2023-04-17

Науковці підвели підсумки освітнього проєкту «Математичний Березень з Політехнікою»

З нагоди Міжнародного дня числа Пі викладачі кафедри вищої та прикладної математики Полтавської політехніки успішно реалізували проєкт «Математичний Березень з Політехнікою», у рамках якого протягом місяця студенти університету та школярі Полтави відвідували відкриті лекції, майстер-класи, інтерактивні ігри і STEM-уроки. Молодь дізналася чимало цікавих фактів про ймовірну та неймовірну математику та застосування «цариці наук» у наукових дослідженнях.

Науковці підвели підсумки освітнього проєкту «Математичний Березень з Політехнікою»

З нагоди Міжнародного дня числа Пі науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» успішно реалізували освітній проєкт «Математичний Березень з Політехнікою».

Проєкт стартував 13 березня у надсучасному Навчальному центрі Siemens з презентації Case study «Ймовірна та неймовірна математика». Студенти політехніки з викладачами занурилися в атмосферу математичних відкриттів та покращили практичні навички роботи з точними обрахунками.

У Міжнародний день числа Пі відбувся урок-кейс «Ймовірна та неймовірна математика» для школярів Комунального закладу «Полтавський міський багатопрофільний ліцей № 1 ім. І. П. Котляревського Полтавської міської ради Полтавської області». Відкрила цікаву науково-освітню подію завідувачка кафедри вищої та прикладної математики, кандидатка фізико-математичних наук, доцентка Наталія Ічанська.

Асистентка кафедри вищої та прикладної математики Валерія Стеблянко пояснила значення математики як науки у житті суспільства та розглянула сфери застосування математичного апарату, спільно з учнями розв’язавши декілька математичних задач про випадкові події, зокрема про ймовірність того, що під час вилучення з колоди трьох випадкових карт, кожна з них виявиться тузом. Учасники заходу також розглянули математичне сподівання та способи його розрахунку, позитивне та негативне математичне сподівання на прикладі підкидання монети та на прикладі ставок на спорт, повторили основні поняття і закони теорії ймовірностей та генетики, закріпили навички розв’язування задач, використовуючи теореми теорії ймовірностей.

Неабиякий інтерес в учнівської молоді викликав генетично-математичний кросворд, який встановив взаємозв’язок теорії ймовірностей та генетики та відкрив нові математичні та біологічні поняття та визначення. Школярів дізналися окремі факти з життєвого та творчого шляху Грегора Менделя, який впродовж життя досліджував нетипові характеристики рослин, бажаючи дізнатися якими будуть їхні нащадки. Переглянувши відеоролик про вплив теорії та практики відкриття видатного вченого, учні встановили взаємозв’язок між дисциплінами природничо-математичного циклу та познайомилися в ході презентації з історією створення та формування теорії ймовірностей як одного з основних розділів математики. На завершення учні поділилися на дві команди та зіграли у цікаву гру «Математичний Alias», де узагальнили основні поняття та визначення різних розділів математики та весело провели час.

Цього ж дня науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики провели інтерактивну гру «Математичний батл» серед студентів першого-другого курсів Полтавської політехніки.

«Математичний батл» – це математична гра, в якій командам по черзі пропонується вибрати категорію питання (наприклад, алгебра, геометрія, статистика тощо), після чого учасникам ставлять математичні питання різної вартості та складності. За кожну правильну відповідь команда отримує бали, які заносяться на її рахунок. Наприкінці гри, коли всі питання було поставлено, команда з найбільшою кількістю балів перемагає.

Під час гри найкращі математичні знання та навички, швидкість мислення та кмітливість продемонстрували першокурсники Навчально-наукового інституту нафти і газу.

Усі учасники гри нагороджені сертифікатами та отримали позитивні враження, емоції, а також поглибили математичні знання.

15 березня відбулась цікава дискусія «Можливе та неможливе у математиці» для школярів 10-11-х класів освітніх закладів міста Полтави, а 16 березня студенти університету та школярі КЗ «Полтавський міський багатопрофільний ліцей № 1 ім.І. П. Котляревського Полтавської міської ради Полтавської області» взяли участь у майстер-класі «Ідентифікація комп’ютерних файлів за допомогою хеш-функцій», де практичними кейсами з молоддю поділилися IT-фахівці Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС.

22 березня учні 5- х класів Полтавського ліцею №14 «Здоров’я» відвідали STEM-урок «Вода в математичних задачах», який для них провела завідувачка кафедри вищої та прикладної математики, кандидатка фізико-математичних наук, доцентка Наталія Ічанська.

Учасниками зустрічі також стали члени математичного гуртка, студенти спеціальності 292 «Міжнародні фінанси»: Богдана Гавриленко, Марія Цибулько, Каріна Сидоренко, Злата Варченко, Олександра Шевченко, Владислава Геращенко та Іван Михайленко.

