2024-05-12

«Study Tours to Poland»: студентки політехніки вдосконалили навички волонтерської діяльності у рамках польської грантової програми

Студентка факультету філології, психології та педагогіки Юлія Гордієвська та студентка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки Валентина Бабець взяли участь у короткостроковій грантовій навчальній програмі «Study Tours to Poland», що проходила у Варшаві. Учасниці отримали необхідні практичні навички та відвідали культурні локації кількох польських міст.

«Study Tours to Poland»: студентки політехніки вдосконалили навички волонтерської діяльності у рамках польської грантової програми

У період з 16 по 26 квітня 2024 року студентка четвертого курсу спеціальності 035 Філологія факультету філології, психології та педагогіки Юлія Гордієвська та студентка другого курсу спеціальності 292 Міжнародні економічні відносини Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Валентина Бабець взяли участь у короткостроковій грантовій навчальній програмі «Study Tours to Poland», що проходила у столиці Польщі – Варшаві.

Нагадаємо, «Study Tours to Poland» (STP) – це програма Польсько-американського фонду свободи, яку реалізує Фонд «Лідери змін» у співпраці з Фондом «Боруссія». У рамках програми організуються навчальні візити до Польщі для студентської молоді з Молдови та України. Метою програми є презентація реалій Польщі та Європейського Союзу, а також розвиток і зміцнення професійних та особистих контактів між лідерами зі Східної Європи та їхніми польськими партнерами.

«Основна частина програми розпочалась з 17 квітня, коли учасники мали змогу познайомитись з приймаючою організацією Federacja Mazowia (Федерація Мазовія), отримали екскурс в історію Польщі та Варшави, а також їхню політичну ситуацію. Разом обговорили очікування від програми і отримали подарунки від STP. Також мали нагоду протестувати веганську їжу – це досить поширене явище у Варшаві», – розповідає Валентина Бабець про початок проєкту.

«На наступний день, 18 квітня, був запланований візит до Фонду TUS (FUNDACJA TUS), який має багаторічний досвід підтримки людей з обмеженими можливостями. Спочатку, до 2004 року, Фундація стала першою організацією в Польщі, яка забезпечувала спеціалізований транспорт для людей з обмеженими можливостями. У 2005 році фонд TUS почав підтримувати людей з інвалідністю з виходом на відкритий ринок праці. Учасники отримали нагоду відчути на собі реальні проблеми, з якими стикаються люди з обмеженими фізичними можливостями: катання на візках, окуляри-симулятори вад зору і т.д. Після цього ми відправились до району Охота, де відвідали сучасну бібліотеку, яка була збудована на місці колишньої трамвайної станції. Незвичайним відкриттям був книжкомат, завдяки якому читачі можуть залишити книгу, просто просканувавши свою картку користувача, не контактуючи безпосередньо з людьми. Після цього відбувся похід до Варшавського музею у Старому Місті. На вечір був запланований візит до Будинку мистецтв (Dom Sztuki) – це експериментальне місце, у якому приватне середовище стає соціальним простором для інтеграції та співпраці. У місці, де проживать люди, вони керують кооперативним садом і організовують заходи, зокрема зустрічі, семінари та кінопокази. З 2021 року молоді активісти неформально та масово працюють у варшавському районі Грохув, а з 2023 року вони стали фондом», – розповідає Юлія Гордієвська.

Також дівчата разом з іншими учасниками відвідували аматорський театр, який був організований у будівлі покинутої школи у центрі Варшави, дегустували польські пьєрогі, мали похід до Палацу культури і науки, звідки відкривається чудовий вид на столицю з висоти 30-го поверху.

20 квітня була запланована поїздка до містечка під назвою Мінськ-Мазовецький, який має досить цікаву історію, пов’язану з єврейським гетто, та до місцевої бібліотеки, де проводяться курси польської мови для українських біженців. Також після цього відвідали молодіжний центр, де всі учасники побачили як молодь проводить свій вільний час: ігри, спілкування, пісні, а також разом танцювали українські та молдовські народні танці.

Досить цікавою була далека подорож до села Кліце, де місцева організація активістів розповіла про досвід розвитку маленьких сіл з населенням ~200 людей і де учасники програми мали змогу поласувати традиційною польською їжею.

