2023-05-15

Учасники довгострокової програми академічної мобільності в Гренландії поділилися враженнями від навчання та знайомства з культурним колоритом країни

Учасники програми академічної мобільності Erasmus+ в Університеті Гренландії (Ilisimatusarfik) – викладач ННІ фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки Володимир Биба та студентки Валерія Шуляк і Валентина Лугова поділилися першими враженнями від навчання й занять науковою діяльністю на базі університету-партнера. Представники політехніки також розповіли місцевим жителям та студентам-іноземцям про війну в Україні та презентували національні традиції.

Учасники довгострокової програми академічної мобільності в Гренландії поділилися враженнями від навчання та знайомства з культурним колоритом країни

Нагадаємо, у рамках меморандуму про співпрацю між Полтавською політехнікою та Університетом Гренландії – Ilisimatusarfik, викладач ННІ фінансів, економіки, управління та права Володимир Биба та студентки – Валерія Шуляк та Валентина Лугова стали першими українцями - учасниками програми академічної мобільності в Гренландії.

З 1 квітня 2023 року по 30 серпня 2023 року науковець політехніки спільно з професором Університету Гренландії Хав'єром Арно викладає курс з бізнес-економіки і здійснює систематичні наукові дослідження, а студентки опановують широкий спектр фахових дисциплін, навчаючись за програмою академічної мобільності Erasmus+.

Учасники міжнародного обміну поділилися першими враженнями та розповіли про навчання та науково – дослідницьку діяльність у місцевому університеті. За словами студенток, спершу можливість відвідати далеку Гренландію, про яку знали лише з кінокартин та прочитаних книг, здавалася дуже нереальною. Проте вже зараз сприймають наданий шанс як новий класний досвід, час «прокачки» необхідних професійних навичок та можливість ознайомитися з місцевим багатонаціональним колоритом.

«Дану програму академічної мобільності Erasmus+ можу без перебільшення назвати найбільш захоплюючим досвідом, який ми запам’ятаємо на все життя, – прокоментувала учасниця програми академічної мобільності Erasmus+ Валентина Лугова, – ніколи б не подумали, що нам випаде шанс відвідати далеку прекрасну Гренландію, про яку ми читали в книжках і дивились передачі по телебаченню. Ми безмежно вдячні за таку можливість нашій alma - mater! Не лише маємо змогу поглиблено вивчати дві профільні навчальні дисципліни з економіки та політологію з досвідченими викладачами і одногрупниками з різних країн світу, а й здобуваємо нові знання та навички, активно надолужуючи «прогалини» у володінні іноземною мовою. По собі відчуваю - за 1,5 місяці перебування в Гренландії покращила рівень знань англійської мови і значно розширила свій словниковий запас з використанням економічних термінів.

Заняття проходять в інтерактивному форматі – викладачі і студенти разом обговорюють кожну тему, проводять дослідження, шукають відповіді на питання. Підхід до навчання в місцевому університеті студентоцентрований та індивідуалізований. Так, наприклад, усі дослідження нас просять проводити на прикладі економіки України та економіки Гренландії – таким чином, разом з нами, інші учасники програми академічної мобільності Erasmus+ з країн Європейського Союзу більше дізнаються про економіку нашої держави та спричинений нищівною війною негативний вплив на фінансову – економічну систему усієї країни. Хочу відзначити, що найбільше враження у всіх залишило заняття, під час якого ми разом вираховували інфляцію в Україні під час війни - отримані в результаті обрахунків цифри шокували і викладача, і усіх студентів».

«Нас тут дуже люблять та всіляко підтримують, зокрема керівник відділу інтернаціоналізації та комунікацій Університету Ґренландії Пер Арнфіорд опікується нашими документами, навчанням та дозвіллям. Так, для нас влаштували риболовлю на фіордах, екскурсію по місцевому ринку та місту Нуук, пішохідні прогулянки околицями столиці, ознайомили нас з місцевою кухнею – ми спробували сало кита, м'ясо дельфіна та безліч видів риб, про яких раніше лише читали в підручниках. Крім того, тут є безкоштовний спортзал та басейн.

