2020-11-16

Гармонія математики: учасники наукового гуртка влаштували дискусію про красу у точній науці

На кафедрі вищої та прикладної математики відбулося третє засідання математичного гуртка з осінньої серії, запланованих до відзначення 90-річчя університету та Року математики. Темою третього засідання обрали «Теорія ймовірності та чисел».

Гармонія математики: учасники наукового гуртка влаштували дискусію про красу у точній науці

Науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики, студенти першого-другого курсів, магістранти Навчально-наукового інституту нафти і газу, ННІ інформаційних технологій та механотроніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», полтавські школярі долучилися до участі у третьому засіданні математичного гуртка з серії запланованих у рамках відзначення 90-річчя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Засідання наукового гуртка присвятили Всесвітньому дню науки за мир і розвиток.

Модераторкою онлайн-засідання виступила студентка групи 201 -НГ Навчально-наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Євгенія Басанець, яка вміло вела діалог та залучала до обговорення. Учні КЗ «Полтавська загальноосвітня школа I-III ступенів № 26» та КЗ «Полтавський обласний науковий ліцей-інтернат ІІ-ІІІ ступенів імені А. С. Макаренка Полтавської обласної ради» – постійні учасники наукового математичного гуртка та добрі друзі Полтавської політехніки.

Розпочали захід з презентації «Краса повтору: фрактали», яку підготувала студентка групи 201-НГ Навчально-наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Ващенко. Авторка презентувала приклад фракталу, створеного самостійно.

Учасники «занурилися» в історію чисел Фібоначчі та життєвий шлях вченого Леонардо Пізанського, який зробив вагомий внесок у розвиток математичної науки. Студентка групи 201-НГ Навчально-наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка Євгенія Басанець розкрила зміст поняття «золотий перетин» у власній доповіді «Числа Фібоначчі в природі».

Студент-магістрант групи 601-ПМ Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та механотроніки університету Стас Сіровий розповів про чудову науку – теорію ймовірності, приклади її застосування в житті людини та необхідність її вивчення.

Під час наукової зустрічі в чаті «розгорілася» дружня дискусія, адже математика не має ні вікових, ні інтелектуальних кордонів, основний критерій – любов до математики.

На завершення заходу керівник наукового гуртка – кандидат фізико-математичних наук, завідувач кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська процитувала вислів Р. Х. Харді «Узори математика, так само, як узори художника або поета, повинні бути прекрасні; ідеї, так само, як кольори або слова, повинні гармонійно відповідати один одному. Краса є перша вимога: в світі немає місця для непривабливої математики».

Кращі студентські доповіді, презентовані в осінній серії засідань математичного гуртка, будуть представлені під час відкритого студентського наукового круглого столу «Математика: шлях впродовж століть», організованого науково-педагогічними працівниками кафедри вищої та прикладної математики у рамках відзначення 90-річчя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка.

На попередніх засіданнях математичного гуртка учасники обговорили математичні відкриття упродовж століть та дискутували про застосування про застосування математики у повсякденному житті.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»