2023-05-01

Студентки політехніки навчаються за програмою академічного обміну Erasmus+ у Білостоцькій політехніці

Студентки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олександра Солод та Дар’я Суптеля стали учасницями програми академічної мобільності Erasmus+, навчаючись упродовж весняного семестру у Білостоцькому технологічному університеті. Другокурсниці опановують додаткові професійні компетенції, знайомляться з місцевим культурним колоритом та вдосконалюють навички володіння іноземною мовою.

Студентки політехніки навчаються за програмою академічного обміну Erasmus+ у Білостоцькій політехніці

Студентки групи 202-БМ спеціальності 192 «Будівництво та цивільна інженерія» Навчально – наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олександра Солод та Дар’я Суптеля стали учасницями програми академічної мобільності у сфері вищої освіти Erasmus+ в польському університеті – партнері Полтавської політехніки – Білостоцькій політехніці. Упродовж весняного семестру 2022/2023 навчального року, з березня майбутні інженери – будівельниці поглиблюють знання з фахових дисциплін, здобувають нові практичні навички та уміння, опановують додаткові професійні компетенції на базі Білостоцького технологічного університету. Студентки активно проводять змістовне дозвілля, беручи участь у найрізноманітніших культурних та освітніх заходах, та знайомляться з польською культурою.

Підсумовуючи майже два місяці навчання у провідному польському університеті, студентки Полтавської політехніки поділилися отриманими позитивними враженнями та розповіли про широкі можливості, перспективи для професійного зростання європейської молоді.

Зокрема, другокурсниця Олександра Солод розповіла про особливості освітнього процесу та формат навчання в Білостоцькій політехніці: «Навчання в польському університеті – партнері нам надзвичайно подобається. Викладачі дуже привітні, відкриті до спілкування та ставляться до нас, українських студенток, з величезною повагою. Вивчення профільних дисциплін здійснюється англійською мовою, а формат подання матеріалу – легкий та зрозумілий».

Варто відзначити, що при виборі програми навчання у майбутніх професіоналів у сфері будівництва та цивільної інженерії була реальна можливість обрати максимально споріднені з україномовною освітньою програмою навчальні дисципліни.

«З метою розширення спектру наших професійних знань у різних виявам опанованого нами фаху ми змогли поєднати близькі до нашої спеціальності навчальні предмети. Комфортні умови навчання у польському університеті дають можливість дізнатися ще більше цікавого про обрану професію, запозичити та вивчити кращі європейські практики, щоб використовувати отримані уміння, працюючи задля повоєнної відбудови та відновлення нашої країни», - додає Дар’я Суптеля.

На думку студенток, навіть сам глибинний сенc змісту програми академічної мобільності Erasmus+ передбачає не лише обмін наявними теоретичними та практичними званнями, але й тісну комунікацію зі студентською молоддю з різних куточків світу.

«Ми можемо у вільний від навчання час знайомитися з новими людьми, весело проводити час, відпочивати. Це чудова нагода вдосконалити навички володіння англійською, польською мовою, знайти гарних друзів, отримати уявлення про культурний бекграунд країни», - розповіли учасниці програми академічного обміну.

На широких можливостях для цілеспрямованої та професійно вмотивованої студентської молоді провідних українських закладів вищої освіти в плані обміну набутим досвідом та розширення культурного світогляду майбутніх професіоналів у різних сферах розповіла неодноразова учасниця програм міжнародних академічних обмінів, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва: «Для студентів Полтавської політехніки подібний колосальний практичний досвід стане ефективною платформою для успішного працевлаштування, широких професійних перспектив, формування лідерських якостей, цілеспрямованості, ініціативності та наполегливості у досягненні найамбітнішої науково-освітньої та професійної мети. Студенти – учасники молодіжних обмінів поглиблюють знання англійської мови, знайомляться із особливостями культури країни, до якої їдуть навчатись та надихаються європейськими демократичними цінностями».

Метою програм міжнародної академічної мобільності Erasmus+ є обмін знаннями, методами навчання та дослідження, а також досвідом роботи в європейському та міжнародному середовищі, набуття та розвиток комунікативних та мовних компетентностей, розвиток критичного мислення, навичок з пошуку та аналізу варіантів вирішення викликів, вдосконалення методів дослідження, сприяння особистісному розвитку.

Відзначимо, що незважаючи на повномасштабне вторгнення рф на територію нашої країни, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» як один з кращих класичних університетів країни та флагман вищої освіти Полтавського регіону продовжує створювати комфортні умови для гармонійного, всебічного розвитку нової генерації науковців, талановитої студентської молоді, успішних, конкурентоспроможних випускників.

Нагадаємо, представники політехніки стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії.

Раніше студентки політехніки навчаються за довгостроковою програмою академічного обміну Erasmus+ в румунському університеті-партнері, шестеро студенток політехніки навчаються за довгостроковою програмою академічної мобільності в Латвії, четверо студенток політехніки навчалися за програмою обміну в Поморській академії, студентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, а викладачка політехніки пройшла онлайн-тренінг за програмою «Активні громадяни» від Британської Ради в Україні.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»