2024-01-31

Випускник перших курсів помічників ветеранів працевлаштований у Кременчуцькій громаді

Випускник першого курсу помічників ветеранів, підготовленого на базі Центру ветеранського розвитку у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Максим Лаврик уже місяць працює у Кременчуці і допомагає адаптуватись ветеранам до цивільного життя за принципом «рівний-рівному».

Випускник перших курсів помічників ветеранів працевлаштований у Кременчуцькій громаді

У рамках пілотного проєкту Міністерства у справах ветеранів у Полтавській політехніці відбувся перший на Полтавщині випуск помічників ветеранів. Їх підготували на базі Центру ветеранського розвитку при Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за експериментальним курсом «Організація роботи фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб», який розробили науковці Полтавської політехніки.

Один з випускників курсу – ветеран війни Максим Лаврик з 1 січня 2024 року офіційно став першим помічником ветеранів у Кременчуцькій ТГ.

«На території  Кременчуцької міської територіальної громади з 01 січня 2024 року помічник ветерана розпочав роботу в системі переходу від військової служби до цивільного життя. Він безпосередньо допомагає ветеранам у реалізації передбачених законодавством можливостей, прав, гарантій, пільг», – зазначив керівник Центру ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», учасник  бойових дій Юрій Шеремет.

Помічник ветерана поспілкувався з журналістами «Кременчуцьких новин» про реалізацію проєкту, який допомагає адаптуватись ветеранам до цивільного життя:

https://www.youtube.com/watch?v=u2lbxvM4WTI

«Про цей проєкт я дізнався на сайті Міністерства ветеранів. Цілі, які викладені у цьому проєкті співпадають з моїми, з життєвими цінностями, тому вирішив прийняти участь. Я сам є ветераном війни, відповідно як маю досвід спілкування з ветеранами, так і свій особистий досвід з цих питань.

Протягом місяця за послугами з підтримки переходу від військової служби до цивільного життя звертались десять осіб з числа ветеранів війни, звільнених з військової служби, членів сімей загиблих захисників України яким було надано дев’ятнадцять послуг, зокрема з питань проходження МСЕК, пенсійного забезпечення, пільг на комунальні послуги, реєстрації в центрі зайнятості, отримання реабілітаційних послуг, медичних пільг, місцевої програми підтримки ветеранів тощо.

Консультування з вище зазначених питань вимагає поглибленого знання законодавства, конкретних механізмів реалізації тої чи іншої пільги, тому значну частину свого робочого часу витрачаю на вивчення відповідних нормативно-правових актів та налагодження співпраці з суб’єктами надання публічних послуг, зокрема з цією метою відвідав Центр соціальних служб, Департамент охорони здоров’я Кременчуцької міської ради, Кременчуцьку філію Полтавського обласного центру зайнятості, також планую налагодити співпрацю з ЦНАПом м. Кременчука, Кременчуцьким РТЦК та СП.

Вважаю, що робота з ветеранами є важливою соціальною місією, має знаходитись під постійним наглядом держави і проєкт «Помічник ветерана» є своєчасним і стане дуже популярним як у ветеранській спільноті, так і в суспільстві загалом», – прокоментував Максим Лаврик.

Директорка Департаменту соціального захисту населення та питань АТО виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Марина Доценко підкреслила, що проєкт «Помічник ветерана» функціонує за принципом «рівний з рівним», тобто помічником має бути сам ветеран, член родини ветеранів чи родини загиблих, той, хто пройшов цей шлях чи був до нього дотичним.

Раніше студенти факультету фізичної культури та спорту дізнались про можливості Центру ветеранського розвитку, у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки обговорили особливості спілкування з учасниками бойових дій і травмованими війною, Центр ветеранського розвитку Полтавської політехніки взяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Нагадаємо, у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки відбулася творча зустріч з Павлом Казаріним.

 

Медіацентр

Національного університету

 «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»