2023-07-25

П’ятеро студенток-філологів проходять практику в міжнародному відділі румунського університету-партнера

5 студенток бакалаврату та магістратури спеціальності 035 Філологія Полтавської політехніки з 1 липня по 1 вересня 2023 року проходять фахову практику в межах програми Erasmus+ в міжнародному відділі університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія), де допомагають з перекладами в умовах міжкультурної комунікації.

П’ятеро студенток-філологів проходять практику в міжнародному відділі румунського університету-партнера

Нагадаємо, у лютому 2023 року Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підписав Меморандум про співпрацю та міжінституційну угоду з одним із провідних румунських закладів вищої освіти – університетом «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія).

Підписана угода отримала практичну реалізацію впродовж весняного семестру 2022/2023 навчального року: з 27 лютого по 16 червня 2023 року 15 студенток Полтавської політехніки поглиблювали знання з профільних навчальних дисциплін, опановували нові практичні навички та професійні компетенції в провідному європейському університеті.

У кінці червня студентки повернулись до рідного університету з новими знаннями, позитивними враженнями та бажанням знову брати участь у програмах академічної мобільності.

Із 1 липня по 1 вересня 2023 року 5 студенток бакалаврату та магістратури спеціальності 035 Філологія проходять фахову практику в межах програми Erasmus+ у міжнародному відділі університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія), де допомагають з перекладами в умовах міжкультурної комунікації.

Майбутні перекладачки поділились своїми враженнями від проходження практики за кордоном.

Ілона Єщенко, магістрантка спеціальності 035 Філологія, розповідає:

«Наразі я проходжу практику в міжнародному відділі університету «1 Decembrie 1918» Alba Iulia, і моя робота полягає в обробці адміністративних документів, допомозі в листуванні електронною поштою щодо організаційних питань; перекладі документації та усних перекладах, зокрема, мовної підтримки та допомоги студентам і співробітникам. Полегшую спілкування між людьми, які розмовляють різними мовами, і забезпечую безперешкодну комунікацію в університеті.

Одним із цікавих аспектів моєї роботи є можливість працювати з людьми з різних країн. Як учасник програми Erasmus+ румунський університет залучає студентів і співробітників з різних куточків світу. Це різноманіття створює динамічне середовище, де я можу взаємодіяти з людьми різних національностей, вивчати їхні мови, культури та погляди.

Що стосується моїх щоденних завдань, я надаю загальну адміністративну підтримку, наприклад, впорядковую документи, призначаю зустрічі та за потреби допомагаю з виконанням різних завдань.

Завдяки своїй роботі я мала можливість спілкуватися зі студентами та співробітниками з різних країн. Університет активно сприяє культурному обміну та організовує заходи, які сприяють взаємодії та дружбі між студентами. Це дозволило мені знайти нових друзів і налагодити зв’язки з людьми, які мають схожі інтереси та цілі в житті.

Я познайомилась з практиканткою із Туреччини Шейнур, з практикантом-поляком Ареком. Ми всі чудово проводимо час разом, обмінюємося досвідом, ідеями, думками. Вечорами граємо в настільні ігри, спілкуємося англійською мовою, у такий спосіб покращуючи іншомовні комунікативні компетентності.

Також ми з дівчатами знайшли час на подорож до сусіднього міста Брашов, де ще глибше ознайомились із румунською культурою. Відвідали площу Сфатулуй (Piața Sfatului), побачили Strada Sforii – Мотузкову вулицю, одну з найвужчих у Європі. Також піднімалися на гору Тампа, де відкривається неймовірний краєвид усього міста. І, звичайно, ми не могли не відвідати замок Бран – замок Дракули. Усі залишилися під великим враженням, адже це місто дуже відрізняється від Альби -Юлії. Воно значно більше за площею, різноманітне за архітектурою, багато людей розуміють і спілкуються англійською і, взагалі, за стилем набагато більше нагадує Європу.

