2024-04-06

Голова представництва ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер Гюнеш прочитала відкриту лекцію для спільноти політехніки

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відкриту лекцію «Просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок» для студентів політехніки прочитала голова представництва ООН Жінки в Україні пані Сабін Фрейзер Гюнеш. Під час свого другого візиту до Полтавської політехніки спікерка поділилася зі спільнотою університету візією розширення прав і можливостей жінок у сучасному суспільстві.

Голова представництва ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер Гюнеш прочитала відкриту лекцію для спільноти політехніки

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка відбулася масштабна просвітницька та науково-освітня подія за участю голови представництва ООН Жінки в Україні пані Сабін Фрейзер Гюнеш. Почесна гостя  на запрошення Ґендерного центру Полтавської політехніки прочитала відкриту лекцію «Просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок» для  студентів різних структурних підрозділів Полтавської політехніки і зацікавлених полтавських школярів (наживо завітали зі шкіл та ліцеїв №1, 3, 13, 17), під час якої представила досягнення і стратегії розширення прав і можливостей жінок у сучасному суспільстві.

Слухачі приєднались у змішаному форматі – офлайн і онлайн, а основною мовою зустрічі була англійська.

Пані Сабін Фрейзер Гюнеш має ступінь доктора філософії в галузі соціальної політики Лондонської школи економіки та політичних наук, Великобританія (London School of Economics and Political Sciences, UK), ступінь магістра з європейської політики та управління Коледжу Європи, Бельгія, (College of Europe, Belgium), а також ступінь бакалавра політології Дартмутського коледжу, США (Dartmouth College, USA).

Учасників масштабного івенту у стінах провідного класичного університету нашої країни привітала перший проректор-проректорка  з науково-педагогічної роботи Національного університету імені Юрія Кондратюка Олена Філонич, яка закцентувала увагу присутніх на актуальності тематики, зауваживши на різновекторності діяльності Ґендерного центру Полтавської політехніки у вирішенні питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей сучасних жінок.

За словами спікерки, дотримання гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в сучасній Україні регламентується створеними задля цього передумовами, і наша країна – одна з передових. У сучасному світі чоловіки та жінки спокійно працюють разом над просуванням у різних державних інституціях та парламенті ключових ідей гендерної рівності з метою запропонувати до розгляду нові закони, що можуть стосуватися даного питання.

Голова представництва ООН Жінки в Україні презентувала напрацювання ООН і основні міжнародні правові акти для впровадження принципів ґендерної рівності, а також національні нормативно-правові акти з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в Україні.

«Незважаючи на різні політичні погляди, чоловіки та жінки збираються, щоб розглянути ці питання, з боку уряду ми маємо ряд рішень, що стосуються ґендерної рівності. Цими питаннями у вашій країні займається Ольга Стефанишина, яка також займається питаннями входження України до Європейського Союзу. Віримо в той день, коли нарешті українці стануть членами Європейського Союзу,  але водночас вона і є людиною, яка займається усіма питаннями гендерної рівності з боку Кабінетів Міністрів. Додатково хочу зазначити, що більшість міністерств займаються питаннями рівності також, наприклад заступниця Міністра економіки  Тетяна Бережна. Ці жінки в Кабінеті Міністрів є захисницями питань гендерної рівності, докладаючи безліч зусиль до створення ефективної системи, де заступники міністрів роблять максимум для того аби ця рівність дотримувалася.

Візьмемо, наприклад, Полтаву, де експертів з ґендерної рівності можна зустріти в установах, де ніяк їх знайти не очікуєш, наприклад в Полтавській обласній військовій адміністрації. Ми в ООН Жінки такі позитивні явища називаємо ґендерною інженерією, яка буде працювати завдяки ось таким фахівцям, і формуватиме рівні можливості для всіх.

В Україні успішно діють різні міжнародні організації, які дуже динамічно розвиваються, багато неурядових організацій, що працюють у даній сфері і намагаються усунути цю проблему. Ця лінія вашого суспільства надзвичайно проактивна і ви маєте структури, які працюють разом, наприклад платформа «Рівні людські права і можливості», це унікальне явище, що Україна – така просунута держава у цьому напрямку, що має наскільки розвинуту екосистему різних організацій, що працюють над вирішенням питань і проблем підтримки гендерної рівності. Також у вас є такі інституції, як Ґендерний центр, що співпрацює з різними організаціями», – розповіла спікерка.

За її словами, ми як нація маємо чітко усвідомити коло проблем, які наразі вже існують у сучасному світі, передусім варто визнати той факт, що зараз очевидно країна знаходиться у фазі повномасштабної війни з боку російської федерації і враховуючи цю непросту ситуацію відзначаємо – і чоловіки і жінки, і дівчата, і хлопці переживають ці суспільні потрясіння по-різному.

Лекторка, яка має понад 25 років досвіду програмної роботи в сфері належного врядування, ґендерної рівності, прав людини, розвитку громадянського суспільства, запобігання та вирішення конфліктів, зупинилася на питаннях гуманітарного забезпечення окремих вразливих верств населення в умовах повномасштабного вторгнення, навівши такі дані: 12,5 млн осіб в країні потребують гуманітарної допомоги, а жінки досі отримують значно нижчу заробітну платню, ніж чоловіки.

«Радію, що наразі у вашій країні ґендер не відіграє практично ніякої ролі, не впливаючи на якість роботи, наприклад у вашому університеті. Проте, якщо проаналізувати різні щаблі влади, можна помітити, що чисельність чоловіків таки переважає, адже жінки можуть брати час на декретну відпустку та доглядати за дітьми до трьох років, у той час як чоловіки такого, звісно, не роблять. Якщо ви перспективний науковець і маєте двох дітей, з якими просиділи шість років, то вони банально випадуть з вашого професійного шляху і вам буде значно складніше повернутися до того, на чому ви зробили паузу», – прокоментувала Сабін Фрейзер Гюнеш.

Відкрита лекція тривала понад годину з перервою через повітряну тривогу, що не завадило продовжити після відбою конструктивний діалог з активною та свідомою молоддю, поміркувати над вирішенням ґендерних питань в Україні. Учасники отримали чимало цікавої інформації та практичних рекомендацій, а унікальну зустріч фіксували на згадку.

Завідувачка Ґендерного центру Полтавської політехніки Олена Дубинка подякувала почесній гості за спілкування з молоддю і обговорення актуальних проблем, сприяючи формуванню нового покоління гармонійного суспільства, надихаючи на послідовне відстоювання прав і свобод.

Тренерки Ґендерного центру Полтавської політехніки Наталія Новікова і Катерина Григоренко підкреслили, що Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – один з лідерів в Україні, де готують потенціал для відновлення України, готовий впроваджувати ґендерно чутливий та інклюзивний компонент на всіх рівнях і всіх етапах повоєнного відновлення.

Нещодавно Полтавську політехніку відвідали Надзвичайний і Повноважний посол Норвегії та Представниця ООН Жінки в Україні, річницю Ґендерного центру Полтавської політехніки відзначили правопросвітницькою конференцією, 28 студентів та учнів Полтавщини стали амбасадорами Ґендерного центру Полтавської політехніки, а Ґендерний центр політехніки отримав пакет методичних матеріалів від ООН Жінки.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»