2024-02-11

У Центрі ветеранського розвитку вшанували пам’ять загиблого випускника Дмитра Коряка

У Центрі ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з нагоди дев’ятих роковин загибелі відбувся меморіальний захід пам’яті загиблого випускника, бійця «Азова» Дмитра Коряка. Адміністрація, науково-педагогічні працівники, студенти, курсанти кафедри військової підготовки і гості університету вшанували полеглого Героя.

У Центрі ветеранського розвитку вшанували пам’ять загиблого випускника  Дмитра Коряка

Напередодні дев’ятої скорботної річниці від дня загибелі випускника електромеханічного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», бійця «Азову» Дмитра Коряка у Центрі ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вшанували світлу пам’ять захисника, який у боротьбі за територіальну цілісність та незалежність віддав найцінніше – власне життя.

Пам’ять Героя вшанували Хвилиною мовчання, поклали живі квіти до меморіальної дошки і усі учасники меморіального заходу – адміністрація, науково-педагогічні працівники, студенти, курсанти кафедри військової підготовки і гості Полтавської політехніки перегорнули сторінки університетського календаря скорботних дат, пригадавши позитивного, життєрадісного юнака, який взяв до рук зброю і пішов боронити нашу країну від ворогів.

Мама загиблого Тамара Коряк подякувала Полтавській політехніці в особі ректора, професора Володимира Онищенка за збереження і повагу до пам’яті про сина: «Дуже приємно, що в університеті  досі  бережуть пам’ять про мого сина. Не забуваєте дату, вшановуєте мого Діму та десятки інших полеглих, що навічно залишаться у наших серцях. Щиро вдячна університету за гідне виховання молоді, якій відбудовувати нашу повоєнну Україну».

За словами ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професора  Володимира Онищенка, для університету такі втрати є особливо болючими, адже за кожним випускником, студентом чи викладачем –  людська доля, саможертовність та глибокий сум рідних, які не дочекалися воїнів з війни.

«Боляче відзначати, що цей відлік й надалі продовжується – в умовах повномасштабного вторгнення близько 30 випускників, студентів, викладачів та співробітників університету повернулися додому на щиті.

Висловлюю найщиріші співчуття та безмежну повагу мамі захисника – Тамарі Олексіївні, усім близьким та друзям Дмитра Коряка.

Ім’я  нашого випускника назавжди занесене до університетської Книги пам’яті, тож бережімо спогади і світлу пам'ять про Дмитра. Герої не вмирають, як не втратять своєї значущості високі демократичні та  моральні цінності, заради яких на фронтах страхітливої війни гинуть наші співгромадяни. Гинуть, аби ми з вами жили, працювали й разом наближали довгоочікувану Перемогу! Слава Україні! Героям Слава!» – промовив ректор.

Нагадаємо, Дмитро «Брат» Коряк загинув 11 лютого 2015 року під час Павлопіль-Широкинської наступальної операції. Його життя у 25-річному віці забрали осколки ворожої міни, яка впала в декількох метрах від нього. Від важкого поранення стрілець-зенітник «Азову» загинув майже миттєво.

«Якщо не я, то хто? Я просто воюю за свою країну. Якщо я зараз не буду боронити її у Маріуполі, то скоро все буде у Полтаві і Києві. Те, що ми зараз маємо, ‒ це результат занепаду культури та освіти. Все дуже просто для мене», – сказав боєць у своєму останньому в житті інтерв’ю для документального проєкту «Babylon’13».

15 липня 2015 року на фасаді університету відкрито меморіальну дошку . У 2016 році була видана книга-реквієм «Дорога в безсмертя: Дмитро Коряк» (впорядниця – Надія Гринь), присвячена історії життя Героя.

За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Указом Президента України № 176/2015 від 25 березня 2015 року Дмитро Коряк нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно), рішенням Полтавської обласної ради нагороджений відзнакою «За вірність народу України» І ступеня (посмертно), Нагороджений почесним знаком «Маріуполь. Відстояли – Перемогли» (посмертно).

За мужність і героїзм, незламність духу при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України рішенням Миргородської міської Ради Полтавської області №6 від 17 березня 2017 року Дмитру Коряку посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин міста Миргорода».

На честь азовця Дмитра Коряка названі вулиці у місті  Полтава та місті  Карлівка, його ім'я присвоєно Миргородській спеціалізованій школі I-III ступенів № 5.

Щороку у роковини загибелі захисника спільнота Полтавської політехніки збирається біля меморіальної дошки полеглому Герою, ділиться теплими спогадами про тих, кого вже немає поруч, але чиї імена навічно залишаться в серцях.

Нагадаємо, Полтавська політехніка увійшла до п’ятірки університетів, які реалізовуватимуть урядовий експериментальний проєкт для ветеранів, на честь ще одного полеглого захисника – студента політехніки перейменували вулицю, а в університеті триває робота над проєктом меморіального комплексу.

Раніше у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки обговорили особливості спілкування з учасниками бойових дій і травмованими війною, а захисники дізналися про можливості у сфері освіти, правового та соціального захисту.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»