Загалом, моя практика за програмою Erasmus+ в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia є одночасно складною та корисною. Вона дає мені можливість зробити свій внесок в університетську спільноту, а також розширити мої мовні навички та розуміння культури. Наразі моя практика продовжується і я чекаю з нетерпінням, що буде далі! Щиро вдячна рідній Полтавській політехніці за таку можливість! Навіть у складні часи війни наш університет знаходить можливості для своїх студентів, зокрема, є ціла низка програм кредитної академічної мобільності Erasmus+ у 17 країнах ЄС та можливість проходити практику на базі європейських університетів. Радію, що скористалась такою можливістю і отримала цей безцінний досвід! Сподіваюсь іще повернутись в Альба-Юлію в межах участі у нових програмах!»

Кристина Єщенко, магістрантка спеціальності 035 Філологія, додає:

«Моя основна роль як практикантки полягає у наданні допомоги в офісі Erasmus+ із сортування та обробки деяких адміністративних документів та переклад і комунікація зі студентами, які беруть участь у програмах Erasmus+ на базі університету.

Також я мала змогу допомогти студентам, що вступають на навчання за програмою Erasmus+ , з організаційних питань ESN.

Упродовж декількох тижнів я вже ознайомилася з румунською мовою та культурою, здобула організаційні навички та навички роботи з документами і кореспонденцією, здатність брати на себе відповідальність у колективі, навички міжособистісного спілкування та роботи в команді. У межах цієї практики відбувається безперервний розвиток моїх професійних вмінь, навичок та знань.

Більше того, я маю наставника, який допоміг мені інтегруватися в мовне середовище та колектив і відстежує прогрес моєї практики. Тому я регулярно отримую відгуки стосовно моєї роботи.

Найбільш цінним у моїй практиці є можливість співпрацювати зі студентами різних національностей та культури. Для мене це і є ключовою особливістю програми Erasmus+, яка полягає в об'єднанні студентів із різних країн, що дозволяє створити різноманітне і продуктивне навчальне середовище загалом і водночас забезпечує розвиток кожного студента як особистості. Саме тому я вже познайомилася з місцевими студентами Нелу та Владом, які провели нам денну/нічну екскурсії визначними місцями міста Альба-Юлія, розповіли історію міста.

Захоплююче ділитися своїм досвідом, знаннями та поглядами, створюючи яскраву та інклюзивну спільноту.

Корисним є те, що університет організовує культурні заходи, воркшопи та семінари, надаючи студентам можливості для особистісного та професійного розвитку.

В університеті панує дружня та гостинна атмосфера, що сприяє соціальній взаємодії та налагодженню зв’язків між студентами, а також між працівниками різних відділів. Це був чудовий досвід побудови стосунків і знайомства з новими друзями з усього світу.

Загалом, моя практика в Університеті Альба-Юлія в межах програми Еразмус+ є корисною та насиченою. Вона дозволяє мені зробити свій внесок в університетську спільноту, а також навчатися і спілкуватися зі студентами з різним поглядом на світ. У планах ще безліч цікавих подій та подорожей, які чекаю з нетерпінням. Безмежно вдячна рідній політехніці за таку можливість, а координаторці проєкту Анні Костянтинівні Павельєвій – за підтримку та допомогу!».

Марина Білан, студентка третього курсу спеціальності 035 Філологія:

«Практика в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia у місті Альба-Юлія, Румунія стала для мене захопливим та незабутнім досвідом. Цей університет – центр академічних досягнень та міжнародного співробітництва, що сприяє розвитку міжнародних відносин та міжкультурного діалогу.

Мої головні обов’язки як практикантки – це допомога в заповненні та обробці деяких адміністративних документів, ведення електронної переписки зі студентами, що вступають на навчання, переклад, мовна підтримка з організаційних питань Erasmus+ Office and International Cooperation.

