2024-02-13

Делегація науковців і студентів Полтавської політехніки взяла участь у Регіональному спортивному форумі ветеранів

11 лютого у Полтаві з ініціативи народного депутата України, члена Наглядової ради Полтавської політехніки Олексія Устенка відбувся Регіональний спортивний форум ветеранів, у якому взяла участь делегація науковців і студентів політехніки. Ректор, професор Володимир Онищенко виступив в якості спікера, презентувавши можливості спортивної реабілітації та спортивної підготовки на базі університету, діяльність Центру ветеранського розвитку та перспективи, які відкриває хаб для ветеранів.

Делегація науковців і студентів Полтавської політехніки взяла участь у Регіональному спортивному форумі ветеранів

Місце проведення форуму обране невипадково, адже минулого року Полтава стала першим містом, де під егідою Федерації стронгмену України, успішно відбулися Всеукраїнські змагання серед ветеранів війни «Сильні України» і проєкт об’єднав ветеранську спільноту. Полтавщина також була першою з областей, які прийняли Комплексну програму підтримки ветеранів. Зараз такі локальні програми прийняті в 57 з 60 громад Полтавської області.

Програма форуму передбачала обговорення спортивно-реабілітаційної політики в регіональному контексті, ролі спорту в реабілітації ветеранів і досвід ветеранів на шляху до фізичного відновлення. Модератором виступив президент ГО «Федерація стронгмену України» Сергій Конюшок, а спікером з теми фізичного відновлення ветеранів і залучення їх до адаптивних видів спорту виступив народний депутат України, заслужений майстер спорту України, почесний президент ГО «Федерація стронгмену України», легендарний український стронгмен – Василь Вірастюк.

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко виступив спікером другої дискусійної панелі, присвяченої обговоренню ролі спорту в реабілітації ветеранів. У роботі форуму взяли участь представники університету – проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку інфраструктури, професор Богдан Коробко, декан факультету фізичної культури та спорту, професор Ліна Рибалко, завідувачка кафедри фізичної культури та спорту, доцентка Лариса Оніщук, член Робочої групи з питань створення національної студентської організації Експертної ради студентства закладів вищої освіти, президент Студентського парламенту Валерій Левченко, представники студентського самоврядування, студенти факультету фізичної культури та спорту, зокрема чемпіон Європи з військово-спортивних багатоборств, студент-магістрант спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» Нікіта Соловей.

«Дякую за запрошення ініціатору форуму – народному депутату України, члену Наглядової ради Полтавської політехніки Олексію Устенку виступити в якості спікера щодо спортивної реабілітації та спортивної підготовки на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», діяльності Центру ветеранського розвитку та можливостей, які відкриває хаб для ветеранів.

Я взяв безпосередню участь в обговоренні ролі спорту у соціальній та психологічній реабілітації ветеранів війни, викликів у забезпеченні доступу ветеранів до спортивних заходів та об’єктів, перспектив розвитку спортивної реабілітації ветеранів війни в регіоні.

Провідний багатопрофільний класичний університет Полтавщини – Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», де ведеться підготовка професіоналів спорту, фізичного виховання і реабілітації на базі факультету фізичної культури та спорту, створив інноваційний ветеранський простір – один з перших десяти Центрів ветеранського розвитку в Україні відкрито у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Окрім цього, університет володіє найсучаснішою в регіоні спортивною інфраструктурою, яка дозволяє виховувати зірок спорту високих досягнень. Але все це також доступно і ветеранам, ми вже неодноразово проводили різні масштабні спортивні змагання.

У рамках пілотного проєкту Міністерства у справах ветеранів у Полтавській політехніці відбувся перший на Полтавщині випуск помічників ветеранів, а нині Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» увійшов до переліку провідних університетів, які реалізовуватимуть експериментальний проєкт, ініційований Міністерством освіти і науки та Міністерством у справах ветеранів України. Проєкт передбачає використання різноманітних засобів, включаючи освітні програми, спортивні заходи та реабілітаційні послуги, для сприяння ефективному переходу ветеранів війни до цивільного життя.

Результати проєкту – наші напрацювання будуть поширені по всій Україні. Але також треба продовжувати готувати фахівців, які готові спілкуватися з ветеранами.

Наш почесний і відповідальний обов’язок – забезпечити успішну ресоціалізацію ветеранів і ветеранок, враховуючи їх потреби і відкриваючи нові можливості. Спорт є унікальним засобом, який об’єднує, мотивує і відкриває нові сенси у житті.

