2023-10-12

«Мистецтво, що рятує»: у політехніці відкрилась персональна виставка студентки Валерії Носик

До Дня художника України у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулось урочисте відкриття першої персональної виставки студентки Валерії Носик під назвою «Мистецтво, що рятує». Відвідувачі поринули у внутрішній світ та переживання художниці, яка здобуває одразу дві спеціальності, й відчули як мистецтво здатне рятувати у тяжкі часи.

«Мистецтво, що рятує»: у політехніці відкрилась персональна виставка студентки Валерії Носик

10 жовтня у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся вернісаж персональної виставки творчих робіт студентки Валерії Носик під назвою «Мистецтво, що рятує».

Авторка виставки – студентка 4 курсу групи 401 АОП факультету філології, психології та педагогіки та факультету фізичної культури і спорту. Яскрава, ініціативна студентка здобуває дві спеціальності – художниці і реабілітолога, професійно займається акробатикою. Талановита художниця у творчих роботах зображує своє рідне місто Полтаву, домашніх улюбленців, навколишній світ, рефлексуючи на складні події сьогодення.

Як говорить сама художниця, сюжети творів, що представлені у даній експозиції, «є виявленням сили мистецтва у найскладніші часи. В часи пандемії, а потім війни. Це унікальна подорож через мій внутрішній світ та переживання, які мистецтво може створити, щоб заспокоїти та врятувати у важкі часи»

«Занурився у світ мистецтва, який рятує від воєнних жахів і жорстокостей.

В експозиції представлені живописні та графічні створи, виконані у реалістичній манері. Валерія з великою любов’ю зображує своїх домашніх улюбленців, осінню Полтавою. На переконання кураторів — Тетяни Зіненко, Юрія Бернацького, виставка досягає головної мети — налаштування на світлі і позитивні емоції, на натхнення та підтримку глядачів, які можуть отримати яскраві емоції від споглядання добра, любові і краси, віднайти впевненість і оптимізм у такий непростий час.

Я ж як ректор і глядач подякував за виявлену силу мистецтва, за талант, за миті порятунку від лиха війни і за те, що я вкотре переконуюсь у важливості естетичного виховання молоді. Як бачите, у Полтавській політехніці можна поєднувати навчання і активно розвивати творчі здібності!

На рівні з іменитими художниками наші студенти мають можливість експонувати власні творчі доробки! Вітаю художницю, її наставників і бажаю натхнення!» – привітав ректор, професор Володимир Онищенко.

«Це дійсно свято, свято мистецтва, яке відбувається в цій залі все частіше й частіше. Мистецтво має надпотужну силу – воно здатне перезавантажувати людину, надавати нових сил. Приємно, що студенти нашого університету здатні створити такі чудові виставки.

Захід проходить під гаслом «Мистецтво, що рятує», і мені так хочеться додати «і надихає». Я бажаю всім приємного перегляду, отримання величезного задоволення від цього заходу і перезавантажитись на позитив попри всі ті події, що відбуваються зараз в нашій країні», – побажала проректор з наукової та міжнародної роботи, професор Олена Степова.

З важливою подією студентку привітали декан факультету філології, психології та педагогіки, кандидат педагогічних наук, доцент Анна Агейчева та декан факультету фізичної культури та спорту, доктор педагогічних наук, професор Ліна Рибалко.

«По перше, вітаю тебе – це величезне досягнення. Безумовно, ти маєш талант і дуже круто, що ти обрала саме Полтавську політехніку, вступила саме до нашого університету. Наш ректор Володимир Олександрович завжди підтримує мистецький простір університету та наших талановитих студентів.

Нехай ця виставка буде не останньою, нехай попереду в тебе буде дуже багато різноманітних локацій в різних країнах. Дякую тобі за те, що ти в Україні й за те, що намагаєшся донести, що мистецтво рятує», – побажала Анна Агейчева.

«Валерія – унікальна студентка. Окрім того, що вона навчається на факультеті фізичної культури та спорту й опановує майбутню професію реабілітолога, вона, як бачите, прекрасний митець.

Раніше я вже бачила її твори, була неабияк вражена, і сьогодні я не менш вражена їх кількістю. Валерія навчається вже на 4-му курсі й вона не витратила ні хвилинки на те, щоб відпочити й постійно творила. Я знаю, що вона не менш активна в тій волонтерській діяльності, яка проводиться на факультеті фізичної культури та спорту. Валерія завжди попереду. Це підкреслює її унікальність як людини, як творця.

Я вітаю тебе з виставкою. Побільше б таких студентів, адже саме ви, молодь – майбутнє України. Із задоволенням переглянемо всі твої твори», – привітала художницю Ліна Рибалко.

Студентка продемонструвала високий рівень підготовки з фахових дисциплін, вміння грамотно будувати композицію, застосовувати різноманітні виражальні засоби для втілення у матеріалі авторської ідеї.

«Мистецтво, що рятує. Мистецтво, що створює. Мистецтво, що дарує щоденну радість буття. Мені здається, що у кожному порусі пензля, у кожному порусі олівця Валерії є ці позитивні почуття. Мене ще з першого курсу вражало, яка Валерія цілеспрямована особистість: навчатися на двох факультетах, займатися акробатикою та образотворчим мистецтвом. Людина гармонійна в усьому, і цю гармонійність вона демонструє сьогодні нам», – зазначила кураторка виставки, завідувач кафедри образотворчого мистецтва, кандидат мистецтвознавства Тетяна Зіненко.

Куратори виставки зуміли створити неймовірну атмосферу упорядкованості й гармонії.

«Хочу по перше привітати нашу «іменинницю», адже це її перша персональна виставка. Дуже приємно з нею працювати, дуже наполеглива студентка. Хочеться підкреслити одну особливість цієї виставки: на перший погляд, тут лише пейзажі, портрети, натюрморт, але важлива риса цих робіт те, що всі вони написані в такий непростий час, кожна ця картина чула не одну сирену. Деякі картини намальовані в той час, коли із-за сирени люди боялися вийти на двір, а Валерія в цей час працювала.

Вона бере участь в трьох всеукраїнських виставках організованих Національною спілкою художників України, на яких виставляються уже досвідчені митці. Вона удостоєна честі представляти свої роботи уже на таких виставках, не зупиняється на цьому й продовжує дуже плідно працювати. Хочеться побажати їй здоров’я, творчих успіхів і мирного неба над головою», – зауважив куратор виставки Юрій Бернацький.

«Я почала працювати ще три роки тому з пейзажів, надихалася всім, що мене оточує. Потім почала малювати портрети людей і тварин.

Найбільше мені подобається моя картина, яка називається «Нічна сирена». Це картина, яку я малювала довше всього, вона викликати в мене найбільше емоцій і над нею було найскладніше працювати, бо вона пов’язана саме з тяжким сьогоденням. Загалом всі картини намальовані в цей період – 3 останні роки. Кажуть що моя техніка дещо змінилася, проте я однаково вкладаю свою душу в кожну картину.

Дякую університету за можливість провести виставку. Дякую моїм керівникам та батькам за підтримку. Сподіваюся, що ви отримаєте задоволення від виставки, що вам сподобаються мої роботи. Бажаю приємного перегляду», – поділилася художниця Валерія Носик.

Нагадаємо, у травні у Центрі сучасного мистецтва відбувся благодійний арт-проєкт Макса Вітика «Історія планети Земля», а перед відкриттям виставки «Воїни світла» художник влаштував перформанс в університеті.

Нещодавно у Центрі хореографічного мистецтва відбувся дебют і посвята першокурсників.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»