2022-05-09

Учасники математичного гуртка обговорили технології розпізнавання людських облич

3 травня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулося відкрите засідання математичного гуртка, присвячене цифровим методам розпізнавання людських облич. Науковці та студенти презентували цікаві доповіді, у яких обговорили найсучасніші цифрові технології та проаналізували базу системи розпізнавання облич Clearview AI, доступ до якої мають українські фахівці.

Учасники математичного гуртка обговорили технології  розпізнавання людських облич

У засіданні математичного гуртка під керівництвом кандидатки фізико-математичних наук, доцентки, завідувачки кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталії Ічанської взяло участь близько півсотні студентів різних  спеціальностей ННІ інформаційних технологій та робототехніки, ННІ нафти і газу, факультету філології, психології та педагогіки, які обговорили найсучасніші цифрові  технології  розпізнавання людських облич, які  наразі використовуються українськими фахівцями.

Незважаючи  на  онлайн-формат проведення заходу, до наукової дискусії та обговорення презентованих доповідей долучилися студенти та випускники IT-спеціальностей, які вже мають певний професійний досвід в обраній галузі. За словами науковців кафедри вищої та прикладної математики Полтавської політехніки, залучення професіоналів, що можуть безпосередньо  розповісти про набуті практичні знання й пояснити їхню актуальність у виробничих процесах, найкращим чином мотивує молодь на опанування обраного фаху.

Керівниця гуртка, кандидатка фізико-математичних наук, доцентка, завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська привітала учасників наукової зустрічі та провела присутнім короткий огляд  методами розпізнавання облич, пояснивши актуальність обраної тематики засідання.

«Незважаючи на запровадження воєнного стану та ведення активних бойових дій на території нашої держави, викладачі та студенти Полтавської політехніки продовжують активно займатися науково-дослідницькою діяльністю, успішно навчаються та долучаються до роботи математичного гуртка. Твердо переконана, що отримана сьогодні інформація стала корисною майбутнім фахівцям у сфері інформаційних технологій, нафтогазового комплексу, майбутнім документознавцям, усім, хто цікавиться даною проблематикою, адже так цікаво досліджувати, аналізувати, презентувати власні досягнення. 

Наші студенти мають змогу на  власному прикладі  переконатися в тому, що досліджувати математичні закони, цікавитися будь-якими інноваціями – річ корисна та захоплююча. Цитуючи вислів добре знаного вченого-винахідника: «Математика корисна тим, що розум до ладу приводить», хочу відзначити важливість наших спільних зусиль, спрямованих на популяризацію цієї точної науки.

Цікаві та актуальні доповіді наших гуртківців  залишили в душі щемке відчуття гордості за рідну країну, майбутніх професіоналів, які працюватимуть задля блага рідного народу та відбудови України. Такі наукові зібрання позитивно мотивують студентів, випускників університету, спрямовуючи їх на  обраний професійний шлях», – прокоментувала очільниця студентського математичного гуртка, кандидатка фізико-математичних наук, доцентка, завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська.

Студент групи 202-НГ Навчально-наукового інституту нафти і газу Артур Гавриленко презентував пізнавальну доповідь «Технології розпізнавання обличчя». Доповідач побудував власний виступ на аналізі існуючих на сьогодні методиках цифрового розпізнавання елементів людського обличчя, а спілкування у форматі «питання-відповідь» налаштовувало присутніх на конструктивний діалог та плідну дискусію.

Актуальну доповідь  «Обробка даних за допомогою комп’ютерного зору» представив студент-магістрант освітньо-професійної програми «Документознавство та інформаційна діяльність» факультету філології, психології та педагогіки Назарій Василишин. За словами молодого науковця, використання  комп’ютерного зору відкриває перед фахівцями будь-яких сфер широкі можливості у залученні  найпрогресивніших досягнень людства. Під час дискусії присутні переглянули відео  «Чи варто боятися технологій розпізнавання облич?» та «Україна отримала доступ до бази системи розпізнавання облич Clearview AI».

Окремим тематичним блоком зустрічі стали перегляди відеороликів на патріотичну тематику та презентація  про найпотужніший український літак у світі, підготовлений студенткою групи 102-НГ Навчально-наукового інституту   нафти і газу Софією Цилік («Мрія – найпотужніший літак у світі»).

Присутні прокоментували виступи учасників математичного гуртка і подякували організаторам зустрічі за унікальну можливість долучитися до результативної науково-професійної комунікації у віртуальних  стінах Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». По завершенню онлайн-заходу учасники домовилися про тематику наступних засідань.

Викладачі кафедри вищої та прикладної математики Полтавської політехніки   запрошують талановиту студентську та учнівську молодь Полтавщини долучатися до науково-практичних конференцій, круглих столів та зустрічей з науковцями, представниками різноманітних галузей суспільства.

Раніше  учасники математичного гуртка обговорили наукову спадщину всесвітньовідомих вчених, наукові досягнення відомого полтавця, дискутували про застосування математики у повсякденному житті, обговорили вебдодатки, мову програмування R і екологічні додатки для смартфонів.  

Медіа-центр
Національного
  університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»