2024-05-28

Науковці політехніки стали переможцями фестивалю інноваторів Полтавщини «Poltava Innovation Day»

26 травня у Полтаві відбувся Перший фестиваль інноваторів Полтавщини «Poltava Innovation Day». Проректорка з наукової та міжнародної роботи, професорка Олена Степова взяла участь в якості спікера, представила наукову екосистему університету, а три команди науковців Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представили наукові проєкти і всі три посіли призові місця.

Науковці політехніки стали переможцями фестивалю інноваторів Полтавщини «Poltava Innovation Day»

Програма фестивалю передбачала три частини: «Інновації, наукові парки, трансфер технологій», «Стартапи, тренди, перспективи» та «Інвестиції, гранти, фандрейзинг».

Захід організували Науковий кластер «Наукові парки України», G*Aggregator – перша обʼєднана інноваційна екосистема, Міжнародний візійний інститут стратегічного партнерства та Стартап Альянс України за підтримки Полтавської обласної військової адміністрації, Агенції регіонального розвитку Полтавської області та Полтавської міськради, Української Мережі Бізнес-Янголів та Інвесторів – UNBAI і її офіційного регіонального представника – Полтавського Інвестиційного Клубу.

Для проведення заходу обрали найбільш творчу локацію Полтави – Полтавський художній музей (галерея мистецтв) ім. М. Ярошенка.

Серед дев’яти учасників – закладів вищої освіти Полтавщини, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» був представлений найчисельнішою делегацією.

Проректорка з наукової та міжнародної роботи, доктор технічних наук, професор Олена Степова стала спікером першої частини, взяла участь у дискусії про роль науки і пітчингу патентів та розробок науковців.

Команда ННІ інформаційних технологій та робототехніки виступила з проєктом «Фотоелектрична установка з накопичувачем енергії», розробленим під керівництвом доктора технічних наук, професора Олександра Шефера та науковцями – кандидатам технічних наук, доцентами Василем Галаєм, Андрієм Трет’яком, Олександром Лактіоновим, Русланом Захарченком, Богданом Боряком та фахівчинею з альтернативної енергетики з гібридними системами зберігання енергії Наталією Савченко

Дві команди ННІ архітектури, будівництва та землеустрою також представили технологічні проєкти. Команда вчених інженерно-будівельного напряму у складі керівника - доктора технічних наук, доцента Антона Гасенка, аспіранта Костянтина Штанька і студента Антона Філоненка розробила проєкт «Ефективні композитні конструкції для будівництва сховищ», а команда вчених-архітекторів у складі керівника – доктора архітектури, професора Вадима Вадимова, старших викладачів Павла Васильєва, Олександра Обідного і Андрія Конюка розробили «Містечко допомоги» – містобудівний кластер для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) на основі мобільних конструктивно-планувальних модулів.

Учасників фестивалю привітали партнери та організатори, наголосивши на основній меті заходу – сприяння обміну знаннями та інноваційними ідеями.

Як відзначили представники Наукового кластеру «Наукові парки України», університети-учасники цього фестивалю є символами академічної висоти та інновацій. Голова правління наукового кластера «Наукові парки України» доктор технічних наук, професор Віталій Зайцев підкреслив, що такі заходи є одним з елементів рушійної сили, яка допомагає рухати інновації.

Голова правління Української мережі бізнес-янголів та інвесторів (UNBAI) Михайло Романов зазначив, що інновації та інвестиції в них – це крок як для бізнесу, так і для регіону, наголосивши на важливості підтримки прогресивних ідей та ініціатив.

«Ключове слово сьогоднішнього заходу – інновації. Інновації, які розробляються, пропонуються і впроваджуються в наше життя з кожним днем набувають все більшого масштабу.

Ми розуміємо, що на цьому не треба зупинятися, треба рухатися вперед і ми маємо для цього все необхідне – наука, підтримка, фінансування. Тому інновації дуже потрібні нашій країні в такий непростий час. Це не лише інновації в озброєнні чи у військових підходах, а й інновації у соціальній та економічній сферах. Завдяки стартапам й інноваційним рішенням є можливість отримувати додаткові продукти, послуги, сервіси. Тому такі заходи важливі для регіону в цілому, щоб більшу кількість людей залучити до цієї справи. Хочу, щоб сьогоднішні презентації нових інновацій знайшли своє подальше промислове впровадження», – побажав Володимир Когут, заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO).

Генеральна директорка директорату інновацій та звʼязків науки з реальним сектором економіки Міністерства освіти і науки України Оксана Бережна розповіла про тісну співпрацю Міносвіти і Міністерства цифрової трансформації, інструменти та можливості для науковців та дослідників.