Іншою цікавою поїздкою видалась подорож в місто Щедніце до Галереї культури. Засновниця простору показала настольні ігри власного дизайну на тему історії міста та розповіла про досвід створення грантів. Вечір закінчився відвідуванням звичайних польських будинків працівників приймаючої організації. «Була надзвичайно здивована, що все так схоже з рідною Україною: звичайні будинки, такі гостинні люди, ніби дійсно побувала вдома. Візит мав на меті ознайомлення гостей зі справжнім життям країни, тому під час нього ми готували разом національні страви, спілкувались на різні теми, дізналися все, про життя звичайних пересічних громадян Польші. Дуже теплі спогади про цей візит, так би мовити, домашні посиденьки» – ділиться досвідом Валентина Бабець.

23 квітня учасники навчального туру відвідали Narodowy Instytut Wolności (Національний інститут свободи) – Центр розвитку громадянського суспільства – установу, яка відповідає за підтримку громадянського суспільства, громадсько-корисну діяльність та волонтерство. Саме там, завдяки плідному спілкуванню та дискусії, молодь змогла ближче ознайомитись з діяльністю цієї структури: проведення заходів з розвитку громадянсько-патріотичного ставлення, реалізації програми розвитку неурядового та волонтерського секторів. Пізніше відбувся візит представників влади воєводства Мазовецького, які висвітлили роботу структури різних гілок влади країни. Гості відповідали на питання та розкривали цікаві для учасників теми.

Звичайно, мистецтво було невідʼємною частиною подорожі – виставка Марії Приймаченко стала яскравим доповненням. Особливим це стало саме для українців, адже вельми цікаво було порівняти представлення творчості землячки в іншій країні. Незабутнім моментом закарбувався в памʼяті воркшоп від представниці Фундації доступної візуальної культури – Wielomyśly – це ініціатива, яка залучає людей з обмеженими можливостями до сприйняття та створення мистецтва. Учасники спробували відчути мистецтво з заплющеними очима, що мало безліч неочікуваних емоцій та інсайтів.

На наступний день відвідали Фонд психологічної допомоги та соціальної освіти RAZEM. Під девізом «Разом легше» їхній колектив працює для людей різного віку та з різними потребами – від дітей і підлітків, дорослих до людей похилого віку, пропонуючи їм не лише професійну психологічну підтримку, але й освітні та терапевтичні можливості. Вони також підтримують біженців, пропонуючи допомогу з урахуванням їхніх конкретних потреб. Через їхні інтеграційні та освітні ініціативи вони намагаються сприяти їхній адаптації та будувати міжкультурні мости, сприяючи взаєморозумінню та повазі. Цікавою видалась розмова з літніми жінками, які поділились своїм ставленням до цієї організації та розповіли про непростий життєвий досвід. Під кінець дня студенти також прослухали лекцію про зміни в освітній та політичній системі Польщі, а також обговорили інтеграцію в ЄС та екологічні проєкти.

Останній день, 25 квітня, почався відвідинами благодійної організації «Армія спасіння», де учасники ще більше заглибилися у тему волонтерства, особливо стосовно допомоги Україні та українцям під час війни.

Дуже приємною стала зустріч зі спонсорами та організаторами програми «Study tour to Poland». Теплими спогадами підбивали підсумки на воркшопі: обговорення своїх вражень, планів на майбутнє, використання отриманого досвіду та багато іншого. Майбутня філологиня Юлія Гордієвська мала нагоду попрактикувати навички послідовного перекладу з української на англійську мову, перекладаючи головного директора Програми STP Mirosław Skórka. «Це була незабутня поїздка, завдяки якій я отримала безліч ідей та натхнення, мала змогу покращити свої комунікативні навички з польської мови та звичайно поділитись особистим досвідом з іншими учасниками», – ділиться враженнями учасниця.

Нагадаємо, минулого року четверо студенток Полтавської політехніки взяли участь у програмі «Study Tours to Poland» та відвідали Вроцлав, Гданськ та Торунь.

В осінньому семестрі 2023/2024 навчального року студентка 4 курсу спеціальності 035 Філологія Юлія Гордієвська закінчила семестрове навчання в Invisible University for Ukraine – IUFU («Невидимий Університет для України»).

Майбутня перекладачка Юлія Гордієвська – активна учасниця різноманітних програм мобільності. Так, раніше Юлія вивчала молодіжні підходи до розробки екологічних проєктів на регіональному та національному рівнях, проблеми зміни клімату та забруднення навколишнього середовища, а також ознайомилась з особливостями волонтерської діяльності.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Нещодавно методичний фонд університету поповнився посібниками з результатами дослідження ґендерної рівності та ґендерно зумовленого насильства, політехніка підписала Меморандум про співпрацю з Північно-Східним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці, а науковиця політехніки завершила міжнародне стажування на базі Південночеського університету.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»