2024-02-26

У Центрі ветеранського розвитку навчають налагоджувати комунікативно-правову взаємодію з ветеранами війни

У Центрі ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» розпочалися курси підвищення кваліфікації для членів профспілок Полтавської області за програмою «Комунікативно-правова взаємодія з особами з числа ветеранів війни». Слухачі опановують особливості нормативно-правової бази щодо реалізації гарантій захисту прав ветеранів та членів їхніх сімей, вивчають роботу органів державної влади та місцевого самоврядування, механізми державних програм.

У Центрі ветеранського розвитку навчають налагоджувати комунікативно-правову взаємодію з ветеранами війни

26 лютого на базі Центру ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» розпочалося навчання для членів профспілок Полтавської області за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Комунікативно-правова взаємодія з особами з числа ветеранів війни», розробленою з урахуванням рекомендацій Міністерства у справах ветеранів для навчання фахівців по роботі з ветеранами, які мають базову вищу освіту з будь-якої спеціальності.

Заняття проходитимуть упродовж трьох днів – з 26 по 28 лютого 2024 року. Слухачі пройдуть ґрунтовну практичну підготовку щодо основних аспектів комунікативно-правової взаємодії з особами з числа ветеранів війни загальним обсягом 30 годин. Програма підвищення кваліфікації складається з двох навчальних модулів, які охоплюють наступні теми: психологічні та комунікативні стратегії у роботі з ветеранами та юридичний супровід ветеранів.

Слухачів курсів підвищення кваліфікації привітав проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Полтавської політехніки, кандидат військових наук, доцент Анатолій Мартиненко, який розповів про широкі можливості та завдання Центру ветеранського розвитку Національного університету імені Юрія Кондратюка, що став частиною успішного пілотного проєкту Міністерства у справах ветеранів та Полтавської обласної військової адміністрації.

«Щиро раді вітати у стінах Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»! Уже традиційно Центр ветеранського розвитку став ефективним майданчиком для налагодження конструктивного професійного діалогу та навчання осіб, які будуть спілкуватися та працювати з ветеранами війни та членами їхніх сімей.

Створений за підтримки Міністерства у справах ветеранів та Полтавської обласної військової адміністрації Центр ветеранського розвитку Полтавської політехніки, спрямований на реінтеграцію учасників бойових дій, ветеранів війни до цивільного життя, сприяння їхніх соціальній адаптації, надання юридичної допомоги. Саме це широке коло питань розглядатиметься під час навчальних занять, які кожен з вас упродовж трьох днів відвідуватиме у стінах нашого університету. Переконаний, що отримані знання допоможуть у щоденній професійній діяльності та сприятимуть ефективній комунікації з ветеранами війни. У свою чергу університет готовий надати будь-яку допомогу учасникам бойових дій, ветеранам війни та членам їхніх сімей, а також фахівцям, які будуть працювати з ними», – наголосив Анатолій Мартиненко.

Особливістю програми підвищення кваліфікації є вивчення нормативно- правової бази щодо реалізації гарантій захисту прав ветеранів та членів їхніх сімей, ознайомлення зі специфікою роботи органів державної влади та місцевого самоврядування щодо реалізації програм із захисту прав ветеранів та членів їхніх сімей.

Навчальні заняття проводять науково-педагогічні працівники Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права та факультету філології, психології та педагогіки, які завдяки сучасним технічним засобам, новітнім методикам допоможуть опанувати ефективні практичні навички у сфері спілкування з ветеранами війни, надання юридичної допомоги ветеранам та членам їхніх сімей у процесі отримання соціальних послуг, пільг та компенсацій після завершення служби, соціальних пільг для ветеранів, фінансової підтримки учасникам бойових дій у випадку інвалідності, родинам загиблих ветеранів, захисників та захисниць України, а також родинам військовополонених.

Розробниками спеціальної короткострокової програми «Комунікативно-правова взаємодія з особами з числа ветеранів війни» виступили науково-педагогічні працівники Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – завідувачка кафедри психології та педагогіки, доктор філософії Євгенія Хоменко та завідувачка кафедри публічного управління, адміністрування та права, кандидатка наук з державного управління, доцентка Інна Кульчій.

Інформаційний супровід та консультування учасників програми підвищення кваліфікації забезпечує керівник Центру ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Юрій Шеремет.

Слухачі дізнаються про організаційно-правові засади реалізації прав ветеранів та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, захисників та захисниць України, процедури надання статусу учасника бойових дій, відновлення втраченого або пошкодженого посвідчення учасника бойових дій, ведення списків військового обліку на підприємстві, установі та організації, розглянуть соціально-психологічні особливості ветеранів війни як цільової аудиторії, державної політики щодо ветеранів та членів їхніх сімей, складові державної ветеранської політики, обговорять Положення про військово-транспортний обов’язок.

А також учасники програми підвищення кваліфікації отримають знання про загальні аспекти щодо захисту прав громадян у суді та позасудовий захист: можливість доступу до правосуддя та право на подання судових позовів, процедури звернення до суду та правовий аспект інформування про мобілізацію та залучання до лав Збройних Сил України.

Після успішного проходження підсумкового контролю учасники отримають відповідні сертифікати про підвищення кваліфікації за короткостроковою програмою «Комунікативно-правова взаємодія з особами з числа ветеранів війни».

Нагадаємо, у політехніці відбувся перший на Полтавщині випуск помічників ветеранів, а випускник перших курсів помічників ветеранів працевлаштований у Кременчуцькій громаді.

Нещодавно представники Центру ветеранського розвитку і адміністрації Полтавської політехніки взяли участь у нараді, ініційованій Мінветеранів, ліцеїстам презентували можливості військової підготовки у Полтавській політехніці, ректор Полтавської політехніки взяв участь в організаційний нараді ректорів університетів-виконавців експериментального урядового проєкту для ветеранів, делегація науковців і студентів Полтавської політехніки взяла участь у Регіональному спортивному форумі ветеранів, у Центрі ветеранського розвитку вшанували пам’ять загиблого випускника Дмитра Коряка.

Раніше у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки обговорили особливості спілкування з учасниками бойових дій і травмованими війною.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»