2024-06-05

Фахівці Центру ветеранського розвитку долучились до роботи над стратегією реінтеграції українських ветеранів і ветеранок

Представники Центру ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли участь у Мережевій зустрічі фахівців та фахівчинь Центрів ветеранського розвитку з метою візіонування діяльності центрів та розробки спільних довгострокових стратегій реінтеграції українських ветеранів і ветеранок на національному, обласному та місцевому рівнях. Захід відбувся під егідою Міністерства у справах ветеранів України за сприяння ЄС, Уряду Нідерландів та UNDP.

Фахівці Центру ветеранського розвитку долучились до роботи над стратегією реінтеграції українських ветеранів і ветеранок

30-31 травня в Києві відбулася Мережева зустріч фахівців та фахівчинь Центрів ветеранського розвитку, у якій взяли участь представники Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – Анатолій Мартиненко, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи, координатор Центру ветеранського розвитку Віталій Закладний та Юрій Горбенко, доцент кафедри психології та педагогіки факультету філології, психології та педагогіки, нині військовий психолог в лавах Збройних Сил України.

Мережева зустріч організована спільними зусиллями Міністерства у справах ветеранів України в партнерстві з Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу, наданої в межах проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні», та Уряду Королівства Нідерландів.

Учасники та учасниці з різних областей України зібралися, щоб сформувати спільне бачення щодо формату функціонування, місця і ролі Центрів ветеранського розвитку в загальній екосистемі реінтеграції ветеранів. До експертних дискусій також долучилися представники та представниці інших профільних міністерств, зокрема Міністерства соціальної політики, Міністерства економіки та Міністерства молоді та спорту.

«Ми маємо створити всі можливості для успішного повернення ветеранів, об’єднавши зусилля всіх ключових гравців – держави, бізнесу та суспільства, – наголосив заступник Міністра у справах ветеранів України Максим Кушнір. Центри ветеранського розвитку є ключовим елементом в цьому ланцюжку, адже надають можливості ветеранам отримувати необхідні знання, поліпшувати професійну адаптацію та підвищувати конкурентоспроможність на ринку праці».

Керівник програм співробітництва Представництва ЄС в Україні Штефан Шльойнінг зазначив, що Європейський Союз радо вітає створення Центрів ветеранського розвитку по всій країні, і висловив зацікавлення в їх довгостроковій підтримці. «Разом із нашими міжнародними та національними партнерами ми плідно працюємо над створенням сприятливих умов у громадах, щоб українські ветерани та ветеранки не відчували жодних бар’єрів, повертаючись до цивільного життя», — сказав пан Шльойнінг.

Заступниця голови місії Есселін ван Ертен (Посольство Королівства Нідерландів), зауважила про необхідність підтримки реінтеграції ветеранів на рівні громад. «Ми прагнемо створити такі умови, щоб ветерани могли легко інтегруватися та ефективно реалізовувати свій потенціал у цивільному житті, а Центри ветеранського розвитку відіграють ключову роль у цьому процесі», — підкреслила вона.

Заступник Постійного представника UNDP в Україні Христофорос Політіс підкреслив, що реабілітація та реінтеграція ветеранів і ветеранок є визначальними для відновлення та створення гідних умов їхнього повернення до цивільного життя. «Для нас в UNDP дуже важливо створювати цю екосистему разом із Центрами ветеранського розвитку, — сказав пан Політіс. — Інклюзивні процеси, реінтеграція та реабілітація мають бути гарантованим правом для ветеранів і ветеранок, а не привілеями, яких вони змушені вимагати. Ці послуги мають бути міцно вмонтовані в систему державних послуг».

Протягом двох насичених днів учасники та учасниці заходу активно ділилися досвідом та напрацюваннями, презентували напрямки діяльності своїх Центрів, брали участь в групових обговореннях з експертами з академічного середовища. Усі бажаючі мали змогу взяти участь у пітчінгу проєктних ідей та отримати фінансування для їх реалізації.

«Достойні сини і доньки українського народу, які не шкодували сил і власного здоров’я, які поставили інтереси своєї неньки України та її суверенітет вище свого власного життя заслуговують на нашу всебічну підтримку і допомогу. Тому в Центрі ветеранського розвитку, який діє на базі Полтавської політехніки, високопрофесійні фахівці завжди готові допомогти ветеранам та ветеранкам, а також членам їх родин в їх реінтеграції до цивільного життя» – прокоментував проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи, кандидат військових наук Анатолій Мартиненко.

Результатом дводенних обговорень став напрацьований операційний план роботи Мережі Центрів ветеранського розвитку, який передбачає покращення реінтеграційних процесів. 

Нагадаємо, Полтавська політехніка увійшла до п’ятірки університетів, які реалізовують урядовий експериментальний проєкт для ветеранів.

Нещодавно  представники політехніки взяли участь в Українському Жіночому Конгресі «Шлях до відновлення: участь жінок на місцевому рівні», Ґендерний центр Полтавської політехніки презентував свою діяльність на першому плановому засіданні «Коаліції 1325 Полтавщина», на базі політехніки відбулися змагання обласного етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

Раніше політехніка підписала Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво з Медичним центром «Нові Санжари» Національної гвардії України, представники Центру ветеранського розвитку і адміністрації Полтавської політехніки взяли участь у нараді, ініційованій Мінветеранів, у Центрі ветеранського розвитку навчали налагоджувати комунікативно-правову взаємодію з ветеранами війни, обговорили особливості спілкування з учасниками бойових дій і травмованими війною.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»