2023-10-08

У пам’ять про Євгена «Малі» Браха на базі політехніки відбувся обласний фізкультурно-оздоровчий захід

7 жовтня на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся обласний фізкультурно-оздоровчий захід пам’яті Євгена «Малі» Браха та загиблих захисників України, учасниками якого стало понад 650 полтавців та мешканців інших міст України. Спортивно-благодійна акція розпочалася з виконання кроссфіт комплексів «Малі», а завершилася концертом за участю зіркових виконавців – Мирослава Кувалдіна, Колі Сєрги, ISSA та BURLA.

У пам’ять про Євгена «Малі» Браха на базі політехніки відбувся обласний фізкультурно-оздоровчий захід

Полтавська політехніка стала осередком масштабного спортивно-меморіального заходу.

Для участі у фізкультурно-оздоровчому заході зареєструвалося понад 650 полтавців та мешканців інших міст України, які зібралися з метою вшанування світлої пам’яті нашого відомого земляка, славного воїна і вірного сина свого народу Євгенія Браха з позивним «Малі», захисників і захисниць, які віддали своє життя у боротьбі за незалежність і свободу України.

Захід  мав благодійну мету – збір коштів на автомобіль спецпідрозділу Сил спеціальних операцій Збройних Сил України. Кожен бажаючий мав змогу задонатити довільну суму на потреби одного з бойових підрозділів Збройних Сил України.

Організаторами заходу виступили  Полтавський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», Полтавська обласна військова  адміністрація,  Управління молоді та спорту  Полтавської обласної військової адміністрації, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Територіальне управління Служби судової охорони у Полтавській області, благодійний фонд «Добровольчий корпус», ТОВ «Кипяток», компанія спортивного харчування «GREK» та  CrossFIT by AMIL.

Під час Хвилини мовчання згадали багатьох наших земляків, які залишились навіки в строю, вшанували пам’ять, громадянську відвагу,   відданість, силу духу, стійкість та мужні подвиги Героїв, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності.

Шанувальників здорового способу життя привітали почесні гості – начальниця Управління молоді та спорту Полтавської військової адміністрації  Марина Трохименко, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко,  дружина полеглого захисника Євгенія  «Малі» Браха  Карина Костенко, бойовий побратим полеглого Героя, білоруський доброволець Андрій «Безсмертний» Троцевський, в.о. директора Полтавського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Олександр Іванов.

«Бажаю здоров’я! Уже 593 день триває повномасштабна війна, тому всі заходи на території України присвячені Збройним Силам, наш народ донатить на підтримку захисників.

Комплекс «Малі» розрахований на пересічного громадянина,  хочеться,  щоб  він став символом не тільки здоров’я,  а й пам’яті про Героя.

Нехай янгол-охоронець  кожного з вас обіймає крилами і зберігає від усіляких негараздів. Слава синам та донькам України! Слава Збройним Силам!», – побажала начальниця Управління молоді та спорту Полтавської військової адміністрації  Марина Трохименко.

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко привітав учасників на території закладу вищої освіти – суцільного Пункту незламності:

«Науково-педагогічний та студентський колектив Полтавської політехніки  з перших днів війни розгорнув діяльність Волонтерського штабу  і проводить цілу низку благодійних та патріотичних заходів на підтримку Збройних Сил України.  

На 33-й день війни ми розпочали навчання у онлайн-форматі, а з 15 серпня минулого року проводимо навчання наживо. Маємо пам’ятати якою ціною нам дається навчання студентів, можливість жити відносно мирним життям  і  навчати майбутнє повоєнної України. Щиро дякуємо Захисникам і Захисницям, які ризикують найціннішим за нашу свободу – своїм життям.

Вічна пам’ять нашим Героям, які загинули за нашу територіальну цілісність, незалежність і свободу України! Слава Україні!» – наголосив очільник Полтавської політехніки.

За словами дружини полеглого захисника Євгенія «Малі» Браха Карини Костенко, її чоловік був з когорти тих, хто у часи непростих випробувань та глибокого національного горя став на захист країни, виступив сильним мотиватором для сотень тисяч таких як сам і безмежно обожнював спорт: «Просте людське дякую  усім,  хто  прийшов  і дуже приємно бачити як наша молодь популяризує та розвиває спорт.  Ви – майбутнє нашої країни і повинні пам’ятати заради чого нас покидають найкращі. Кожен з вас має стати не гіршими ніж вони – наші воїни, наші захисники».

Бойовий побратим Євгенія «Малі» Браха, білоруський доброволець Андрій «Безсмертний» Троцевський висловив сподівання, що захід стане щорічним і буде зростати за кількістю учасників, а не за кількістю захисників,  на честь яких він буде проводитися.

«Щодня пам’ятайте ціну вільного дня, кожного вільного сантиметру української землі. Я хочу, щоб кожен пам’ятав кожного загиблого воїна. Вічна пам’ять полеглим. Вічна пам’ять тобі, мій брате. Тобі, Жека, тобі "Малі"», – закликав захисник.  

Студенти-митці Полтавської політехніки вручили дружині та бойовому  побратиму пам’ятні подарунки – портрети полеглого Героя, виконані у різних художних техніках.

В.о. директора Полтавського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Олександр Іванов подякував присутнім за активну участь та громадянську небайдужість.

Легендарний військовослужбовець Сил спеціальних операцій Збройних Сил України  Євгеній «Малі» Брах народився 2 жовтня 1995 року. У 19 років Євген вступив на службу до Французького іноземного легіону, де блискуче заявив про себе  як про фахового військового. Мав успішну кар’єру та повагу серед колег. 24 лютого 2022 року після повномасштабного вторгнення рф до України,  Євген повертається із військової служби з-за кордону та долучається до добровольчого батальйону у складі Збройних сил України. 21 вересня 2022 року Євгеній «Малі» Брах загинув, захищаючи Україну. Йому назавжди 26 років. У полеглого Героя залишилася дружина, маленький син та люблячі батьки, які досі чекають на нього вдома. Захисник з родиною завжди підтримував активний спосіб життя. Тому на  його честь, було розроблено кросфіт комплекс «Малі» для новачків і професіоналів – біг на різних дистанціях, відтискання, присідання, які учасники виконували, вшановуючи пам'ять захисника.

Спортивне дійство розпочалося з ознайомлення з кроссфіт комплексами і розминки для усіх учасників.

Ключовими локаціями для масового кросфіту стали відкриті спортивні майданчики Полтавської політехніки, де учасники могли продемонструвати власну спортивну майстерність і витривалість. Усі учасники на згадку про захід нагороджені почесними медалями.

Головним призом для учасників став концерт на головній літній сцені  університету за участю зіркових виконавців – дехто з них приєднався до лав ЗСУ. Вдячна публіка, незважаючи на похолодання і дощ, підтримувала бурхливими оплесками виступи Мирослава Кувалдіна, Колі Сєрги, ISSA та  BURLA.

Нагадаємо, у Полтавській політехніці відкрили Центр ветеранського розвитку,  а на університеті обговорили потенціал області у програмі реінтеграції ветеранів до цивільного життя.

Нещодавно у політехніці відбувся благодійний концерт Національного академічного оркестру народних інструментів, на open-air сцені Полтавської політехніки відбувся благодійний концерт за участю зіркових виконавців Михайла Хоми (DZIDZIO), Олександра Пономарьова та ведучого Юрія Горбунова, рок-гурт «БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ» зіграв у політехніці благодійний концерт на підтримку ЗСУ.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»