Бажаю нам усім успіхів у виконанні завдань з підтримки ветеранської спільноти! Слава захисникам і захисницям! Слава Україні!» – прокоментував ректор Володимир Онищенко.

У Полтавській області є абсолютне розуміння і синергія у розвитку реабілітації – такий висновок підсумував результати обговорення спортивно-реабілітаційної політики в регіональному контексті під час першої дискусійної панелі. Народний депутат України Олексій Устенко, заступник начальника Полтавської ОВА Антон Чубенко, перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, начальниця управління молоді та спорту Полтавської ОВА Марина Трохименко, голова фракції ПП «Слуга народу» Полтавської міської ради Антон Ярмолюк та представник Уповноваженого Верховної Ради України у Полтавській області Владислав Носенко презентували програми та ініціативи зі спортивної реабілітації, успішно реалізовані в регіоні, співпрацю між органами державної влади, громадським сектором та бізнесом у реалізації спортивно-реабілітаційних ініціатив, дискутували щодо ідентифікації та вирішення системних викликів у спортивно-реабілітаційної політики. Спільними зусиллями будуть вирішуватись проблеми працевлаштування ветеранів, перепідготовки і підтримки як ветеранського бізнесу, так і бізнесу, який працевлаштовує ветеранів.

Спікери другої дискусійної панелі – головний лікар КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського ПОР» Григорій Оксак, проректор з науково-педагогічної та виховної роботи ПДМУ Валерій Похилько, віце-президенто ГО «Федерація стронгмену України» Олександр Лашин, заступниця Полтавського міського голови Ольга Величко, заступник голови Полтавської обласної організації Фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» України Сергій Порада, завідувач Полтавської філії Львівського медичного протезно-ортопедичного центру «Ортотоп», лікар ортопед-травматолог Олександр Проскун обговорили ключові аспекти для комплексного відновлення ветеранів. Зокрема презентували можливості сучасної реабілітаційної медицини на базі головної лікарні Полтавщини, важливість медичного супроводу на всіх етапах реабілітації, підримку розвитку інституту помічника ветерана в територіальних громадах і доступність адміністративних послуг для ветеранів і їх родин.

Учасники форуму стоячи і з оваціями привітали незламних Героїв – ветеранів-учасників змагань «Сильні України» Артема Погорілого, Олександра Швачку і успішного стронгмена, а нині військовослужбовця, полковника Дениса Дубровського.

Ветерани представили результати опитування для знаходження життевих ресурсів  у 2023 року, проведеного серед ветеранів-учасників змагань з адаптивних видів спорту за ізраїльською методикою «BASIC Ph», яка дозволяє побудувати багатовимірну модель подолання стресу та пошуку внутрішньої стабільності.

Народний депутат України, почесний президент ГО «Федерація стронгмену України» Василь Вірастюк на важливості широкої комунікації і презентував перший інноваційний мобільний застосунок TrenVet, який дає можливість ветеранам та військовослужбовцям знайти тренера й отримати безоплатну підтримку у процесі спортивної реабілітації як онлайн, так і офлайн. Додаток TrenVet можна завантажити на платформах AppStore та Google Play.

Нещодавно ректор Полтавської політехніки взяв участь в організаційній зустрічі очільників університетів-учасників урядового експериментального проєкту для ветеранів.

Нагадаємо, Президент України поспілкувався і нагородив студентів Полтавської політехніки, випускник перших курсів помічників ветеранів працевлаштований у Кременчуцькій громаді.

Раніше  у Полтавській політехніці обговорили потенціал області у програмі реінтеграції ветеранів до цивільного життя,   Центр ветеранського розвитку Полтавської політехніки взяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові Українивідбулася творча зустріч з Павлом Казаріним, а також викладачі та студенти політехніки зустрілись із захисником Іваном Шеметою, на честь полеглого захисника-студента політехніки перейменували вулицю,  в університеті триває робота над проєктом меморіального комплексу, відбувся відкритий Чемпіонат Полтавської області з таїландського боксу пам’яті загиблих військових спецпідрозділу «АРТАН», волонтери політехніки підготували понад 1000 окопних свічок для передачі захисникам на фронт, а випускники магістратури передали захисникам дрони-камікадзе.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»