2024-05-10

International Staff Week - 2024: науковиці політехніки стали учасницями програми мобільності в Університеті прикладних наук Бургенланду

Науковиці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва та Наталія Бондар взяли участь у програмі академічної мобільності Erasmus+ на базі Університету прикладних наук Бургенланду (Айзенштадт, Австрія), відвідавши International Staff Week -2024.

International Staff Week - 2024: науковиці політехніки стали учасницями програми мобільності в Університеті прикладних наук Бургенланду

У період з 30 квітня по 4 травня 2024 року в Університеті прикладних наук Бургенланду – UAS Burgenland - (Айзенштадт, Австрія) проходив щорічний масштабний міжнародний захід, спрямований на покращення інтернаціоналізації, академічних обмінів та зміцнення партнерських відносин між закладами вищої освіти – International Staff Week - 2024 – участь у якому взяли 35 учасників із 19 країн.

Цьогоріч дві представниці Полтавської політехніки – кандидатка філологічних наук, доцентка, доцентка кафедри германської філології та перекладу, голова Ради молодих учених факультету філології, психології та педагогіки (2017–2023), координаторка зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України, членкиня ГО «INOSI», координаторка міжнародної діяльності університету Анна Павельєва та заступниця декана факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри загального мовознавства та іноземних мов, голова Ради молодих учених факультету філології, психології та педагогіки Наталія Бондар взяли участь у International Staff Week - 2024 в Університеті прикладних наук Бургенланду в місті Айзенштадт, Австрія, у рамках програм академічних мобільностей Erasmus+ та CEEPUS.

За п'ять днів було проведено 6 воркшопів, 16 презентацій та 10 виступів запрошених викладачів. У перший день тренінгів – 30 квітня – з вітальними словами перед учасниками виступив Гернот Ханрайх (Gernot Hanreich) – ректор Університету прикладних наук Бургенланду, Міхаель Ройтер (Michael Roither) – проректор з міжнародних зв'язків, Біргіт Рівалта (Birgit Rivalta) – керівниця відділу міжнародних зв'язків, а викладач кафедри бізнесу Олександр Бурка (Alexander Burka) провів speed-dating, під час якого присутні змогли познайомитись один з одним, коротко розповісти про себе та свій університет, обмінятися контактами.

Після цього відбулись два воркшопи, присвячені створенню інклюзивних кампусів для студентів- іноземців (лекторка: Йозефіна Кульманн (Josefine Kuhlmann), програмна директорка бакалаврської програми «Міжнародний сталий бізнес», Департамент бізнес-досліджень, UAS Burgenland) та вивченню міждисциплінарних підходів в університетському середовищі (лекторки: Регіна Шайтель (Regina Scheitel) та Вікторія Штіфтер (Viktoria Stifter), викладачки кафедри соціальної роботи та соціальних наук, UAS Burgenland). Мірадов Шукургельді (Myradov Shukurgeldi), Молодіжний посол ООН та студент програми Bridging, зробив чудову презентацію під назвою «Культивуємо різноманітність: Посібник для студентів з інтернаціоналізації», під час якої поділився власним досвідом навчання за програмами мобільності, участі у різноманітних стипендіальних та волонтерських програмах, соціальну роботу та роботу з молоддю, надав ефективні поради щодо покращення інтернаціоналізації ЗВО та сприяння мультикультурності.

Наступного дня – 1 травня, в Австрії державне свято – Травневі коронації або місяць Марії (традиція католицької церкви), тож в цей день для учасників програми мобільності було організовано екскурсію містом Айзенштадт та екскурсійна поїздка в місто Руст.

