2023-04-26

Науковці, студенти політехніки та іноземні партнери обмінялися практичними кейсами захисту інтелектуальної власності у провідних європейських країнах

До Міжнародного дня інтелектуальної власності науковці факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели традиційний міжнародний науковий захід – «Світове кафе: захист інтелектуальної власності, проблеми та перспективи». Кращими напрацюваннями у сфері світового захисту інтелектуальної власності поділилися представники Швеції, Сполучених Штатів Америки та Великої Британії.

Науковці, студенти політехніки та іноземні партнери обмінялися практичними кейсами захисту інтелектуальної власності у провідних європейських країнах

Варто відзначити, що Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вже багато років поспіль активно долучається до проведення науково – освітніх та просвітницьких заходів, присвячених Всесвітньому дню інтелектуальної власності, що проходять 26 квітня у різних країнах світу. Цьогорічний міжнародний науковий захід – круглий стіл «Світове кафе: захист інтелектуальної власності, проблеми та перспективи» науково – педагогічні працівники факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки провели у рамках XVII Всеукраїнського фестивалю науки в університеті.

У роботі круглого столу взяли участь понад півсотні учасників, до обговорення проблем захисту інтелектуальної власності у світовому просторі долучилися школярі, студенти і викладачі різних структурних підрозділів Полтавської політехніки. Цьогоріч серед іноземних учасників круглого столу були представники Швеції, Сполучених Штатів Америки та Великої Британії.

Проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету імені Юрія Кондратюка Олена Степова привітала учасників круглого столу та передала слова вітання з нагоди Міжнародного дня інтелектуальної власності від ректора університету, професора Володимира Онищенка, наголосивши на суспільній значущості проблематики захисту інтелектуальної власності в Україні та інших провідних країнах світу, особливо в умовах запровадження воєнного стану.

Декан факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки, кандидатка педагогічних наук, доцентка Анна Агейчева, яка неодноразово була учасницею програм стажувань в Швеції, Філіппінах та Ефіопії від Всесвітньої організації інтелектуальної власності зазначила, що захист інтелектуальної власності — один із глобальних викликів сучасності.

«Наш університет має тривалу співпрацю з Всесвітньою організацією захисту інтелектуальної власності, і це не тільки приємно, але і надзвичайно важливо для студентів університету, оскільки розуміння етичної складової роботи будь-якої сфери сприяє всебічній підготовці фахівців майбутнього, які по праву будуть займати своє місце у провідних компаніях України та Європи. Тому подібні міжнародні наукові заходи сприяють вихованню у академічному та студентському середовищі культури академічної доброчесності, поваги до інтелектуальної праці своїх сучасників», - прокоментувала очільниця факультету філології, психології та педагогіки, наголосивши на всебічній підтримці іноземними партнерами будь - яких науково – освітніх та просвітницьких ініціатив університету, зокрема у сфері захисту власних інтелектуальних прав.

Модерувала роботу круглого столу старший викладач кафедри загального мовознавства та іноземних мов Юлія Гунченко. Науковці, викладачі та студенти презентували цікаві змістовні доповіді про світовий захист інтелектуальної власності. Студенти факультету філології, психології та педагогіки – Анна Онопрієнко, Анна Мороз, Дарина Липовська, Поліна Василенко, Ксенія Зелененька, Марія Погребна, Артем Обідний у своїх доповідях детально розкрили питання захисту інтелектуальної власності у Швеції, Нідерландах та Україні. Власними дослідженнями передового досвіду захисту інтелектуальної власності у Великобританії, Франції, Канаді поділилися здобувачі вищої освіти Навчально – наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Ірина Ананенко, Богдана Гавриленко, Марія Цибулько, Злата Варченко, Дана Шоло та Олександра Курило. Завдання та перспективи охорони інтелектуальної власності в Норвегії досліджував PhD – студент кафедри загального мовознавства та іноземних мов Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Антон Бережний. Практичними кейсами захисту інтелектуальної власності в інноваційних студентських роботах поділилася науковиця Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», професор Світлана Бухкало, яка проілюструвала виступ реальними прикладами та викликала неабияку зацікавленість аудиторії.

Представник Патентного відомства Швеції – старший радник з юридичних питань у сфері інтелектуальної власності Крістіан Нільсон розповів про підтримку України та міжнародні спільні проєкти. Він високо оцінив англомовні презентації студентів Національного університету імені Юрія Кондратюка та зазначив, що захист інтелектуальної власності є важливою частиною не лише щоденного життя, а й культурного обміну між нашими країнами.

Професійними порадами з академічною спільнотою та студентською молоддю поділилися Джен Бемфорд (Університет Метрополітан, Лондон), Шері Вілсон (Сполучені Штати Америки), Ірина Гуменюк (Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», Україна).

«Раді вкотре відзначити активну участь у заході наших іноземних партнерів та науковців провідних українських університетів. Захист інтелектуальної власності — один із глобальних викликів сучасності, що продовжує перебувати у полі посиленої уваги з боку суспільства та держави, особливо в умовах запровадження воєнного стану та активних бойових дій на території нашої країни.

Щорічним міжнародним науковим заходом ми продовжуємо конструктивний діалог, спрямований на підвищення обізнаності студентської молоді із проблемами інтелектуальної власності. Щиро вдячні ректору університету, професору Володимиру Онищенку за всебічну підтримку та надання можливості розвивати та підтримувати міжнародні зв’язки університету, працювати над популяризацією академічної доброчесності, навіть в умовах війни», – прокоментувала декан факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка педагогічних наук, доцентка Анна Агейчева.

Обговорення презентованих доповідей час від часу переростало в жваву дискусію, що ще раз підтвердило актуальність тематики круглого столу.

Нагадаємо, студенти політехніки візьмуть участь у Першому Полтавському чемпіонаті бізнес-кейсів від ТМ Premier Socks, Полтавська політехніка підвищила позиції у рейтингу наукової діяльності, а науковці підвели підсумки освітнього проєкту «Математичний Березень з Політехнікою».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»