2023-10-20

Студентський театр «Carpe Diem» зіграв благодійну виставу на підтримку актора театру і кіно Богдана Чернявського

19 жовтня на головній сцені Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» студентський театр «Carpe Diem» презентував пʼєсу за мотивами гангстерського серіалу «Гострі картузи». Вистава мала благодійну мету – вхід за донат на підтримку підрозділу, де служить відомий полтавський актор театру і кіно, заслужений артист України, а нині захисник Богдан Чернявський.

Студентський театр «Carpe Diem» зіграв благодійну виставу на підтримку актора театру і кіно Богдана Чернявського

На сцені Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за підтримки Центру культури і студентської творчості відбулася прем'єра нової благодійної вистави «Гострі картузи», підготовленої акторами студентського театру «Carpe Diem». Це вже третя знакова постановка у їх репертуарі.

Студенти-актори поставили пʼєсу за мотивами гангстерського серіалу, спробувавши розкрити символізм поняття Сімʼя та на що здатні люди, якими керують заздрість до чужих успіхів, підлість і жадоба. Студенти самі написали текст, по-новому інтерпретуючи трактування одвічних тем, дещо змінивши сюжетну канву однойменного кримінально-драматичного серіалу. Події 20-х років XX століття розгортаються у англійському Бірмінгемі, де упродовж багатьох років живе та часом незаконно збагачується родина головного героя – Томаса Шелбі. На цьому схожість вистави на вищезгаданий серіал вичерпується, адже на думку художньої керівниці театру Полтавської політехніки «Carpe Diem», авторки сценарію, режисерки-постановниці, студентки факультету філології, психології та педагогіки Анни Мороз, дана вистава – лише своєрідний відголосок, апелювання до серіального сюжету, авторська концепція твору.

Вхідним квитком слугував донат на підтримку підрозділу Збройних Сил України, де служить відомий актор театру і кіно, заслужений артист України, наш земляк Богдан Чернявський.

З новим творчим бенефісом талановиту молодь Полтавської політехніки привітали ректор, доктор економічних наук,  професор Володимир Онищенко та мати захисника, режисерка народного самодіяльного театру «На Павленках»  Галина Чернявська.

«Полтавська політехніка як провідний класичний університет нашої країни продовжує приємно дивувати багатогранністю студентських талантів!

Ми живемо у непростий час, коли у війні за наше майбутнє навіть мистецтво є потужною зброєю, а митці беруть до рук справжню зброю. А ще у протистоянні з ворогом ми надихаємось лише справжніми цінностями і єдністю.

За останній рік театральна спільнота Полтави поповнилась молодим і яскравим студентським колективом – трупою університетського театру «Carpe Diem». Нині ми пораділи творчому бенефісу самодіяльного колективу, який підготував нову прем'єру. Це драма про моральний вибір, про чесність та відкритість один перед одним, про можливість зробити цей світ і себе в ньому набагато кращими, світлішими та моральнішими. Дякую за ці хвилини повного занурення у театральну магію і думки про головне!

Дякуємо мамі захисника, режисерці народного самодіяльного театру «На Павленках», відомій театральній діячці, шановній Галині Чернявській, що особисто завітала на перегляд!

Щиро дякую, шановні студенти, за те, що в цей непростий для країни час ви знаходите в собі сили та бажання розвивати власні таланти і дарувати позитивні емоції своїм друзям, одноліткам-студентам, викладачам. Не зупиняйтеся на досягнутому, продовжуйте креативити і працювати над собою, щоб попри війну насолоджуватися щасливими  митями свого студентського життя!

Пишаємося, що свій талант ви спрямовуєте на підтримку ЗСУ! Так тримати! Слава Україні!» – привітав ректор, професор Володимир Онищенко. За театральною традицією ректор подарував акторам квіти і солодкі презенти для святкування успіху вистави.

Овації лунали на честь акторів і творчої команди: режисерки, сценаристки і виконавиці ролі Грейс Хелен — Мороз Анни (201-ФО), Томаса Шелбі — Явтушенко Павла (401-ФР), Артура Шелбі — Обідного Артема (201-ФО), Джона Шелбі — Жданова Вадима ( 201-МЕ), Фіна Шелбі — Коробова Павла (203-ФС), Тітки Поллі — Василенко Поліни (201-ФО), Есме Лі — Ліповської Дарини (201-ФО), Ірен Сабіні — Зелененької Ксенії (201-ФО), Джека — Берсима Олександра (201-ФР), Ліззі — Кривонос Лаури (201-ЕР), Барона Лі — Гладкого Станіслава (201-АР), Священника — Троянського Віталія (201-МЕ), циганок – Лавренко Дар'ї (202-ФФ), Зигун Маргарити (101-ФДН), 101-ВТ, Михайлової Марини (501-ФФ), звукорежисерки Крикун Аліни (201-ФО), дизайнера Білоуса Олександра (201-ФП).

«Дорогі наші юні друзі, студенти! Приємно, що театральна громада поповнилася одразу цілим студентським колективом. Головне у нашому мистецтві – нести певну місію, доносити до глядача ідеали добра, краси, справедливості. У презентованому творі ви повинні підхопити цей урок на все життя – проблеми вибору життєвого шляху. Адже коли ти дієш по неправді, життя мстить тобі. Дякую, що знаходите час, віддаєте душу. Оце наше спільне розуміння необхідності морального вибору на користь добра робить світ кращим», – наголосила режисерка народного самодіяльного театру «На Павленках» Галина Чернявська.

За словами керівника Центру культури і студентської творчості Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Гліба Кудряшова,  нову прем’єру сміливо можна назвати особливим  святом на пошану музи театру Мельпомени: «Приємно, що у стінах Полтавської політехніки збираються талановиті молоді люди, натхненні,  зацікавлені в тому,  щоб своїм хистом обдарувати кожного глядача. Від імені театральної трупи дякую усім, хто прибув на зустріч зі студентським театром, хто зробив свій посильний внесок у підтримку наших захисників.

Переконаний, для ректора класичного університету величезна втіха – спостерігати за успіхами своїх студентів, адже коли він працює задля того, щоб вони були успішними, задля створення творчої лабораторії, реалізації будь-яких талантів – це велике щастя для молоді та всього університету. Полтавській політехніці надзвичайно пощастило з Лідером, який не залишається осторонь будь-яких творчих ініціатив. За понад 1,5 роки повномасштабного вторгнення в університеті провели низку благодійних концертів, волонтерських проєктів. У подальших планах – реалізація нових креативних ідей, цікаві вистави та всебічна підтримка спільних університетських ініціатив».

Нагадаємо, раніше студентський театр «Carpe Diem» Полтавської політехніки презентував дві благодійні вистави на підтримку Збройних Сил України.

Нещодавно у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки відбулася творча зустріч з Павлом Казаріним, у політехніці відкрилась персональна виставка студентки Валерії Носик, а у Центрі хореографічного мистецтва відбувся дебют і посвята першокурсників.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»