«Україна  сьогодні не лише виборює своє право на мирне та незалежне майбутнє, але й стоїть на порозі інноваційних трансформацій. Ми чудово розуміємо, що інновації лежать в основі оборони нашої країни, ми маємо вести технологічну війну. Також інновації відіграватимуть важливу і, мабуть, ключову роль у відновленні України. Також вони відіграють вирішальну роль у підтримці та розвитку нашої економіки. Тому дякую вам за ініціативу та проведення сьогоднішнього заходу. Вітаю всіх учасників. Бажаю успіху у представленні ваших проєктів. Впевнена, що всі вони будуть цікавими, потрібними та актуальними», – побажала представниця Міністерства освіти і науки України.

Вона також детальніше розповіла про реалізацію експериментального проекту щодо створення на базі закладів вищої освіти, наукових установ мережі стартап-шкіл-інкубаторів-акселераторів, а також створення організаційного та правового режиму для функціонування наукових парків закладів вищої освіти та наукових установ на прикладі Наукового парку SID city, призначеного для розвитку науково-технічної та інноваційної діяльності ЗВО, залучення студентів до науково-дослідницької діяльності шляхом створення цікавого для них простору та умов для розкриття їхнього потенціалу, залучення інноваційних організацій та підприємств для створення спільних виробничих майданчиків, ефективне та раціональне використання наявного наукового потенціалу, матеріально-технічної бази для комерціалізації результатів наукових досліджень ı їх впровадження на вітчизняному та закордонному ринках.

«Університети – це точно про потенціал, який недовикористаний, який недооцінений в темі співпраці з владою і бізнесом. Це не тільки місце підготовки кадрів, і це точно не лише про студентське життя в середині університету. Молодь – це двигуни прогресу, це ті ідеї, які часто шукає бізнес, це про інновації, а університетські бази дають можливість протестувати, надати статистику. Це той потужний ресурс, яким бізнес може підсилитися.

Якщо говорити про владу, про міста, про регіони, про області – це пов'язано з наповненням економічної складової, а економіка зараз – це наша міць, міць нашої країни. Найважливіше, це кожному з нас не боятися зараз робити крок в підприємництво, робити свої справи, перетворювати хобі на серйозні проєкти, які приносять вам задоволення та користь громаді. Кожна наша програма викладається з коштів платників податків, кожен розвитковий крок міст і територій – це кошти платників податків, а це наші випускники, випускниці, наша громада, яка має разом єдино працювати.

Вузи – це неймовірний потенціал, а такий фестиваль – місце, в якому кожен з нас може знайти можливість зробити крок до Перемоги. Дякуємо за такий захід, дякую всім, хто сьогодні прийняв для себе рішення розвиватися і рухатися до Перемоги. Дякуємо нашим героям, які сьогодні дають нам можливість провести цей захід в цих стінах. Слава Україні!» – привітала секретар Полтавської міськради Катерина Ямщикова.

«У нашій Полтавській громаді і в регіоні в цілому, родзинкою є те, що ми є науковим хабом, який активно розвиває інноваційний потенціал нашого регіону, адже тут представлені найкращі найкреативніші вузи, які готують висококваліфікованих спеціалістів. Тому на мою думку інновації та їх розвиток – це про розвиток, про майбутнє, це про конкурентоспроможність нашої країни.

Якщо на місцевому чи регіональному рівні будуть підтримуватися інноваційні проєкти це сприятиме популяризації та формуванню інноваційного потенціалу нашого регіону. Тому зі своєї сторони ми постійно долучаємося до навчання, як представники влади, так і молодь, надаємо їм знання як підготувати проєкти, що містять інноваційну складову.

Підтримка інноваційних проєктів сприятиме синергії «бізнес-влада-наука», тому що всі проєкти, які генеруються наукою, можуть бути використані бізнесом, а це – створення нових робочих місць, наповнення бюджету, сприяння відновленню нашої економіки. Генеруйте свої проєкти, втілюйте їх в життя – завжди поруч знайдуться люди, які захочуть підтримати ваші ініціативи», – наголосила Віта Рекотова, директорка Агенції регіонального розвитку Полтавської області «Офіс євроінтеграції».

Співзасновник та СЕО G.Incubator Odesa, співзасновник першого в Україні здорового попкорну «LAMA CORN» Гліб Максименко, виконавчий директор Оборонного альянсу України Денис Святокум і проректорка з наукової та міжнародної діяльності університету імені Альфреда Нобеля Вікторія Соколова були модераторами фестивалю, захопленими інноваціями, і створили  умови для ефективної роботи та приємного спілкування.

Професор Олена Степова, проректорка з наукової та міжнародної роботи Полтавської політехніки презентувала діяльність наукової екосистеми університету, у якій ефективно функціонують понад 20 наукових, навчально-наукових лабораторій, навчально-виробничих центрів, досягнення науковців у сфері комерціалізації розробок та співпраці з бізнесом.