Зокрема, ми покращуємо нашу компетенцію у міжкультурному спілкуванню з представниками різних культур та національностей. Кожного дня дізнаємось щось цікаве та вражаюче. Цей досвід просто неймовірний.

Крім практики в університеті, ми встигаємо знаходити час на подорожі та екскурсії. Варто згадати одну з найяскравіших подій – поїздку у місто Брашов, яке славиться своєю неповторною архітектурою та багатим культурним спадком. Замки, середньовічні вежі та вузькі вулички допомогли зануритися в історію міста та країни загалом. Серед визначних місць, які ми відвідали, Бранський замок, відомий своїм зв'язком із легендарним графом Дракулою. Також ми пройшлися найвужчою та найдовшою вуличкою старого міста Брашова та насолодилися його атмосферою і різнокольоровими будівлями.

У планах ще відвідати столицю Румунії – Бухарест, побачити площу Піацца Револуції, парламентський палац та інші архітектурні шедеври. Ця подорож обіцяє стати ще однією незабутньою можливістю пізнати культурний колорит та історію Румунії.

Загалом практика у відділі міжнародних відносин румунського університету дала мені безцінний досвід роботи з представниками різних культур та сприяла розширенню моїх знань у сфері адміністративної діяльності. Спілкування зі студентами та співробітниками з різних країн надихає нас розширити свої горизонти та брати активну участь у міжнародному співробітництві. Ми впевнені, що цей міжкультурний досвід збагатить наше життя та сприятиме нашому професійному розвитку. А пізнання краси міста Брашова та запланована подорож до Бухареста доповнять цю картину новими враженнями і незабутніми моментами у моєму житті. Ця практика залишиться зі мною назавжди, поглибивши моє розуміння світу та надихнувши на подальші подорожі і міжнародну співпрацю. Висловлюю свою вдячність керівництву Полтавської політехніки за надану можливість, а також керівнику відділу Еразмус, міжнародного співробітництва та роботи з іноземними студентами Даніелю Міхаю Мелінте (Daniel Mihai Melinte) та спеціалісту з міжнародних зв'язків Аурі Макарі (Aura Macarie) за підтримку, допомогу та наставництво! Завдяки їхнім зусиллям та піклуванню ми почуваємось як вдома і пройшли процес адаптації у новому колективі та в новій країні швидко і легко!».

Катерина Новак, студентка третього курсу спеціальності 035 Філологія:

«Для мене важливим є те, що під час моєї практики в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia я маю можливість щоденно спілкуватися зі студентами з різних країн, що допомагає розширити мої знання та розуміння різних культурних підходів, та, звісно, покращити навички усного спілкування англійською мовою!

Під час моєї практики я працюю у міжнародному відділі, де займаюсь організацією документів, допомогою з листуванням електронною поштою з організаційних питань; надаю мовну підтримку та допомогу студентам і персоналу, співпрацюю з іншими студентами-міжнародниками, які приїхали до Альба-Юлії для навчання або стажування. Зокрема, ми заприятелювали з учасниками програми Erasmus + з інших країн.

 Насамперед, я мала можливість дізнатися більше про місто Альба-Юлія, його історію та культуру, мальовничу архітектуру та визначні пам'ятки, такі як Національний музей університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia та фортецю Cetatea.

Неперевершеним досвідом є поїздка на Dac fest, особливо цікаво було стати частиною цього фестивалю та взяти активну участь в його проведенні. Це була практика спілкування з іноземцями з різних куточків світу, відтворення історичних подій та три насичені різними заходами дні! Чесність, відвертість та доброзичливість місцевих людей може підкорити кожного. Дуже рада, що мала таку можливість відвідати це дійство, дуже хотілося, щоб в Україні також цінували історію та її пам’ятки. Можливо, згодом в нас також будуть схожі заходи.

Упродовж першого місяця перебування в Альба-Юлії я мала можливість зустріти багато нових людей та знайти нових друзів під час міських екскурсій та заходів. Я дізналася багато нового про їхню культуру, традиції та історію, а також розповідала їм про історію та культуру своєї рідної країни.

