2023-10-26

Центр ветеранського розвитку Полтавської політехніки взяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

Представник Ради ветеранів при Мінветеранів України Тарас Лелюх, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи, кандидат військових наук Анатолій Мартиненко і завідувач кафедри військової підготовки, полковник запасу ЗСУ, кандидат технічних наук Микола Бороздін на базі Центру ветеранського розвитку Полтавської політехніки долучилися до засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Ветеран Тарас Лелюх презентував практичні кейси у сфері ветеранської політики.

Центр ветеранського розвитку Полтавської політехніки взяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

24 жовтня Центр  ветеранського розвитку при Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став комунікаційним хабом, на базі якого ефективними практичними кейсами співпраці у сфері ветеранської політики з Полтавською ОВА та територіальними громадами області поділився представник Ради ветеранів при Міністерстві у справах  ветеранів України Тарас Лелюх. Ветеран детально зупинився на найважливіших аспектах формування ветеранської політики в області.

Учасників Конгресу привітав заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, який наголосив на значущості даного формату взаємодії як майданчика комунікації між керівниками центральних органів виконавчої влади та головами і представниками територіальних громад Полтавської області, які б могли обговорити проблемні питання регіонального розвитку.

Серед питань порядку денного розглянули формування і розвиток ветеранської політики в області, спроможної мережі закладів охорони здоров’я Полтавщини й оптимізацію мережі закладів загальної середньої освіти.

Начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін зауважив, що такий захід на Полтавщині проводять уперше.

«Порушуємо актуальні питання та напрацьовуємо шляхи їх вирішення. Найкращий підхід – це синергія зусиль центральних і місцевих органів влади та громад. Важливий аспект – активність територіальних громад. Ви найкраще розумієте потреби на ваших територіях. Ви – локомотив змін у своїх громадах. Нам є над чим працювати разом», – сказав Філіп Пронін.

«Закликаю до відкритого діалогу, прийняття  важливих рішень, пам’ятаючи про те, що вже понад 600 днів наша країна знаходиться в надзвичайно жорстокій  війні. Наше спільне завдання – сформувати надійний тил, щоб люди могли вільно повертатися і бути пристосованими до цивільного життя. Вдячний кожному з вас за пророблену вами щоденну роботу, маємо не зупинятися на досягнутому,  питання формування ветеранської політики – пріоритет діяльності влади  на усіх рівнях», – підкреслив Олексій Кулеба

 «Щоб ветеранська політика стала дієвою,  її необхідно інституалізувати. У нашій країні   навіть з 2014 року не було створено інфраструктури і екосистеми ветеранської політики. Зараз ми започатковуємо пілотні проєкти,  щоб не просто говорити про пріоритетність, а конкретними прикладами довести про ефективність нашої діяльності. Адже до цього процесу безпосередньо залучено понад 4 мільйони людей – ветерани та члени їхніх родини, родини загиблих, люди з інвалідністю.

Питання про ветеранську політику – це питання про національну безпеку, адже люди з бойовим досвідом будуть повертатися додому і ми маємо робити все, щоб гідно інтегрувати їх в цивільне життя громади. Полтавщина пішла своїм шляхом,  відкривши на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавського державного медичного університету Центри ветеранського розвитку. Крім того, в медичному університеті розпочав роботу Центр ментального здоров’я. Маємо вже чимало напрацювань», – наголосила Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

Про пріоритетні форми діяльності при професійній підготовці та перепідготовці захисників,   важливі інструменти іхньої  адаптації до цивільного життя, успішне працевлаштування розповіла  керівниця нещодавно створеного Управління у справах реінтеграції, соціального захисту ветеранів і внутрішньо переміщених осіб Полтавської ОВА  Ніна Черняк. За її словами, на Полтавщині створені оптимальні умови для всебічного сприяння веденню ветеранського бізнесу, засвідчено успішну участь у міжнародних ґрантових програмах. Належна увага приділяється також вшануванню полеглих захисників, започатковано Алеї героїв.

Про відкриття Центрів ветеранського розвитку, реалізацію проєктів національного та військово-патріотичного виховання учнівської та студентської молоді на теренах Полтавської області,  сприяння розвитку ветеранського бізнесу розповів представник Ради ветеранів при Міністерстві у справах ветеранів України Тарас Лелюх.

«За останній рік з Полтавською ОВА ми налагодили тісну співпрацю, було  реалізовано низку проєктів, зокрема відкриття на базі Полтавської політехніки та Полтавського державного медичного університету Центрів ветеранського розвитку.

Раді, що разом з молоддю, студентами, ветеранами розвиватимемо економіку,  бізнес та активно реінтегруватимемо  ветеранів до цивільного життя. Маємо досвід співпраці з окремими громадами, зокрема працюють національно та військово-патріотичні клуби для молоді. Багато переможців програми Українського ветеранського фонду «Варто», інших грантових програм, наші ветеранські бізнеси перемагають у програмах міжнародних організацій.

Завдяки тому, що Полтавська область надала можливості для тренування і заняття спортом, наші побратими отримують призові місця на міжнародних змаганнях.

Вдячний за те, що допомогли з навчанням бізнесу ветеранів, їхніх сімей. З того, що ще хочемо реалізувати – організувати на базі двох провідних університетів навчання помічників ветеранів. Також необхідно покращити співпрацю з громадами, де у клубах тренування вестимуть люди з інвалідністю, які демобілізувалися і можуть тренувати майбутнє країни – молодь. Необхідно поглибити співпрацю в галузі національно-патріотичного виховання. Якщо не збавляти темпу, зможемо показати усій країні як необхідно розвивати співпрацю між ветеранами та владою», – зазначив Тарас Лелюх.

Нагадаємо, у Полтавській політехніці відкрили Центр ветеранського розвитку.

Нещодавно у пам’ять про Євгена «Малі» Браха на базі політехніки відбувся обласний фізкультурно-оздоровчий захід,  у  Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки відбулася творча зустріч з журналістом і захисником Павлом Казаріним, студентський театр «Carpe Diem» зіграв благодійну виставу на підтримку актора театру і кіно, а нині захисника Богдана Чернявського, на честь полеглого захисника-студента політехніки перейменували вулицю, а в університеті триває робота над проєктом меморіального комплексу.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»