«У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» розвиток ефективної науки з ефективними показниками – це стратегічна мета розвитку університету. І тому для ефективного розвитку науково-технічної та інноваційної діяльності в Полтавській політехніці створена наукова екосистема «Poltava polytechnic». Володимир Олександрович, ректор нашого університету, ще років 10 тому запровадив так звану «Формулу успіху Полтавської політехніки», коли ведеться співпраця «наука-влада-бізнес». Це ті структури, єдність яких буде забезпечувати розвиток науки й інноваційної діяльності.

Створений науковий парк – досить важлива та актуальна структура, метою якої є розвиток науково-технічної та інноваційної діяльності, ефективне та раціональне використання наявного наукового потенціалу, матеріально-технічної бази для комерціалізації наукових досліджень і їх впровадження на вітчизняному і міжнародному рівнях. Пріоритетними напрямами діяльності наукового парку є освоєння нових технологій транспортування енергії, впровадження енергоефективних ресурсозберігаючих технологій освоєння альтернативних джерел енергії. Інфраструктура наукового парку дозволяє виконувати науково-дослідні роботи, надавати консалтингові послуги, розробляти інформаційно-аналітичні системи.

На базі Полтавської політехніки впродовж декількох років успішно працює Start-up школа, яка створена в співпраці з Sikorsky Challenge. Метою діяльності школи є формування сприятливих передумов для успішної реалізації інноваційних бізнес-ідей та стартап-проєктів із залученням студентської молоді, молодих вчених і науковців. Випускники нашої стартап-школи володіють практичним інструментарієм для реалізації креативних ідей та започатковують власну справу», – розповіла проректорка.

За основними напрямками діяльності наукового парку науковцями Полтавської політехніки виконано низку договірних науково-дослідних робіт за 2023 рік на суму понад 8 мільйонів гривень  за двома напрямками – технічні науки та суспільні науки.

Один із масштабних проєктів, який реалізовує Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – проєкт ЄІБ «Вища освіта. Енергоефективні технології». Загальна сума інвестицій для реалізації даного проєкту складає 7,5 млн євро. Використовуючи науковий потенціал університету, робочою групою Полтавської політехніки розроблено проєктно-кошторисну документацію на виконання будівельних робіт, проведено тендерні процедури.

На базі університету працює перший на Полтавщині Центр підтримки технологій та інновацій, відкрий у співпраці з державним підприємством «Інститут інтелектуальної власності», де фахівці консультують і супроводжують представників малого та середнього бізнесу, стартаперів та винахідників у сфері прав інтелектуальної власності в Україні та за кордоном. Цього року фахівці Головного офісу TISC провели для науковців політехніки воркшоп з питань захисту та комерціалізації прав інтелектуальної власності.

Стартапи та наукові проєкти, які демонстрували свою інноваційність та потенціал, пройшли Crash Test для виходу до фіналу і журі визначило переможців.

Рейтинг лідерів відбору очолили проєкти науковців Полтавської політехніки:

1 місце – «Фотоелектрична установка з накопичувачем енергії» (презентував  Андрій Трет’як)

Ідея проєкту полягає у створенні автономної фотоелектричної установки з кінетичною системою накопичення енергії, адже попит на ринку альтернативних джерел енергії стрімко зростає, а енергетичний сектор потребує впровадження роззосереджених автономних систем електропостачання. Наразі розроблена попередня конструкторська документація. Виготовлено екземпляр установки, тривають дослідження з метою вдосконалення. Запропоновані рішення запатентовані та висвітлені в наукових статтях

2 місце – «Ефективні композитні конструкції для будівництва сховищ» (презентував  Костянтин Штанько)

Ідея проєкту полягає в технології, яка дозволяє зробити сховище більш ефективним при меншій затраті матеріалів.

Проєкт почали реалізовувати, але через початок воєнних дій роботи припинили. У Харкові почали переобладнувати промислову споруду. У результаті чого маємо зменшення витрати сталі. У перспективі проведення серії експериментальних досліджень для підтвердження теоретичних розрахунків економічної ефективності.

3 місце – «Містечко допомоги» (презентував Андрій Конюк)

Автори ідеї запропонували поліфункціональну платформу на основі принципу змішаного користування, яку відрізняє швидка збірність, економічність, ергономічність, зручність. Вона дозволяє створювати простір з малокомплектними школами, дитячими садочками, торгівельним комплексом та житловим масивом.

«Ці проєкти стали символами інновацій та перспективності у своїх сферах. Вони готові змінювати світ на краще та вже зараз привертають увагу інвесторів та експертів України», – підсумували організатори.

Вітаємо наших вчених з перемогою та бажаємо нових ідей для інноваційних розробок!

Переможці нагороджені дипломами, грошовими сертифікатами і подарунками від спонсорів фестивалю.

Нагадаємо, науковці політехніки разом з іноземними партнерами обговорили проблеми та перспективи захисту інтелектуальної власності.

Раніше на конкурсі стартапів серед першокурсників Полтавської політехніки визначили переможців.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»