2020-02-26

Фулбрайт чи Гамфрі: студенти і викладачі дізнались як обрати програму навчання у США

Радниця EducationUSA в Україні Неллі Петлик розповіла студентам і науково-педагогічним працівникам Національного університету імені Юрія Кондратюка про особливості вступу та навчання в університетах США

Фулбрайт чи Гамфрі: студенти і викладачі дізнались як обрати програму навчання у США

Зустріч із радницею EducationUSA в Україні Неллі Петлик у форматі відкритої лекції «Вища освіта в США: магістратура, докторантура та програми обміну» мала практичну складову: спікерка розповіла як правильно написати мотиваційний лист та як обрати університет.

«Під час вступу на магістратуру ключовою є саме відповідність конкретної програми вашим пріоритетам, адже навіть вступ до відомого закладу вищої освіти не допоможе професійному розвитку, якщо програма матиме цілі розбіжні з вашими», – говорить Неллі Петлик.

Для власників магістерського диплому вступ на докторську програму в США – логічний крок у розбудові наукової кар'єри.

«Процес подачі документів у докторантуру передбачає активне спілкування з науковцями з обраної кафедри. Саме потенційні наукові керівники мають значний вплив на прийняття рішення щодо зарахування докторантів. Тривалість докторських програм визначається досить індивідуально, але в середньому триває 5-6 років», – пояснила радниця EducationUSA в Україні.

Окремо розглянули питання про доступні програми академічних обмінів Державного Департаменту США для українців.

«На сьогодні існують програми дотичні до навчання, різноманітних сфер професійного та суспільного життя. Є програми короткострокові, довгострокові та у форматі літніх шкіл. Деякі з них повністю чи частково фінансуються Урядом США для розвитку культурних зв'язків між країнами, інші фінансуються певними американськими інституціями, навчальними закладами та фондами», – розповіла спікерка.

Учасники зустрічі подивились відео з історією однієї з учасниць програм навчання у США – випускниці Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича: вона розповіла як навчалася, як поєднувала навчання та роботу. Зараз працює викладачем англійської мови в одному з американських коледжів.

За підтримки Державного Департаменту США та Посольства США в Києві відбулось чимало двосторонніх академічних і професійних програм обміну. Серед них є такі:

  • Програма обміну для студентів вищих навчальних закладів (Global UGRAT) – підтримує талановитих іноземних студентів 1-3 курсів бакалаврату та надає їм можливості навчатися у США протягом одного семестру з метою поглиблення знань та вивчення культури і традицій США.
  • Програма академічних обмінів імені Фулбрайта в Україні, яка здійснює свою діяльність у таких напрямках: академічний обмін для студенті старших курсів та випускників закладів вищої освіти; проведення досліджень в університетах США для молодих викладачів та дослідників; стажування з викладання української мови в університетах/коледжах США; проведення досліджень в університетах США для кандидатів та докторів наук, дослідників та аспірантів напередодні захисту; програма обміну для викладачів та фахівців соціально-гуманітарного профілю.
  • Програма імені Губерта Г. Гамфрі (Hubert H. Humphrey Fellowship Program) – однорічна програма, у рамках якої надається повноцінна стипендія фахівцям, які перебувають на середньому етапі кар’єрного розвитку або займають керівні посади.

Наостанок радниця EducationUSA в Україні Неллі Петлик виокремила 5 головних кроків, необхідних для того, щоб вдало обрати програму навчання закордоном:

  1. Досліди можливості (склади свій список університетів для вступу).
  2. Фінансування освіти (розроби свою стратегію фінансування: власні кошти, стипендії від університетів, урядові та приватні гранти, робота під час навчання тощо).
  3. Збери пакет документів (дізнайся про точний перелік документів для обраних університетів).
  4. Подай заяву на студентську візу (вступивши до ВНЗ в США, потрібно отримати від університету документи та податися на отримання студентської візи).
  5. Підготуйся до від’їзду (відвідай передвиїзну орієнтацію програми EducationUSA, де ти дізнаєшся про особливості американської культури, студентського життя та законодавчі вимоги до іноземних студентів).

Детальну інформацію про будь-яку з програм академічних обмінів Державного Департаменту США для українців та про кожен аспект вступу можна дізнатися за посиланням: https://educationusa.org.ua/ та у міжнародному відділі Національного університету імені Юрія Кондратюка.

EducationUSA є офіційним джерелом інформації про вищу освіту в США. Консультативний центр мережі EducationUSA у Києві входить до мережі з понад 435 центрів у 180 країнах, що надають інформацію про всі акредитовані американські вищі навчальні заклади у США та проводять консультації щодо вступу до коледжів та університетів у США. Центр спонсорується Державним департаментом США за підтримки Посольства США в Україні та адмініструється Американськими Радами з міжнародної освіти: ACTR/ACCELS.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»