2023-10-12

На честь полеглого захисника-студента політехніки перейменували вулицю, а в університеті триває робота над проєктом меморіального комплексу

Сенчанська громада перейменувала вулицю Дунаєвського у селі Вирішальне на честь його мешканця, загиблого захисника, студента Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Максима Хітайлова. Рішення ухвалили напередодні Дня захисників і захисниць України. А в університеті з ініціативи ректора Володимира Онищенка створена робоча група з розробки масштабного проєкту Меморіалу полеглих Героїв.

На честь полеглого захисника-студента політехніки перейменували вулицю, а в університеті триває робота над проєктом меморіального комплексу

На сайті Сенчанської сільської територіальної громади оприлюднили рішення сесії  восьмого скликання від 27 вересня 2023 року, згідно з яким вулицю Дунаєвського у рідному селі захисника Вирішальне Миргородського району  перейменували на честь полеглого Героя.

Захисник України  Максим Хітайлов  народився 7 жовтня 1997 року у селі Велика Знамянка Запорізької області. Виріс і проживав у селі Вирішальне на Лохвиччині Полтавської області. У 2017 році Максим Хітайлов закінчив Миргородський художньо-промисловий коледж імені М. В. Гоголя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і вступив до університету для здобуття вищої освіти. Навчався за державним замовленням за спеціальністю 192 «Будівництво та цивільна інженерія» (група 301 БТп Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою).

У 2019 році добровільно вирішив служити у лавах Збройних Сил України. Був прийнятий на військову службу за контрактом у квітні 2019 року на посаду гранатометника. Службу проходив у 72-й окремій механізованій бригаді імені Чорних Запорожців. Студент третього курсу Навчально-наукового інституту архітектури і будівництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» 22-річний Максим Хітайлов загинув на Луганщині 18 лютого 2020 року під час нападу бойовиків на спостережний пункт поблизу Хутора Вільного.

За вірність військовій присязі та виявлену мужність у боротьбі з ворогом Президент України Володимир Зеленський Указом №93/2020 «Про відзначення державними нагородами України» від 18 березня 2020 року  нагородив полеглого захисника  орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно, а Полтавська політехніка  відкрила  меморіальну дошку Максиму Хітайлову і занесла  ім'я Героя до Книги пам'яті.

Нині університет працює над створенням сучасного меморіального комплексу для пошанування полеглих захисників – студентів, випускників, адже з моменту повномасштабного вторгнення загинуло чимало відданих патріотів. Там же будуть пошановані Дмитро Коряк і Максим Хітайлов.

«Відкриття Центру ветеранського розвитку Полтавської політехніки дало новий поштовх і консолідацію зусиль щодо реалізації якісної ветеранської політики і меморіалізації подвигу загиблих захисників. З моєї ініціативи в університеті створено робочу групу з розробки масштабного проєкту Меморіалу полеглих Героїв у рамках реалізації концепту благоустрою університетського простору. На жаль, меморіальних дошок буде уже замало, щоб належно вшанувати наших полеглих захисників – студентів і випускників. Тому ми працюємо над створенням особливого місця пам'яті, шани і вдячності.

Але ми свято оберігаємо пам'ять Героїв – щороку у меморіальні дні, у дні державних свят та з особливих нагод ми вшановуємо подвиг Дмитра Коряка, Максима Хітайлова і разом із ними – світлу пам’ять про сотні й тисячі українок та українців, які жертовно поклали своє життя в ім’я України, її незалежності та суверенітету. Болить, коли цей список збільшується. З повномасштабним вторгненням загинули наші випускники – фінансист Сергій Марьєнков, інженер-будівельник Максим «Шерлок» Запічний та інші. Наші випускники також серед рідних загиблих, яким ми дякуємо за те, що народили і виховали Героїв, як наприклад Любов Матлаш – мама Євгенія «Малі» Браха.

Водночас, ми всіляко підтримуємо ініціативи громад, які зараз вшановують героїчних земляків, перейменовуючи вулиці на їх честь. Нещодавно Сенчанська громада переіменувала вулицю у селі Вирішальне на честь його мешканця, загиблого захисника, студента Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Максима Хітайлова.

Солдат Збройних сил України з позивним «Хітман», кавалер ордена «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) назавжди залишився 22-річним. Загинув у 2020 році. Того ж року ми відкрили меморіальну дошку нашому Герою, разом із його мамою, Вітою Хітайловою. Від імені нашого колективу пообіцяв пані Віті свято берегти пам’ять про її сина. Ми тримаємо слово. Тож ім’я Максима Хітайлова буде закарбовано не лише на сторінках Книги пам’яті Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», а й на чинному місці в університетському меморіальному комплексі. Честь. Герої не вмирають!», – наголосив ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Нещодавно у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулися меморіальні заходи  до Дня пам’яті захисників і захисниць України.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»