Айзенштадт – місто на сході Австрії, адміністративний центр землі Бургенланд з населенням близько 12 000 осіб відоме як центр виноробства, резиденція князів Естергазі та батьківщина всесвітньо відомого композитора Йозефа Гайдна, який жив і творив тут 29 років. Учасники програми мобільності мали змогу побачити міську ратушу, Порохову вежу, музей Гайдна (будинок, у якому він жив разом із дружиною) та церкву Гайдна/Гірську церкву (в якій зберігаються останки композитора), земельний (краєзнавчий) музей, кафедральний собор Бергкірхе (Bergkirche), соборну церкву Св. Мартіна (Dom-Kirche Hl. Martin), церкву Францисканців (Franziskanerkirche) та надзвичайно гарний палац-замок Естергазі із замковим парком. Замок було закладено наприкінці XIII століття, на початку XVII століття замок і територія навколо нього перейшла у власність Естергазі. У 1633–1672 роках маєток було відбудовано заново у стилі бароко. З XVIII століття інтер'єри почали переобладнувати у стилі класицизму. У палаці тривалий час жив і працював композитор Йозеф Гайдн. Тут для членів князівської родини вперше було виконано багато з його творів. Після Другої світової війни в замку розміщувались уряд Бургенланду й національний суд. Формально власником маєтку продовжують вважатись Естергазі.

По обіді було організовано святкову вечерю в ресторані «Seerestaurant Katamaran» в місті Руст, на озері Нойзідль (Rust am Neusiedlersee), яке ще із Середніх віків служить центром місцевого виноробства. Після вечері усі мали змогу прогулятись містом та відвідати дегустацію місцевих славетних вин. Найбільш високо котуються солодкі ботритизовані вина пізнього збору марки Ruster Ausbruch, хоча виноробні Руста випускають і інші предикатні вина, а також крижане вино. Щоб уникнути підробок, ще 1524 року корки, якими запечатували бочки місцевого вина, було дозволено позначати буквою R. Бочки з вином регулярно поставлялися до двору Габсбургів, які 1681 року дарували поселенню права вільного міста угорської корони. На землях угорської корони вина Руста конкурували лише з винами Токая.

2 травня 2024 року для учасників програми мобільності організували ознайомлювальну поїздку в кампус Пінкафельд (Campus Pinkafeld), де Сара Олдріан (Sarah Aldrian), викладачка кафедри охорони здоров'я, Гельмут Планк (Helmut Plank), завідувач лабораторії, кафедра енергетики та навколишнього середовища та Крістіан Гешль (Christian Heschl), директор магістерської програми «Будівельні технології та менеджмент», кафедра енергетики та навколишнього середовища, провели екскурсії лабораторіями Lowergetikum та Energetikum.

Після цього Кеті Пауер (Katie Power), завідувачка кафедри маркетингу та міжнародного бізнесу з Мюнстерського технологічного університету провела інтерактивний семінар: «Залучення теорії персони для розуміння цінності, важливості та впливу фізичного простору на навчальний досвід студентів та викладачів в університетській освіті», а Надін Граф (Nadine Graf), програмна директорка бакалаврату з охорони здоров'я та медсестринства, Департамент охорони здоров'я UAS Бургенланд, ознайомила учасників програми мобільності із дослідженнями в галузі охорони здоров'я.

П’ятниця, 3 травня 2024 року, була насичена різноманітними подіями, воркшопами, тренінгами та презентаціями. Так, Бегонья Барбер (Begoña Barber), координаторка міжнародної мобільності з Католицького університету Валенсії, поділилась із присутніми порадами щодо інтернаціоналізації академічних та неакадемічного персоналу з власного досвіду; семінар із найновітніших практик інтернаціоналізації провели Біргіт Рівалта (Birgit Rivalta), керівниця міжнародного офісу, UAS Burgenland та координаторки міжнародної мобільності Катрін Хофер (Kathrin Hofer) та Кріста Коппенштайнер (Christa Koppensteiner).

Воркшоп на тему сталості навчання в міжнародному контексті провели Біпаші Гош (Bipashyee Ghosh), викладач, Лабораторія глибоких переходів, Утрехтський та Сассекський університети; Ян Хьюз (Ian Hughes), керівник проєкту DIIS (Глибокі інституційні інновації для сталого та людського розвитку), Університетський коледж Корка та Манфред Таухнер (Manfred Tauchner), директор програми бакалаврату з соціальної роботи, факультет соціальної роботи та соціальних наук, UAS Бурґенланд.

По обіді відбувся ряд презентацій про інтернаціоналізацію та академічну мобільність викладачів та студентів.