Природа Гренландії надзвичайно гарна, ми багато гуляємо та спілкуємось з місцевими жителями – всі вони дуже привітні і підтримують нас та Україну в ці тяжкі часи! Ми надзвичайно вдячні гренландцям за такий теплий прийом, а особливо Перу Арнфіорду, який опікується нами як рідними!», – додає студентка Валерія Шуляк.

За словами учасників програми академічної мобільності, перша половина травня була дуже насиченою на різноманітні культурні події. Дівчата презентували національну кухню та багато розповідали про традиції українців під час запланованих партнерами культурних вечорів.

«3 травня 2023 року відбувся культурний вечір – усі міжнародні гості-студенти готували свої національні страви і влаштовували дегустацію. Серед учасників були студенти із Канади, Данії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Ісландії, та ми – єдині з України, – продовжує Валентина Лугова. – Ми, українці, прокинулись о четвертій годині ранку та приготували борщ, галушки, пампушки та оладки. Дуже переживали, чи все вийшло, адже вдома ми не так часто готуємо, проте усім гостям заходу сподобались справжні українські страви, багато хто з них підходив за смаколиками по декілька разів! Все було дуже смачно, емоції нереальні! Наші українські страви дуже хвалили».

12 травня представники Полтавської політехніки презентували Україну в університеті Гренландії у м. Нуук. Приємно вразила величезна кількість глядачів, заповнений зал, щирий інтерес інших учасників програми академічної мобільності, яким дійсно було цікаво дізнатися про життя під час війни в Україні.

За словами студенток, війна в Україні залишається однією з найболючіших тем, тому своє головне завдання вбачали в донесенні людям правдивої інформації про події, що зараз відбуваються в Україні. Адже важливо пояснити чому українцям наразі так необхідна підтримка всього світу.

За годину інформативно та емоційно насиченого виступу глядачі занурилися у реалії нашого життя в Україні, пройнялися атмосферою страждання та болю. На обличчях було видно емоції переживання та навіть сльози, деякі слухачі дуже плакали.

«Виступ ми завершили вже сакральною фразою: «Все буде Україна!». Глядачів настільки вразила наша презентація, що вони підходили до нас у кінці виступу зі словами підтримки. Віталися словами: «Слава Україні!», а ми з гордістю відповідали: «Героям Слава!», - не приховують власних душевних емоцій студентки.

«14 травня 2023 року усі міжнародні гості-студенти отримали чудову можливість покататися на поні по місту Нуук, – говорить Валерія Шуляк. – Було дуже багато позитивних емоцій, які ми отримали завдяки кінній прогулянці. Довго милувались гарними краєвидами весняної Арктики. Ми вдячні за таку класну можливість Університету Гренландії – Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet)! Крім навчання, для нас тут влаштовують багато культурних заходів, так що нудьгувати немає коли!».

Відзначимо, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став першим закладом вищої освіти України, який у лютому 2023 року уклав меморандум про співпрацю та двосторонню угоду про академічну мобільність Erasmus+ з Університетом Гренландії – Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet).

lisimatusarfik або Grønlands Universitet – єдиний університет у Ґренландії, розташований у столиці Ґренландії, місті Нуук. Більшість курсів викладаються данською мовою, а частина – ґренландською.

Університет Ґренландії було засновано 1987 року з метою створити місцевий заклад вищої освіти у Ґренландії. Спочатку він розташовувався в приміщенні моравської місіонерської станції, а 2009 року був перенесений до спеціально призначеного дослідницького комплексу Ilimmarfik. Бюджет університету становить 14,8 млн данських крон.

Учасники програми академічної мобільності з Полтавської політехніки матимуть змогу й надалі активно навчатися, обмінюватися досвідом, змістовно проводити дозвілля, знайомитися з культурним бекграундом країни та вдосконалювати навички володіння іноземною мовою.

Нагадаємо, студентки політехніки вивчають діяльність європейських бізнес-брендів, навчаючись за програмою академічного обміну в румунському університеті, а ще дві студентки політехніки навчаються за програмою академічного обміну Erasmus+ у Білостоцькій політехніці.

Раніше науковиця політехніки стала учасницею тренінгів з питань інтернаціоналізації вищої освіти на базі провідного німецького університету, науковиця та студентка політехніки пройшли стажування для викладання польської мови з компонентом емоційної регуляції.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»