2023-05-18

У політехніці пройшло урочисте відкриття благодійного арт-проєкту Макса Вітика «Історія планети Земля»

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» проходить унікальний благодійний арт-проєкт «Історія планети Земля» американсько – українського митця і геолога, директора з Розвідки та видобування Групи Нафтогаз Макса Вітика. У рамках арт-проєкту відбулось відкриття експозиції та неформальне спілкування автором серії творчих робіт «Відслонення».

У політехніці пройшло урочисте відкриття благодійного арт-проєкту Макса Вітика «Історія планети Земля»

18 травня в Центрі сучасного мистецтва Полтавської політехніки презентували благодійний арт-проєкт «Історія планети Земля» американського митця українського походження, геолога, художника-абстракціоніста, директора з розвідки та розробки компанії «Укргазвидобування», директора з Розвідки та видобування Групи Нафтогаз Макса Вітика.

Спонсорами благодійного арт-проєкту «Історія планети Земля» виступили компанії-партнери АТ «Укргазвидобування», УГВ-сервіс, ТОВ «Везерфорд Україна» та спілки інженерів-нафтовиків SPE. Також виявили особливий інтерес та відвідали арт-проєкт керівники потужних нафтогазовидобувних та сервісних компаній.

На відкриття та презентацію благодійного арт -проєкту «Історія планети Земля» завітали давні друзі та партнери університету: народний депутат України, член Наглядової ради Полтавської політехніки Максим Ткаченко, народний депутат України, член Наглядової ради Полтавської політехніки Андрій Бабелях, народний депутат України Костянтин Касай, народний депутат України Владлен Неклюдов, народний депутат України Олександр Юрченко.

«Ідея ініціювати подібну виставку в нашому університеті виникла у мене під час знайомства з Максом Вітиком у Києві. Символічна назва минулої виставки «Воїни світла» мотивує, в той час, коли ворог намагається знищити культуру, освіту, науку, інфраструктуру, ми все одно повинні показувати свою незламність й проводити культурно-мистецькі заходи, адже попри війну мистецтво, освіта і наука вічні.

Унікальний благодійний арт-проєкт «Історія планети Земля» такого колосального масштабу вперше представлено у Полтаві. І варто уваги те, що вперше така виставка відбувається саме в закладі вищої освіти. Полтавська політехніка завжди перша - в рейтингах, в науці, в освіті та в мистецтві. Щиро вдячний друзям і стратегічним партнерам за таку унікальну можливість сьогодні в Полтаві послухати автора, подивитися картини й зануритися у світ цікавого, світ мистецтва.

Геологія та мистецтво – це чудова гармонійна синергія, яка дає неочікувані результати! Побачили історію планети Земля та переконалися як можна гармонійно поєднати речі, які, на перший погляд, несумісні», - прокоментував ректор Володимир Онищенко.

Модератором презентації виставки став начальник департаменту аналізу та моделювання «Укргазвидобування» В’ячеслав Філатов. Неформальне спілкування супроводжувалось обміном думками, творчими напрацюваннями та автограф-сесією автора виставки.

Зауважимо, у Центрі сучасного мистецтва Полтавської політехніки експонується серія авторських робіт під назвою «The Outcrops» («Відслонення»), натхненних спогляданням автором місць виходу порід, спричинених природною ерозією та діяльністю людини. Формат та розміри полотен вражають, адже як розповів сам митець, масштабність споглядання авторського задуму приваблює його значно більше, ніж маленький формат. А натхнення черпає в Україні, куди повернувся після пошуків себе у Сполучених Штатах, Нідерландах, Єгипті.

«Я переконаний, що кожна людина талановита по - своєму. Багато з нас розуміє в чому він здібний, але не вистачає важливого кроку, щоб піти далі й відкрити свій талант. Часом не вистачає сміливості, щоб це зробити. Що я хотів би побажати й порадити – мрійте, не відкладайте, будьте сміливими, йдіть до своєї мети, не зважаючи ні на що»,– наголосив Макс Вітик.

Під час неформального спілкування ректор Полтавської політехніки, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко виконав почесну місію та від імені студентського і науково-педагогічного колективу університету висловив слова вдячності Максу Вітику за надану можливість стати частиною унікального благодійного арт-проєкту «Історія планети Земля» – першої унікальної презентації робіт на Полтавщині, за можливості розширити культурний кругозір викладачів та студентів університету, доторкнутися до мистецтва та зануритися до ядра Землі через роботи автора.

Разом з колегами, студентами та почесними гостями виставки у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка» ректор подарував Максиму Вітику керамічний виріб «Півник», Опішнянський аналог славнозвісного Васильківського «Півника» – символ незламності України.

Також під час виставки ректор Володимир Онищенко передав придбані у Києві унікальні альбоми з авторськими роботами та автографом Максима Олеговича Вітика до колекції книг та експонатів кафедри образотворчого мистецтва Полтавської політехніки, де талановита молодь зможе ознайомитися з їх змістом та розширити власний кругозір.

«Щиро вдячний автору виставки Максиму Вітику за довіру та прийняте рішення щодо організації виставки у Полтавській політехніці, адже поєднати точну науку геологію з мистецтвом – це надзвичайно складно. А картини створені у таких цікавих художніх техніках заслуговують на своїх шанувальників, до яких, безсумнівно, належу і я», – подякував від імені науково – педагогічного та студентського колективу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» ректор, професор Володимир Онищенко.

Раніше поетеса Юлія Стиркіна поділилася «секретами» поетичної творчості з учасниками літературної студії.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»