2020-11-03

Halloween Fest: на гуманітарному факультеті відзначили містичне свято англомовних країн

Викладачі та студенти-філологи провели Faculty of Humanities Halloween Fest. Учасники презентували групові тематичні проєкти, обговорювали історію та традиції Хелловіну на засіданнях мовних клубів, розглянули образи страхітливих літературних персонажів та кіногероїв на наукових гуртках. Авторів найкреативніших святкових фото та відео відзначили призами.

Halloween Fest: на гуманітарному факультеті відзначили містичне свято англомовних країн

Науково-педагогічні працівники та студенти гуманітарного факультету Полтавської політехніки провели масштабний Faculty of Humanities Halloween Fest. Упродовж тижня на святкових та наукових подіях науковці та студенти спілкувалися про історію та традиції Хелловіну, працювали над спільними тематичними проєктами та визначили переможців фотоконкурсу в соцмережах, участь у якому взяли студенти усіх спеціальностей гуманітарного факультету. Традиційний щорічний захід присвятили 90-річчю Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

«Вивчення мови інших країн неможливе без дослідження їхньої історії та святкових традицій, культури та ментальності. Однією з найпоширеніших традицій у Сполучених Штатах Америки, Великобританії та Ірландії є відзначення «Вечора усіх святих» – Хелловіну. У рамках Halloween Fest провели чимало цікавих вікторин, дискусій, наукових столів, засідань мовних клубів та наукових гуртків.

Студенти групи 101-ГФ під керівництвом доктора філологічних наук, професора кафедри германської філології та перекладу Тетяни Кушнірової презентували свої творчі здібності за допомогою проєктного методу, характерного для STEM-освіти. Носії мови – волонтер Корпусу Миру Ларрі Раффеті та студент найстарішого шотландського університету і одного з трьох найстаріших університетів Великої Британії – університету Сент-Ендрюса Алекс Перселл провели пізнавальний онлайн-захід іноземною мовою «Канікули з користю» для полтавських школярів та чергове засідання мовного клубу з історії свята та традицій святкування цього свята в Британії для студентів Полтавської політехніки», – прокоментувала кандидат педагогічних наук, декан гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Агейчева.

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва та доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Кушнірова відсвяткували зі своїми студентами в онлайн-форматі. Зустріч під назвою «Halloween – All Saints Eve» відбулась у піднесеній святковій атмосфері – провели жартівливу вікторину з логічними завданнями на знання традицій Хелловіну та англійських ідіом, розглянули образи відьом, вурдалаків, вервольфів у світовій міфології, літературі та кінематографі та творчий шлях «найстрашнішого» режисера – Тіма Бертона.

«Свято Хелловін має язичницьке походження, тож вирізняється традиційними святочними перевдяганнями, відлякуванням нечисті та безліччю цікавих вірувань та марновірств, основними з яких є ходіння по домівках з загальновідомими «Trick or Treat», яке ми вирішили відтворити віртуально.

Студенти-першокурсники спеціальності 035 «Філологія» зняли цікавий відеоряд, присвячений традиціям Хелловіну, який можна переглянути на Facebook-сторінці кафедри», зазначила доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Кушнірова.

За словами кандидата філологічних наук, доцента кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анни Павельєвої, це свято дає найбільше простору для фантазії: «Як відомо, у Сполучених Штатах Америки навіть проходять конкурси-маскаради на найкращий костюм та конкурси на найкраще оздоблення будинку. Якщо ви слідкуєте за новинами, то могли прочитати, що днями у США навіть стався казус – до приватного будинку, який власники оздобили, наче місце злочину, схвильовані перехожі більше десятка разів викликали поліцію».

Незважаючи на містику та забобони свята, члени наукового гуртка «Філологія» вирішили зосередитися на науковій складовій та підготували серйозні тематичні дослідження іноземною мовою. Власні пізнавальні виступи презентували:

  • Ірина Лобко«Directed by Tim Burton» («Режисер – Тім Бартон»). Доповідь присвячена творчості одного з найвідоміших режисерів сьогодення Тіма Бартона, відомого своїм стилем, що сформувався під впливом експресіонізму, готики та фільмів жахів початку ХХ століття. У творчості режисера важко не помітити вплив Хелловіна та латиноамериканського свята Дня мертвих, які стали джерелом натхнення Бартона для створення майже всіх його кіноробіт. Його фільми мають неповторну атмосферу, ідеальну для святкування Хелловіна, серед найвідоміших фільмів та мультиплікацій «Бітлджус», «Жах перед Різдвом», «Франкенвіні», «Едвард Руки-ножиці», «Бетмен», «Труп нареченої», «Аліса у Дивокраї».
  • Ангеліна Лазебник «Vampires» («Вампіри»). Робота присвячена кореням такого містичного поняття як вампіризм. Зокрема, чи знали Ви, що перші вампіри були описані ще в міфології Древньої Греції, а за останні 25 років було опубліковано більше 1000 романів про вампірів? Кого вважали вампірами за часів Середньовіччя та які ознаки вампіризму побутували у різних народів світу, хто такі Влад Цепеш та Єлизавета Баторі і чим особлива серія книг Стефані Майєр «Сутінки»?
  • Марина Слюсаренко – «Witchcraft – myths and misconceptions» («Відьмовство – міфи та помилкові вірування») Що писали про відьом Гомер та Плутарх? Чи знали Ви, що від 30000 до 60000 відьом були страчені у період з 1427 по 1436 рік? Кого звинувачували у відьмівстві інквізиція та католицька церква і чи реально було спростувати такі звинувачення? Як пов’язані із відьмівством король Яков І та королева Єлизавета І? І як же можна уберегтися від злого ока відьми у наш час.
  • Олександр Купрієнко – «Werewolves» («Вервольфи») – хто такі перевертні та звідки вони беруться? Чому їх згадували ще в середньовічному кодексі законів короля Кнуда Великого? В яких міфологіях світу існують вервольфи та як їх розпізнати?

«Окрім обговорення тематики свята, – підбила підсумки кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва, – ми з Тетяною Кушніровою підготували для студентів жартівливу вікторину, щоб закінчити наш захід на позитивній, розважальній ноті». Минулого року студенти та викладачі готували маскарадні костюми, смаколики та тематичні проєкти, а у вестибюлі університету діяла святкова фотозона.

2 листопада кандидат педагогічних наук, декан гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Агейчева та старший викладач кафедри загального мовознавства та іноземних мов Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Юлія Гунченко провели тематичний круглий стіл «Halloween celebration traditions in English-speaking countries», учасниками якого стали студенти групи 101-ГФ. Першокурсники презентували яскраві доповіді англійською мовою та обговорили походження свята, його символи та особливості святкування у різних країнах світу.

Хе́ллові́н (Гелловін, Геловін, Хеллоуїн) – або «Вечір усіх святих» найгучніше (після Різдва) свято у Сполучених, Великій Британії, Ірландії, що бере свій початок від шотландського язичницького свята Самайна. Символом свята є ліхтар з гарбуза у вигляді людської голови (Ліхтар Джека). Діти лякають дорослих, а ті відкуповуються від маленьких примар подарунками (звичайно солодощами). Останнім часом це свято поширилося за межі англомовних країн та відзначається в Україні.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»