Програма Erasmus + дає можливість не лише розвивати свої навички в обраній галузі, але й досліджувати нові країни та культури. Це дозволяє розширити свій кругозір та знайти нові можливості для особистісного та професійного розвитку. Я щаслива, що обрала для навчання саме Полтавську політехніку, яка пропонує нам, студентам, безліч таких можливостей для розвитку! Сподіваюсь, що це лише перший мій досвід участі у програмах Erasmus+, адже я рішуче налаштована брати в них участь і надалі!»

Анна Мацько, магістрантка спеціальності 035 Філологія:

«За час, проведений в Альба-Юлії, ми встигли багато чого зробити та побачити. З'явилося багато нових вражень, якими хотіла б поділитися.

Щодо роботи в університеті, то ми допомагали з угодами між університетами, з якими тісно співпрацює наш ЗВО. Тут у нас була чудова нагода практикувати англійську мову щодня та здобути навички роботи в міжнародному відділі. Нам допомогли розібратись у всіх тонкощах завдань, які необхідно було виконати.

Я відвідала також знаменитий фестиваль «Dac Fest», де було багато іноземців та видалася можливість поговорити про різні погляди на світ. Зустріли п'ятьох дівчат з Великої Британії, які також були в захваті від краси Румунії та жартували про спекотну погоду. І, звісно ж, вони бажали нам швидкої перемоги.

Ми з Катею брали активну участь у фестивалі. Директор музею знайшов нам відповідні костюми, пояснив, що робити та постійно піклувався, чи все в нас добре.

Більшість людей нашого віку знають англійську мову і розповідали про історичні події, які відбувались на місці проведення фестивалю. Мені дуже сподобалась їхня відповідальність та серйозність у ставленні до реалізації цього проєкту.

Ми спробували деякі традиційні страви, які були схожими з нашими та перегукувались смаковими якостями.

Їздили в Брашов та відвідали знаменитий замок Дракули. Я була в захваті від архітектури, атмосфери та краси краєвиду! На території замку був затишний сад з озером, який надавав пейзажу особливий шарм.

В Альба-Юлії також відвідали знаменитий музей «The National Museum of the Union», де нам провели екскурсію та розповіли детально про війну між данцями та римлянами. Також була чудова можливість побачити одяг, який носили люди тієї доби.

Загалом я задоволена містом, де ми зараз проживаємо, його архітектурою, насолоджуюсь часом, шукаю можливості для пізнання чогось нового та розвиваюся в культурному просторі».

Нагадаємо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Польщі, Румунії, Словаччини, Швеції.

За детальнішою інформацією стосовно програм академічної мобільності звертайтесь до міжнародного відділу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» (ауд.320 Ф).

15 студенток політехніки півроку навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в університеті “1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія), в рамках якої вони не лише безпосередньо вивчали предмети за спеціальністю, а й проходили навчальну практику та подорожували Румунією і Європою.

Також п’ятеро студенток політехніки упродовж весняного семестру навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в Інституті Транспорту та Телекомунікацій (Transport and Telecommunication Institute) в місті Рига, Латвія, де поєднували навчання із подорожами та вивченням нових мов і культур.

Крім того, представники університету стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії, де вони навчались та викладали за програмою Erasmus+, а також вивчали місцеву мову і культуру і розповідали гренландцям про війну в Україні.

Раніше студентка-філолог стала учасницею проєкту мобільності молодіжних працівників Erasmus+ в Туреччиністудентка Полтавської політехніки стала учасницею грантової програми «Study Tours to Poland»студентка-філолог стала учасницею присвяченого інклюзії молодіжного обміну в Румуніїстудентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життястудентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгустудентки політехніки взяли участь у проєкті Еразмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціонстуденти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із неюпідвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітностівивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»