2023-09-20

Студентки політехніки у Польщі вивчали молодіжні підходи у розробці екологічних проєктів на регіональному та національному рівнях

Студентка четвертого курсу спеціальності 035 «Філологія» Юлія Гордієвська та студентка шостого курсу спеціальності 292 «Міжнародні економічні відносини» Полтавської політехніки Софія Давидович взяли участь у короткостроковому молодіжному обміні Erasmus+ «Youth Workers Going Green», що проходив у Польщі.

Студентки політехніки у Польщі вивчали молодіжні підходи у розробці екологічних проєктів на регіональному та  національному рівнях

Молодіжний обмін проходив упродовж 11-19 вересня 2023 року в мальовничому селищі Заґуже-Шльонське серед гір та лісів, аби учасники мали змогу якомога більше об’єднатися з природою. До участі в проєкті долучилася молодь з різних країн Європи -  України, Румунії, Польщі, Грузії, Литви та Болгарії.

Конкретними цілями проєкту «YOUTH WORKERS GOING GREEN» було вивчення різних підходів до молодіжної роботи та політики, інструментів і механізмів для розробки сталих і екологічніших проєктів/заходів на національному та регіональному рівнях, щоб ознайомитися з екологічною стійкістю. Головна мета – підвищити навички молодіжних працівників, мотивувати їх бути екологічно свідомими та відповідальними, обмінюватися гарними прикладами того, як екологічні підходи та інструменти ефективно використовуються в молодіжній роботі в Європі, надихати учасників як молодіжних працівників та їхні організації на організацію Erasmus+ European Solidarity Corps та інші місцеві/національні проекти в більш екологічно свідомий спосіб.

Проєкт відбувся за підтримки громадської організації «Development and Initiative» та координаторки проєкту Катерини Пряжникової. Раніше студентка Юлія Гордієвська вже брала  участь в Erasmus+ проєкті на тему екології «No climate. No future» в Туреччині.

У перший день учасники обговорювали такі поняття як sustainability, going green та правило 3R: Recycle, Reuse, Reduce. Після чого учасників поділили на групи і дали їм завдання дослідити, що саме роблять в їхніх  країнах на державному рівні, недержавні організації, суспільство та молодь задля того, щоб зробити життя більш «зеленим» (екологічним).

На другий день був запрошений художник Gardecki Piotr. Головною задачею було створити пейзаж в стилі мозаїки, застосовуючи екологічні матеріали, аби проникнутися природою, забути про цифровізацію  в нашому житті та відобразити красу навколишнього середовища. Після створення загальної картини  учасники пішли досліджувати місцевість. У мальовничому місці  митець розповів як важливо відволікатися від проблем та звертати увагу на те, що оточує нас.

На третій день кожній команді дали завдання відзняти ролик і запропонувати ідею, яку можливо було б імплементувати в їхній  рідній країні. Наші студентки Юлія Гордієвська та Софія Давидович разом зі  студентками Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» відзняли смішний ролик, показавши на власному прикладі як може змінитися ставлення українців до забруднення навколишнього середовища, якщо ввести за це штрафи.

Останні дні учасники працювали над розповсюдженням інформації стосовно їх проекту. Хтось був зайнятий за створенням Guide book, де є всі найголовніші моменти та рекомендації стосовно виразу «going green», хтось створював екологічні ігри. Команда, яка складалась здебільшого з українських учасниць, відзняла  три соціальних ролики на тему  3R: Reduce, Recycle, Reuse. Ці відео були поширені на фейсбук-сторінці приймаючої польської організації Fundacja Zdrowia i Rozwoju Człowieka.

Також неможливо забути про важливий аспект подібних молодіжних обмінів Erasmus+ – культурні вечори. Українки вирішили вразити іноземців, приготувавши традиційну страву – вареники.

Дівчата запропонували пограти в гру «Струмочок», яка дуже запала в душу іншим учасникам.

Все це закріпили вікториною в Kahoot, де учасники мали змогу відгадати цікаві факти про Україну і в кінці отримати  солодкий подарунок.

«Як виявилось, не всі іноземці знають щось цікаве про нашу країну. Але ви бачили б їхні очі, як вони намагались пригадати чи вгадати. Врешті-решт польську сторона здобула найбільше балів і отримала смачний подарунок,  привезений з України», – ділиться враженнями учасниця проєкту Юлія Гордієвська.

«Мала можливість вперше взяти  участь у проєкті Erasmus +, це  був чудовий досвід для мене. На проєкті ми вивчали  як можемо вплинути на нашу екологічну систему та які дії можуть покращите становище нашої природи -  повітря, лісів, річок, озер та міст. Проєкт був інтерактивний та веселий. Постійні активності не давали нікому сумувати.

Хочу додати, що також мала змогу познайомитися з чудовими людьми з інших країн, таких як: Грузія, Литва, Болгарія, Румунія та Польща. Упродовж  усього проєкту кожен мав змогу розповісти про свої культурні традиції, що також було дуже цікавим для пізнання. Загалом, тиждень разом з Erasmus + дав мені ковток свіжого повітря. Хочу всім побажати хоч раз взяти  участь, Вам стовідсотково сподобається!», – додає Софія Давидович.

«Це був неймовірно крутий молодіжний обмін,  який залишив по собі багато позитивних емоцій та вражень! Ми щиро вдячні ГО «Development and Initiative» та особисто координаторці проєкту Катерині Пряжниковій за таку можливість! Цей проєкт дав можливість більше дізнатись про  екологічний підхід, а місце проведення обміну, мальовниче селище Заґуже-Шльонське з його неперевершеною атмосферою сприяло згуртованості учасників та кращому зануренню в природу», – підсумовує Софія Давидович.

Раніше студентки-перекладачки взяли участь в молодіжному обміні Erasmus+ в Італії і вивчали як через дитячі ігри можна навчитися командній роботи, креативності, саморефлексії та соціальній інтеграції; магістрантки політехніки Яна Харченко та Софія Дмитрюк отримали дві державних стипендії уряду Чехії та опановували чеську мову в Літніх школах слов’янських студій на базі Університету Палацького у Оломоуці  та Університету імені Масарика в Брноучасники довгострокової програми академічної мобільності розповіли про особливості навчання у Гренландії, а п’ятеро студенток-філологів проходять практику в міжнародному відділі румунського університету-партнера.

Нещодавно студентка-філолог Діана Аббасова стала учасницею проєкту мобільності молодіжних працівників Erasmus+ в Туреччині, другокурсниця спецільності 035 «Філологія» Аліна Алєксєєва стала учасницею молодіжного обміну Erasmus+ в Іспанії, присвяченому впливу соціальних мереж на молодь студентка Полтавської політехніки стала учасницею грантової програми «Study Tours to Poland»,  cтудентка-філолог стала учасницею молодіжного обміну в Румунії, присвяченого інклюзії, студентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життя, студентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгу, студентки політехніки взяли участь у проєкті Ерасмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціон, студенти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища, розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із нею, підвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітності, вивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»