2023-11-27

«На сторожі неба»: викладачі та студенти політехніки зустрілись із захисником Іваном Шеметою

У Центрі сучасного мистецтва Полтавської політехніки відбулася зустріч «На сторожі неба: одкровення з Іваном Шеметою» – науковці факультету філології, психології та педагогіки запросили бойового льотчика, учасника АТО, кавалера Ордену «За мужність» ІІІ ступеня. Захисник завітав з родиною і поспілкувався зі студентами. Зустріч присвятили річниці Революції Гідності і Дню Гідності та Свободи.

«На сторожі неба»: викладачі та студенти політехніки зустрілись із захисником Іваном Шеметою

Герої, люди з великою душею – серед нас. Про них напишуть ще чимало книг та знімуть низку документальних фільмів, хронік, де нашим нащадкам відкриються жахливі реалії сучасної війни. У цьому мали нагоду вкотре переконатися студенти спеціальності 014 Середня освіта факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки, які відвідали зустріч  з льотчиком, учасником АТО та російсько-української війни, який дивом вижив у вертолітній трощі під час бойового завдання, Іваном Шеметою.

Під час зустрічі «На сторожі неба», організованої науково-педагогічними працівниками кафедри загального мовознавства та іноземних мов, студенти дізналися про шлях професійного військового, важкий бій, диво спасіння, тривалий час реабілітації, почули історію сильного кохання, здатного перемогти непрості випробування. Зустріч вийшла зворушливою і емоційною.

«Коли горить бак вертольота, загасити полум’я майже неможливо.

Я хотів літати. Не знаю чому. Можливо тому, що в дитинстві у рідному Хмільнику спостерігав за польотами пілотів. Коли закінчив школу у 2008 році, на ЗНО я набрав гарний бал з фізики і математики, а з української мови недобрав два бали і не вступив до університету. Щоб не втрачати рік, пішов в ПТУ навчатись на кухаря. Відучився, отримав повістку, пішов до війська, потрапив до аеромобільних сил. Захотів навчатися у військовому університеті, хоча спеціальність обрав не одразу. Я літав на всіх апаратах, які були доступні у нашій державі», – розповів льотчик.

16 червня 2022 року окупанти збили екіпаж Івана Шемета поблизу Довгенького на Харківщині. Він та бортовий технік зазнали поранень й дивом врятувалися, а другий льотчик, на жаль, загинув. Тактична каска врятувала життя Івана Шемета, але, на жаль, не вберегла від опіків. Під час реабілітації йому фактично повернули обличчя.

«Коли почалась повномасштабна війна, було дуже страшно. Але чоловік повідомляв, що «все норм» або «+». А одного ранку плюсик не прийшов. Пару разів зателефонувала – не було відповіді. Дзвонити знайомим боялась. Боялась почути найстрашніше. Льотчики рідко виживають.

Коли вийшов на зв'язок, то сказав «я в «Мєчнікова». Не одразу зрозуміла де це – чи це село, чи, не дай Бог, полон, а він каже: «це ж в Дніпрі!». По голосу чула, що ледве говорить. І каже, щоб не приїздила. Разів десять спитав як син, розказала, що все добре, грається. По телефону в лікарні не кажуть подробиць. День ледве пережила і першим автобусом вирушила, всю дорогу плакала. Зайшла в палату і не впізнала, а хрестик з обручкою, дивлюсь, його. Переломи ніг, хребта, розбита голова... Надивилась в лікарні багато чого, інколи здавалось, що з деякими травмами люди втрачають мотивацію до життя, але я помилялась – люди дуже хочуть жити попри будь-яку травму. За півтора роки ми пройшли довгий шлях», – розповіла дружина захисника.

За словами модераторки зустрічі, заступниці декана факультету філології, психології та педагогіки, кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри загального мовознавства та іноземних мов Наталії Бондар, такі зустрічі сприяють усвідомленню сучасною студентською молоддю головних моральних цінностей, особливо  тепер, коли українці кров’ю і ціною власного життя відстоюють ціннісні орієнтири, знайомляться з людьми, які щохвилини, щодня захищають державний суверенітет, територіальну недоторканість наших країни, даючи можливість кожному цивільному українцю жити, навчатися, працювати та наближати нашу спільну Перемогу.

Відзначимо, що факультет філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки систематично організовує майданчики для творчої комунікації, діалогу з видатними особистостями – науковцями, митцями, культурними діячами, популяризуючи національну спадщину українського народу.

Нагадаємо,  у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки обговорили особливості спілкування з учасниками бойових дій і травмованими війною, голова Асоціації правників України у Полтавській області прочитав лекцію з питань правого статусу ветеранів та членів їх родин.

Раніше  Центр ветеранського розвитку Полтавської політехніки взяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, а також у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки відбулася творча зустріч з Павлом Казаріним.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»