полтавської політехніки».

Керівниця патрульної поліції в місті Кременчуці, членкиня Української асоціації представниць правоохоронних органів Альона Стрижак зазначила, що особисто для неї ґендерночутливий підхід є одним з найважливіших підходів до служби, та подякувала організаторам заходу за титанічні зусилля та всім причетним до заходу та даної тематики.

Підсумкову доповідь, присвячену першій річниці діяльності Ґендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представила присутнім завідувачка Олена Дубинка, яка відзначила важливість комплексної взаємодії керівництва, викладачів, співробітників та студентської молоді у питаннях подолання гендерних стереотипів та проведенні цілої низки просвітницьких, науково-освітніх та соціально орієнтованих заходів, спрямованих на розвиток ґендерно неупередженого ставлення до кожного зі співгромадян.

За словами спікерки, ідея створення такого майданчика для взаємодії була у нашої команди кілька років. А в 2022 році все співпало – запровадження Державної стратегії забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, зустріч з однодумцями на конференції УАППО, підтримка ідеї колегами і керівництвом Полтавської політехніки. Також 2022 рік розділив життя на «до» і «після» та навчив, що треба втілювати ідеї в життя зараз, не відкладаючи на потім. Особливо ті ідеї, які наближують нас до європейської демократичної спільноти. З кінця 2022 року почалась робота над створенням Ґендерного центру: розробка документів, написання планів, оформлення ідеї в дієвий проєкт.

«За підтримки ректора Володимира Онищенка ми втілили в життя наш задум. На презентації Ґендерного центру, яка відбулася 30 березня 2023 року він зазначив: «Ідея створення такого центру перспективна, нова, сучасна та відповідає євроінтеграційним стандартам України, наш університет завжди на шляху впровадження нововведень і всебічно підтримує ґендерний центр, забезпечуючи втілення всіх задуманих ініціатив»

Метою діяльності Ґендерного центру є створення освітнього простору без гендерних стереотипів і дискримінацій, у якому люди здатні та готові не допускати, виявляти, помічати, аналізувати та реагувати своїми думками і діями на все, що пов’язане з гендерною нерівністю, гендерними стереотипами.

Ми виділили цільові групи, для яких ми працюємо, але особлива увага у нас до учасників освітнього процесу. Ми прагнемо, щоб молодь зростала у вільному від стереотипів суспільстві, а для цього треба працювати не тільки з молодим поколінням, а й з оточенням.

Щиро радію, що у нашій діяльності ми знаходимо однодумців і партнерів, з якими реалізовуємо наші активності. Упродовж року ми провели 230 заходів і охопили більше чотирьох тисяч осіб», – наголосила Олена Дубинка.

Серед учасників заходів Гендерного центру – учнівська і студентська молодь, в тому числі з числа внутрішньо переміщених осіб, педагогічний і науково-педагогічний персонал, суб’єкти міжвідомчої взаємодії: правоохоронці, освітяни, судді, соціальні працівники, представники органів державної влади і місцевого самоврядування, військові, ветерани, громадські організації.

Особливо знаковими заходами за минулий рік стали круглий стіл з нагоди ратифікації Стамбульської конвенції, тренінги для сотень педагогічних працівників шкіл Полтавської територіальної громади щодо створення безпечного освітнього середовища, протидії булінгу і серія заходів до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яка включала в себе різні активності – і навчальні заходи для студентів та учнів шкіл, і неформальні заходи – спілкування з правоохоронцями, проведення активностей та тренінгів з безпекової тематики.

Навчання з домедичної допомоги, уроки самозахисту, тренінги психологічного розвантаження – це також частина діяльності Гендерного центру.

«Ми залучаємо студентів на тренінги різної тематики, найцікавіші – це про створення проєктів на користь громад. Студенти навчаються ідентифікувати безпекові виклики в громаді, напрацьовують механізми їх вирішення і розмірковують над залученням ресурсів для подолання цих викликів.

У планах у на розширення нашої мережі однодумців, залучення партнерів з різних куточків Полтавської області, реалізація спільних активностей не тільки в Полтаві.

Тож, ще раз дякую нашим партнерам, студентському самоврядуванню, усім, хто долучився до діяльності Ґендерного центру. Без вас ідея так би і залишилась ідеєю. Дякую, що допомагаєте втілювати мрію в життя. За рік роботи я бачу, що нам вдалось сформувати спільноту однодумців, сподіваюсь, що попереду у нас з вами багато цікавих і корисних активностей. Адже гарантії рівності та забезпечення прав людини – це запорука успіху України в усіх напрямах розвитку сильної, правової, європейської держави», – підсумувала Олена Дубинка.

Перших амбасадорів Ґендерного центру Полтавської політехніки – ініціативну учнівську молодь закладів загальної середньої освіти Полтавської області та студентів університету, а також відокремлених структурних підрозділів Полтавської політехніки – Полтавського фахового коледжу нафти і газу та Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя представила тренерка Ґендерного центру, офіцерка поліції, членкиня Української асоціації представниць правоохоронних органів Наталія Новікова.

Після засідання конференції співробітники Головного управління патрульної поліції України в Полтавській області провели для амбасадорів Ґендерного центру тренінг «Право бути собою». Учасники переглянули фільм від руху HeForShe «Стереотипи не вирішують за тебе», попрацювали спільно з тренерами і тренерками в групах та узагальнили напрацьовані ідеї подолання ґендерних стереотипів.

У рамках івенту для учасників конференції і партнерів відбувся кампус-тур, у рамках якого всі бажаючі відвідали інноваційні навчальні центри, лабораторії університету, оновлені експозиції Музею науки Національного центру «Мала академія наук України», що діє в Полтавській політехніці.

Нагадаємо, напередодні річниці Ґендерного центру Полтавську політехніку відвідали Надзвичайний і Повноважний посол Норвегії та Представниця ООН Жінки в Україні.

Раніше тренерки Гендерного центру провели для студентського самоврядування тренінг з основ домедичної підготовки і тактичної медицини, Ґендерний центр політехніки отримав пакет методичних матеріалів від ООН Жінки, у Ґендерному центрі провели тренінг з протидії булінгу для освітян, відбувся тренінг з підвищення психологічної стійкості для поліцейських, рятувальників і викладачів, а судові охоронці та поліцейські провели у політехніці тренінг з домедичної допомоги та основ безпеки.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»