2021-10-13

Учасники математичного гуртка обговорили наукову спадщину всесвітньовідомих вчених

30 вересня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулося перше засідання математичного гуртка, присвячене вагомій ролі «цариці наук» в інформаційному суспільстві. Викладачі, школярі та студенти-іноземці працювали над спільним проєктом «Математика – універсальна мова планети» та обговорювали наукову спадщину всесвітньовідомих математиків.

Учасники математичного гуртка обговорили наукову спадщину всесвітньовідомих вчених

У засіданні математичного гуртка під керівництвом кандидатки фізико-математичних наук, доцентки, завідувачки кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталії Ічанської взяло участь понад 60 студентів- першокурсників економічних спеціальностей, студентів-іноземців Полтавської політехніки. До жвавої наукової дискусії та конструктивного діалогу про значення математики у житті сучасної людини охоче долучилися школярі Комунального закладу «Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №26» на чолі зі своєю наставницею, вчителькою іноземної мови Оленою Михайловою.

Керівниця гуртка, кандидатка фізико-математичних наук, доцентка, завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська привітала учасників наукової зустрічі та розповіла про основні напрями науково-освітньої діяльності студентського наукового товариства.

Минулоріч своєрідною «родзинкою» діяльності науково-педагогічних працівників кафедри вищої та прикладної математики стала успішна реалізація проєкту «Математика – універсальна мова планети», у планах – продовжувати серію зустрічей, присвячених геніям та окремим цікавим фактам з історії розвитку математичної науки.

«Щоразу спростовуємо загальноприйняте твердження, що математика – наука суха та недоступна, а людей, які зробили епохальні відкриття у історії науки, варто віднести скоріше до винятку, ніж до поширеного правила. Наші студенти мають змогу наочно переконатися в тому, що досліджувати математичні закони, писати кількарядкові формули та розв’язувати рівняння – річ корисна та захоплююча. Цитуючи вислів добре знаного вченого-винахідника, «Математика корисна тим, що розум до ладу приводить», хочу відзначити важливість наших спільних зусиль, спрямованих на популяризацію цієї точної науки.

Виступи наших студентів-іноземців вкотре доводять, що сучасна молодь обирає точні та прикладні спеціальності в українських університетах за покликом серця, а наші наукові зустрічі мотивують школярів у подальшому майбутньому зробити усвідомлений професійний вибір», – прокоментувала очільниця студентського математичного гуртка, кандидатка фізико-математичних наук, доцентка, завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська.

Окремим тематичним блоком зустрічі стали яскраві англомовні презентації та виступи студентів університету з Індії та Нігерії, підготовлені під керівництвом кандидата технічних наук, доцента кафедри вищої та прикладної математики Полтавської політехніки Сергія Гудзя.

Студент групи 303-МЕін Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Десаі Нехал Анкурбхай презентував пізнавальну доповідь «Main mathematical achievements of the Indian scientist Srinivasa Ramanujan» («Основні математичні досягнення індійського вченого Срініваси Рамануджана»).

Доповідач присвятив власний виступ огляду здобутків всесвітньо відомого геніального вченого, роль яких для сучасної науки важко переоцінити. Слухачів вразила багатогранність таланту непересічної особистості одного з найкращих математиків ХХ століття, чиєю величезною науковою спадщиною неможливо не захоплюватися.

«Проживши яскраве, але коротке життя, Срініваса Рамануджан незалежно від інших учених отримав близько 3900 математичних результатів, незначна кількість яких виявилася помилковою або відомою, але правильність більшості з них була підтверджена. Його результати були оригінальними і дуже незвичними, відкрили простір для подальших досліджень, надихнули багатьох науковців у різних сферах і знайшли застосування в астрономії, квантовій фізиці та теорії будови Всесвіту», – поділився студент-третьокурсник Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Десаі Нехал Анкурбхай.

Зворушлива історія життя, здійснених відкриттів геніального вченого під час Першої світової війни, важливість істинної дружби попри розбіжність культурних і релігійних поглядів, а також особиста драма сильних почуттів до своєї дружини і непорушна віра в торжество справедливості, любові, правди та розуму знайшли відображення у британській біографічній драмі 2015 року «The Man Who Knew Infinity». У презентації також були використані чудові кадри цього кіношедевру.

Актуальну доповідь «The concept of physical quantity of time: mathematical aspects» («Поняття фізичної величини часу: математичні аспекти») представив студент групи 202-МЕін Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Полтавської політехніки Фестус Фредерік Сашеквоямі.

За словами доповідача, час - одне з основних понять фізики і філософії, одна з координат простору-часу, вздовж якого протягнуті світові лінії фізичних (матеріальних) тіл. Очевидно, що «час» як філософська категорія, вочевидь, є невід'ємним атрибутом світу, він почався із народженням світу й зникне, коли світ добіжить кінця.

«На жаль, попри кардинальну зміну ролі часу у теорії відносності, відповіді на питання «Яка природа часу?» досі немає. Немає також відповіді на питання «Чому час на перший погляд безупинний, а не дискретний? Чому ми живемо у світі з одновимірним часом?». У сучасній математичній фізиці вже робляться перші спроби відповісти на ці питання.

Фундаментальною властивістю часу є його однонаправленість, протікання від минулого до майбутнього. Наслідком однорідності часу є закон збереження енергії, також існує космологічний напрямок часу, де початок часу — Великий вибух, а плин часу залежить від розширення Всесвіту», – наголосив Фестус Фредерік Сашеквоямі.

Присутні тепло відгукнулися про виступи учасників математичного гуртка і подякували організаторам зустрічі за унікальну можливість долучитися до результативної науково професійної комунікації та брати активну участь у просвітницьких та науково – популярних заходах Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». По завершенню заходу учасники сфотографувалися на згадку та домовилися про подальшу науково – освітню співпрацю.

Викладачі кафедри вищої та прикладної математики університету запрошують талановиту студентську та учнівську молодь Полтавщини долучатися до науково – практичних конференцій, круглих столів та зустрічей з науковцями, представниками різноманітних галузей суспільства.

Раніше учасники математичного наукового гуртка дискутували про застосування математики у повсякденному житті, влаштували дискусію про красу у точній науці, обговорили вебдодатки, мову програмування R і екологічні додатки для смартфонів та обговорили наукову спадщину відомого полтавця.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»