2020-04-11

Гуманітарний факультет провів віртуальний тур Україною для американських колег

09 квітня відбувся англомовний телеміст, участь у якому взяли студенти, науково-педагогічні працівники Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та коледжу Санта Фе (США, Флорида).

Гуманітарний факультет провів віртуальний тур Україною для американських колег

Студенти та викладачі користуються можливостями академічних обмінів в одному з провідних американських коледжів в рамках угоди, підписаної ректором Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професором Володимиром Онищенком та президентом Коледжу Санта Фе Джексоном Сассером (Jackson Sasser) про науково-освітнє співробітництво та реалізацію довготривалої програми міжнародного обміну. Телеміст став новою формою академічного діалогу в умовах карантину.

Модераторами онлайн-зустрічі стали декан гуманітарного факультету Національного університету імені Юрія Кондратюка Анна Агейчева та помічниця проректора з міжнародної роботи коледжу Санта Фе Вілма Фуентес (Vilma Fuentes).

 За словами декана гуманітарного факультету університету Анни Агейчевої, телеміст вкотре підтвердив тезу про те, що глобалізація швидкими кроками входить в життя кожного українця, закликає толерувати культурні надбання та цінності кожного народу: «Глобалізація руйнує стереотипи. Такі міжкультурні діалоги виформовують новий профіль України та українців, які є привітною, життєрадісною, волелюбною та мудрою нацією».

Студенти-філологи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Софія Дмитрюк, Анастасія Виповська, Ірина Лобко, Анна Кравченко та студент Полтавського коледжу нафти і газу  Національного університету імені Юрія Кондратюка Олександр Бабенко представили англомовні презентації країнознавчої тематики. Спікери розповіли про визначні місця рідного міста, презентували історію та сьогодення Національного університету імені Юрія Кондратюка, історичні пам’ятки південної перлини України – Одеси, описали туристичні маршрути Львова, обговорили традиції, звичаї, культурні особливості нашої країни.

Американські викладачі Вілма Фуентес (Vilma Fuentes) і Дастін Фрідкін (Dustin Fridkin) відзначили високий рівень володіння англійською мовою студентами та фахову майстерність викладачів Національного університету імені Юрія Кондратюка.

«Рівень володіння мовою бездоганний, було дуже цікаво здійснити віртуальну мандрівку вашою країною. Бажаю вам подальших успіхів у навчанні та професійній діяльності», – зазначила  професорка коледжу Санта Фе, провідна перекладачка з 30-річним досвідом роботи в ООН Хайді Брітон (Haydee Britton).

Особливий інтерес американських колег викликав процес опанування іноземних мов на тлі стрімких глобалізаційних процесів.

«Під час дискусії ми обмінялися цінним досвідом вивчення та викладання англійської мови. Такі інноваційні проєкти дають студентам можливість здобувати нові навички, втілювати ідеї та отримувати досвід спілкування з носіями мови», – говорить декан гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Агейчева.

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» створено належні умови та можливості для успішного оволодіння іноземними мовами. У процесі викладання застосовуються  як традиційні, так й інноваційні техніки. Значна увага на гуманітарному факультеті  приділяється розвитку навичок усного мовлення, студенти та викладачі беруть активну у програмах академічного обміну з кращими європейськими університетами. До викладання залучають носіїв іноземних мов, протягом останніх років у політехніці викладають англійську мову волонтери Корпусу миру, відбувається чимало спільних культурно-просвітницьких заходів.

Студенти-перекладачі з перших років навчання мають можливість долучатися до активної професійної діяльності, супроводжуючи події, які  відбуваються на базі університету, відточуючи навички усного перекладу на високотехнологічному обладнанні єдиної на Полтавщині лабораторії синхронного перекладу.

Віртуальні гіди – автори англомовних краєзнавчих презентацій поділилися своїми враженнями від участі в телемості. Для багатьох подібний досвід не перший.

«Особисто для мене такі заходи дозволяють набути нового цікавого досвіду в публічних виступах. Варто відзначити незвичний формат проведення – це чудовий шанс попрактикувати англійську мову з носіями мови з США, Індії та Бразилії. Нам вдалося зацікавити слухачів Україною, це дуже круто. Цей експеримент дозволив нам усім трохи відволіктися від карантину і соціальної ізоляції», – говорить студентка третього курсу гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Лобко.

Подібні культурно-просвітницькі заходи  в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» проводитимуть й надалі. Наступний етап проєкту – віртуальний тур Флоридою.

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»