Тема заняття була не випадковою, адже саме цього дня відзначався Всесвітній день води, тому учні разом зі студентами детально обговорили важливість води, необхідність збереження водних ресурсів. Розв’язавши задачі, школярі на дослідах перевіряли правильність відповідей. Також переглянули відеоролик англійською мовою про розв’язання задачі про воду з Джоном Маклейном – героєм фільму «Міцний горішок», а студенти презентували цікаві факти про воду. Не обійшлося й без ігор, математична вікторина «ВІРЮ чи НЕВІРЮ» дала відповідь на багато актуальних питань.

Яскраві враження та захоплення діти отримали в лабораторії CyberRoboLab на майстер-класі викладача Богдана Боряк. Фінальною «родзинкою» заходу став перегляд роликів віртуальної реальності в лабораторії Siemens.

27 березня в рамках проєкту під гаслом «Проведи канікули з користю» відбулась інтерактивна гра «Математичні канікули», де команди по черзі вибирали категорію питання (наприклад, алгебра, геометрія, статистика тощо). За кожну правильну відповідь команда отримувала бали, які заносилися на її рахунок. Найкращі математичні знання та навички, швидкість мислення та кмітливість продемонстрували учні Комунального закладу «Полтавський міський багатопрофільний ліцей № 1 ім. І. П. Котляревського Полтавської міської ради Полтавської області», які й стали переможцями та нагороджені відповідними сертифікатами.

Завершився проєкт студентським науковим круглим столом «Математичні моделі в інформаційних технологіях», у роботі якого взяли участь студенти першого курсу спеціальності «Комп’ютерні науки», учні Комунального закладу «Полтавський міський багатопрофільний ліцей №1 ім. І.П. Котляревського Полтавської міської ради Полтавської області».

За словами організаторів, знання математики є дуже важливими для майбутнього програміста, оскільки програмування, по суті, є математичною дисципліною. Наприклад, програмісти повинні розуміти логіку і алгоритми, які стоять за створенням програмного забезпечення. Також вони повинні мати глибокі знання у різних математичних напрямках, таких як алгебра, теорія чисел, дискретна математика, теорія графів, статистика та інші. Одним із таких розділів є теорія множин, яка разом з реляційною алгеброю є ключовим моментом в розробці бази даних, оскільки вона допомагає структурувати дані, забезпечує правильне їх зберігання та обробку. Тому тема «Теорія множин та бази даних», яка була вибрана для круглого столу, є досить актуальною, особливо для учнів фізико-математичних класів, класів з поглибленим вивченням інформатики та студентів спеціальності «Комп’ютерні науки».

Концепція зустрічі передбачала, як отримання учасниками певних теоретичних знань, так і набуття ними практичних навичок. Першокурсники спеціальності «Комп’ютерні науки» Полтавської політехніки Анастасія Коломієць та Станіслав Єфименко підготували змістовні доповіді про поняття класичної алгебри множин та реляційної алгебри.

Учасники мали змогу застосовувати набуті знання з теорії для створення бази даних за допомогою спеціальних програм та мови SQL, додавати, редагувати та видаляти дані, робити різноманітні запити. Цікаво, що для формування таких баз було використано інформацію про самих учнів ( їх навчання, дозвілля та плани на майбутню професію), для чого попередньо було проведено опитування в спеціальній онлайн-формі. Отже, практична частина заходу зосереджувалася на даних про самих учнів, що викликало непідробний інтерес учасників зустрічі. Роботу у даній програмі продемонстрував студент першого курсу спеціальності «Комп’ютерні науки» Полтавської політехніки Назар Борута.

Останньою була доповідь студентів Костянтина Лисяка та Максима Шершоня, які зробили висновок, що пов’язав у єдину ланку теорію та практику: теорія множин, реляційна алгебра, робота з базами даних.

Активними учасниками круглого столу були учні Комунального закладу «Полтавський міський багатопрофільний ліцей №1 ім. І.П. Котляревського Полтавської міської ради Полтавської області», які постійно відповідали на запитання, розв’язували невеличкі задачі, що допомагало їм глибше зрозуміти матеріал, за що отримували на згадку стікери з мотивуючими висловами видатних людей та цікавими фактами.

Учасники столу дійшли одностайного висновку – знання математики, зокрема теорії множин є надзвичайно важливим для студентів та школярів, які планують пов’язати свій життєвий шлях і майбутнє із IT-напрямком, оскільки вони допомагають забезпечити ефективну роботу та підвищення якості одержаного продукту.

Науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» висловлюють слова щирої вдячності студентам, учням закладів загальної середньої освіти міста Полтави за плідну науково-освітню співпрацю, інтерес до математики та запрошують усіх бажаючих долучатися до нових освітніх ініціатив кафедри.

Раніше учасники математичного гуртка обговорили технології розпізнавання людських облич, обговорили наукову спадщину всесвітньовідомих вчених та проаналізували сторінки наукової діяльності відомого полтавця.

Нещодавно представники політехніки стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії, науковці, студенти і музейники відзначили Міжнародний день польоту людини в космос, а майбутні правники вивчають основи юридичної клінічної практики з досвідченими фахівцями.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»