2024-01-23

Фахівці Головного офісу TISC провели для науковців політехніки воркшоп з питань захисту та комерціалізації прав інтелектуальної власності

Представники IP офісу – Головного офісу TISC на базі Центру підтримки технологій та інновацій провели воркшоп для науково-педагогічних працівників Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Фахівці представили науковцям напрямки співпраці у сфері захисту прав інтелектуальної власності, пошуку фінансування проєктів, а також можливості для розвитку інноваційної економіки України.

Фахівці Головного офісу TISC провели для науковців політехніки воркшоп з питань захисту та комерціалізації прав інтелектуальної власності

23 січня у залі Вченої ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представники Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій як головного офісу мережі TISC (Technology and Innovation Support Center) провели воркшоп для науково-педагогічних працівників університету. У складі делегації до університету завітали заступник директора УКРНОІВІ Ігор Паренчук, начальник департаменту розвитку інновацій ІР офісу Ольга Кронда, начальник відділу розвитку мережі центрів підтримки розвитку й інновацій Департаменту розвитку інформації ІР офісу Анастасія Ярмолюк, заступник начальника відділу аналізу інноваційних показників та патентної інформації Департаменту з економічних питань та інноваційного розвитку Ігор Шевченко та начальник відділу координації грантової діяльності Департаменту розвитку інновацій Галина Штогрин, які представили напрямки співпраці у практичній допомозі з питань охорони та комерціалізації об’єктів права інтелектуальної власності, пошуку ефективних шляхів кооперації для розвитку регіональних проєктів та можливостей залучення інвестицій та фінансування.

Нагадаємо, у 2021 році у Полтавській політехніці відкрили перший на Полтавщині Центр підтримки технологій та інновацій.

«В Україні з 2018 року на підставі Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Всесвітньою організацією інтелектуальної власності щодо створення Центрів підтримки технологій та інновацій в Україні працює міжнародний проєкт Всесвітньої організації інтелектуальної власності.

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представники українського Національного офісу інтелектуальної власності та інновацій відкрили регіональний Центр підтримки технологій та інновацій, в якому надаються консультації у сфері права інтелектуальної власності. Метою центру є надання заявникам зручних і вичерпних консультацій і підтримки у сфері прав інтелектуальної власності в Україні й за кордоном.

Упевнена, що сьогодні в нас відбудеться плідний і надзвичайно важливий воркшоп, під час якого колеги презентують свої напрацювання, досвід, перелік послуг, в рамках яких є можливість співпрацювати. Розвиток мережі TISC є важливим для закладів вищої освіти, адже має спільну мету – вдосконалення інноваційної екосистеми», – зазначила проректор з наукової та міжнародної роботи Олена Степова.

Начальниця департаменту розвитку інновацій ІР офісу Ольга Кронда представила доповідь на тему «Можливості національного IP&I Hub для інноваційного розвитку України», під час якої розповіла про організацію та напрямки можливої співпраці, а також наголосила на важливості синергії науки та бізнесу задля розвитку інноваційної економіки України.

«Ми, як Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій, є новоутвореною організацією, яка відповідає не лише за інтелектуальну власність, а і за інноваційну діяльність й те, що пов’язане з нею.

УКРНОІВІ – це новий сервіс, нові послуги, нове бачення стратегічного розвитку держави у сфері інтелектуальної власності та інновацій. Головні досягнення – з 2014 року надано статус Міжнародний пошуковий орган та Орган міжнародної попередньої експертизи. Це надзвичайно важливі досягнення, які з року в рік йдуть з нами далі. Так само в рамках міжнародних проєктів ми тісно співпрацюємо з Всесвітньою організацією інтелектуальної власності, а це одна з агентств ООН.

Основні напрямки діяльності ІР офісу: експертиза заявок, реєстрація, ведення державних реєстрів, супровід колегіальних органів, міжнародне співробітництво, консультації, атестація патентних повірених, IP&I Hub.

На сьогодні немає сумнівів в тому, що нам потрібно розвивати інноваційну економіку України, що ми переходимо на інші етапи і немає часу, щоб розглядати теорію. Нам потрібно переходити до активних кроків до реального наповнення економіки, створення реальних об’єктів інтелектуальної власності, які комерціалізуються, приносять прибуток. Наша головна задача – сформувати середовище, в якому реальні об’єкти інтелектуальної власності могли працювати», – зауважила Ольга Кронда.

Начальниця відділу координації грантової діяльності Департаменту розвитку інновацій Галина Штогрин представила присутнім роботу грантової координації в ІР офісі, завдання відділу, а також проінформувала про актуальні грантові програми у сфері освіти й науки.

«Перш за все хочу ознайомити всіх вас з завданнями нашого відділу, чим конкретно ми займаємося і чим можемо бути корисними один одному. Серед головних напрямків нашої роботи – супровід та підготовка проєктних заявок, формування якісних інформаційних блоків щодо потенціалу в проєктних заявках, підготовка заявок до міжнародних конкурсів, надання консультацій, різні презентаційні заходи, воркшопи щодо грантової координації та грантових програм. Також ми реалізовуємо спільні національні та міжнародні проєкти в рамках міжнародного співробітництва у сфері інтелектуальної власності та інновацій.

Кожна ідея має етапи, і якщо говорити саме про грантову координацію вона складається з таких етапів, як оголошення конкурсу, отримання проектної заявки, ухвалення рішення фінансування, підписання грантової угоди, і сама реалізація проєкту», – розповіла Галина Штогрин.

Доповідь «Трансфер технологій: можливості, виклики та роль Головного офісу TISC ІР офісу» представила начальниця відділу розвитку мережі центрів підтримки розвитку й інновацій Департаменту розвитку інформації ІР офісу Анастасія Ярмолюк, яка представила теоретичні основи трансферних технологій та розглянула міжнародний досвід в цій сфері.

«Технологія є складовим багатьох об’єктів прав інтелектуальної власності, і ми як головний офіс TISC ІР офісу є вашим головним консультаційним партнером як з питань охорони прав інтелектуальної власності, так і з питань трансферних технологій.

Сьогодні, в умовах атестації наукових установ, закладів вищої освіти, ми вбачаємо свою роль як у виявленні об’єктів прав інтелектуальної власності, а також і в подальшому напутті з охорони прав інтелектуальної власності», – зауважила Анастасія Ярмолюк.

Заступник начальника відділу аналізу інноваційних показників та патентної інформації Департаменту з економічних питань та інноваційного розвитку Ігор Шевченко поділився практичними напрацюваннями під час доповіді «Трансфер технологій відповідно до етапів інтелектуальної власності ЗВО, практичні аспекти».

Наприкінці воркшопу науковці Полтавської політехніки обговорили з фахівцями ІР офісу практичні кейси і алгоритм консультаційного партнерства.

Нагадуємо, щороку до Міжнародного дня інтелектуальної власності науковці Полтавської політехніки проводять традиційний міжнародний науковий захід щодо захисту інтелектуальної власності.

Раніше Гендерний центр політехніки отримав пакет методичних матеріалів від ООН Жінки.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»