Про свої університети розповіли:

  • Тайна Паллонен (Taina Pallonen), навчальний радник, Університет прикладних наук Хаага-Хелія (Гельсінкі, Фінляндія);
  • Лєента Гроблер (Leenta Grobler), заступниця директора з питань викладання та навчання, Північно-Західний університет, бізнес-школа NWU (Потчефструм, Південна Африка);
  • Хічам Хакім (Hicham Hakim), менеджер з міжнародних зв'язків, Університет Каді Айяд (Марракеш, Північна Африка)

Крістоф Тексьє (Christophe Texier), менеджер з міжнародних зв'язків, OCELLIA Ліон, розповів про процес інтернаціоналізації в OCELLIA: результати та перспективи; Алессія Трессольді (Alessia Tressoldi), менеджерка проектів та партнерств, Університет Франциско де Віторія, ознайомила присутніх із програмами наставництва та супроводу для студентів, що виїжджають за кордон, а Марія Хосе Алапон Міллет (Maria Jose Alapont Millet), координаторка міжнародної мобільності, Католицький університет Валенсії, поділилась успішними кейсами інтернаціоналізації навчальних програм в Католицькому університеті Валенсії.

Науковиці Полтавської політехніки Анна Павельєва та Наталія Бондар також зустрілись із трьома студентками ННІ фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки – Надією Кубрак, Анжелікою Дідечкіною та Даною Шолох, які зараз навчаються за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університету прикладних наук – University of Applied Sciences FACHHOCHSCHULE BURGENLAND в місті Айзенштадт. Студентки поділились своїми враженнями від навчання та проживання у місті, в якому всесвітньовідомий композитор Йозеф Гайдн творив майже 30 років.

У суботу, 4 травня 2024 року, був вільний день і представниці політехніки Наталія Бондар та Анна Павельєва мали змогу відвідати столицю Австрії – славнозвісний Відень. Науковиці побували на Ратгаусплаці (Ратушній площі), назва якої походить від побудованої тут ратуші, в якій нині розміщується мерія Відня, та площі Шварценбергплац – одному з найцікавіших місць і найвідоміших площ Відня, на якій знаходяться церква Карлскірхе, Віденський музей, Будинок художника і Технічний університет. У зимовий час тут також проводяться різдвяні ярмарки.

Викладачки також відвідали Музейний квартал на околицях Старого міста, Музей історії мистецтв, в якому зберігаються картини Рафаеля, Тіціана, Рембрандта, Рубенса, Босха, Веласкеса, побачили Віденську оперу та собор Святого Стефана – справжній символ Відня – незвичайний готичний собор, на даху якого зображені герби Відня і Австрії, а у високих вежах знаходиться дзвіниця з десятками різнокаліберних дзвонів; Дім метеликів – тропічний рай прямо посеред Відня, Бельведер – розкішному палацовому комплексі-бельведер періоду бароко, та Го́фбурґ – резиденцію імператорів Австрії, яка довгий час слугувала домівкою для найвпливовіших людей Австрійської історії, включаючи родовід Габсбургів, володарів Австро-Угорської імперії. Нині Гофбурґ слугує офіційною резиденцією Президента Австрії. Він також знаний як зимова резиденція, тоді як Шенбруннський палац вважається літньою резиденцією.

По завершенню науковиці Полтавської політехніки отримали сертифікати учасниць.

У першому (зимовому) семестрі 2023/2024 навчального року в Університеті прикладних наук Бургенланду навчались 2 студентки ННІ фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки - Надія Кубрак та Анастасія Архіпова. Надія Кубрак продовжила програму мобільності на весняний семестр 2024 року.

Нагадаємо, нещодавно троє студенток політехніки стали учасницями грантової програми «Study Tours to Poland» у Вроцлаві, дві студентки політехніки вивчали принципи волонтерської діяльності у рамках польської грантової програми Study Tours to Poland. Минулого року 4 студентки Полтавської політехніки взяли участь у програмі Study Tours to Poland та відвідали Вроцлав, Гданськ та Торунь.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»