2024-02-23

Представники Центру ветеранського розвитку і адміністрації Полтавської політехніки взяли участь у нараді, ініційованій Мінветеранів

22 лютого Міністерство у справах ветеранів України провело онлайн-нараду з представниками Центрів ветеранського розвитку і закладів вищої освіти, на базі яких діють ЦВР. Представники Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли участь в обговоренні забезпечення професійного навчання ветеранів, розширення можливостей Центрів ветеранського розвитку та працевлаштування помічників ветеранів.

Представники Центру ветеранського розвитку і адміністрації Полтавської політехніки взяли участь у нараді, ініційованій Мінветеранів

У нараді взяли участь керівник Центру ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», ветеран Юрій Шеремет, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи, кандидат військових наук, доцент Анатолій Мартиненко, проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку інфраструктури, доктор технічних наук, професор Богдан Коробко та декан факультету фізичної культури та спорту, доктор педагогічних наук, професор Ліна Рибалко.

Учасники наради відзначили заклади вищої освіти, де Центрами ветеранського розвитку керують власне ветерани, зокрема у Полтавській політехніці, і обговорили актуальність навчання та працевлаштування помічників ветеранів, розширення спектру послуг для ветеранів та їх родин.

Нагадаємо, у політехніці відбувся перший на Полтавщині випуск помічників ветеранів, а випускник перших курсів помічників ветеранів працевлаштований у Кременчуцькій громаді. Це один з найкращих кейсів в Україні.

В інших областях є приклади працевлаштування помічників ветеранів як соціальних працівників, що не зовсім відповідає компетенціям спеціально навчених фахівців. Наразі Мінветеранів аналізує результати проєкту, формує візію працевлаштування і готує відповідні нормативно-правові акти для масштабування проєкту на всю Україну.

Також Міністерство у справах ветеранів України повідомило про завершення публічного громадського обговорення проєкту професійного стандарту «Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» і подякувало стейкхолдерам за активну участь в обговоренні й аналізі проекту зазначеного професійного стандарту. Результати оприлюднені на офіційному сайті Мінветеранів.

Окрему увагу приділили розширенню можливостей і послуг Центрів ветеранського розвитку.

«Потрібно зважено та індивідуально підходити до потреб ветеранів та їх родин. В одному випадку ветерану, можливо з ампутацією, критично необхідно здобути вищу освіту або опанувати нову спеціальність, щоб забезпечувати добробут своєї родини, а є потреба, коли дружина працюючого ветерана хоче пройти курси іноземної мови, що теж важливо. Центри ветеранського розвитку повинні займати проактивну позицію», – наголосили представники Мінветеранів.

Керівник Центру ветеранського розвитку Полтавської політехніки, ветеран, учасник бойових дій Юрій Шеремет постійно інформує військових, які повернулися зі служби, проходять лікування та реабілітацію після отриманих поранень, звільнені з лав української армії за станом здоров’я та бажають отримати додаткову освіту, пройти навчання за програмами підвищення кваліфікації та дізнатися про різні види допомоги від органів місцевого самоврядування та державних служб. Захисники дізнаються про можливості у сфері освіти, правового та соціального захисту, які доступні у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки.

За результатами дослідження Українського ветеранського фонду Мінветеранів близько 62,89% військовослужбовців хотіли б після демобілізації зайнятися власною справою, підприємництвом, близько 11,03% зазначають, що вже мають власну справу. Близько половини (50,14%) опитаних ветеранів, які на даний момент не несуть службу в Силах оборони України, також мають бажання розвивати власну справу.

Під час наради також обговорили і урядовий експериментальний проєкт для ветеранів, у якому бере участь Полтавська політехніка разом з іншими університетами, обраними для реалізації проєкту.

Серед пропозицій учасники назвали розробку єдиної стратегії розвитку для всіх ЦВР, які працюють в закладах вищої освіти.

Нещодавно ліцеїстам презентували можливості військової підготовки у Полтавській політехніці, ректор Полтавської політехніки взяв участь в організаційний нараді ректорів університетів-виконавців експериментального урядового проєкту для ветеранів, делегація науковців і студентів Полтавської політехніки взяла участь у Регіональному спортивному форумі ветераніву Центрі ветеранського розвитку вшанували пам’ять загиблого випускника Дмитра Коряка.

Раніше у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки обговорили особливості спілкування з учасниками бойових дій і травмованими війною

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»