2023-03-14

Студентки політехніки навчаються за довгостроковою програмою академічного обміну Erasmus+ в румунському університеті-партнері

15 студенток Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» стали учасницями програми академічної мобільності Erasmus+, навчаючись в університеті – партнері «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія). Упродовж весняного семестру студентки вдосконалюватимуть професійні компетенції, знайомитимуться з місцевою культурою та вивчатимуть румунську мову.

Студентки політехніки навчаються за довгостроковою програмою академічного обміну Erasmus+ в румунському університеті-партнері

15 студенток Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» стали учасницями програми академічної мобільності у сфері вищої освіти Erasmus+ (кредитна мобільність KA1) в університеті – партнері Полтавської політехніки – «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія). Упродовж весняного семестру 2022/2023 навчального року, з 27 лютого по 16 червня 2023 року студентки Полтавської політехніки поглиблюватимуть знання з профільних навчальних дисциплін, здобуватимуть нові практичні навички та професійні компетенції в провідному європейському університеті, братимуть активну участь у серії найрізноманітніших культурних та освітніх заходів, знайомитимуться з місцевою культурою та вивчатимуть румунську мову.

Учасницями міжнародного академічного обміну стали студентки першого – четвертого курсів факультету філології, психології та педагогіки Аліна Коломієць, Олександра Несторик, Олександра Даценко, Владлена Деміхіна, Валерія Сивак, Анастасія Чернікова, Альбіна Грунь, Катерина Дудіна та студентки першого – третього курсів Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки Аліна Яковлєва, Катерина Федоренко, Ірина Гасан, Марія Бовкун, Анастасія Лоза та учасниця програми міжнародного обміну в Поморській академії Богдана Курило. Упродовж весняного семестру дівчата мешкатимуть в гуртожитку університету – партнера та отримуватимуть щомісячний грант у розмірі 1050 євро на проживання та харчування.

Підсумовуючи перший місяць навчання у провідному румунському університеті, студентки Полтавської політехніки поділилися враженнями та розповіли про широкі можливості, перспективи для професійного зростання європейської молоді.

За словами студентки четвертого курсу спеціальності 035 «Філологія» Валерії Сивак, міжнародний обмін – це дуже гарна можливість на певний період часу стати учасниками європейського освітнього процесу, отримати певні рекомендації, вийти з зони власного комфорту, розширити свій потенціал і необхідні практичні навички. «Крім того, звісно, можна побачити нову країну, познайомитись з цікавими людьми, зануритися у відмінний від українського соціально - культурний контекст. Приємним «бонусом» таких програм академічної мобільності залишається також висока стипендія, тому такі шанси треба неодмінно використовувати», – говорить учасниця обміну.

«Румунія зустріла нас гарною погодою і теплом, кожного дня ми маємо чим зайнятися і не маємо часу сумувати. В університеті нам завжди прийдуть на допомогу і підкажуть, що робити, дуже цікаво викладають навчальні предмети та доносять інформацію. Хочу відзначити – тут дуже відкриті та приємні люди, з якими хочеться спілкуватися.

Подорож до цієї мальовничої європейської країни вже подарувала мені людей, що роблять моє життя кращим, кожного дня хочеться прокидатися і йти назустріч новому. Щиро вдячна студентам-волонтерам, котрі нам постійно допомагають зорієнтуватись у місті та в університеті. Чекаємо на решту приємних сюрпризів, котрі підготувала для нас Румунія, наш університет і команда проєкту Erasmus+!», – відзначає студентка-третьокурсниця спеціальності 035 «Філологія» факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки Олександра Несторик.

Враженнями від зміни життєвого темпу та труднощів, які виникали на початку навчання в румунському університеті поділилася студентка другого курсу спеціальності 076 «Підприємство, біржова діяльність та торгівля» Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Богдана Курило: «Минуло вже майже 3 тижні, але все ще складно звикнути до нового темпу життя. Здається, люди тут нікуди не поспішають час іде повільніше, ніж вдома. Окремий респект волонтерам, які завжди готові нам допомогти. Нас часто запрошують на зустрічі, що дає змогу краще познайомитися з людьми, які нас оточують і навчаються в цьому ж університеті, що, в свою чергу, дає змогу щоденно практикувати англійську мову. Також нас заселили в гуртожиток, з якого відкривається гарний вид на гори, що оточують місто. Взагалі нас повсюди оточують гарні краєвиди, в Румунії дуже класно. Нам є чим зайнятися, університет – чудовий! Поїздка дарує лише позитивні емоції і враження».

Про широкі можливості для науково-педагогічних працівників та студентів провідних українських закладів вищої освіти в плані обміну досвідом та підвищення кваліфікації розповіла координаторка програми, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва: «Досвід участі у таких програмах підвищує шанси на вдале працевлаштування та гарні кар’єрні перспективи, оскільки, крім безпосереднього навчання за освітніми програмами, студенти-учасники навчаються ініціативності, креативності та підприємливості, цифровим компетенціям, підвищують свою самооцінку, поглиблюють знання англійської мови, знайомляться із особливостями культури країни, до якої їдуть навчатись та навчаються європейським цінностям.

Для викладачів це чудова можливість перейняти зарубіжний досвід викладання, а для студентів – гарна нагода поєднати навчання у провідному зарубіжному університеті з різноманітними освітніми активностями, екскурсіями, поїздками та вивченням місцевої культури, передбачених програмами академічної мобільності. Слова щирої вдячності висловлюємо ректору університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia – професору Valer Daniel Breaz, керівнику відділу Erasmus+, міжнародного співробітництва та іноземних студентів – Daniel Mihai Melinte – та спеціалісту з міжнародних зв’язків Aura Macarie за всебічну підтримку наших студенток. 

Це перша програма міжнародної академічної мобільності, яка реалізується у співпраці з університетом-партнером «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, проте ми сподіваємось на тісну співпрацю і в майбутньому». 

Метою програм міжнародної академічної мобільності Erasmus+ KA1 є обмін знаннями, методами навчання та дослідження, а також досвідом роботи в європейському та міжнародному середовищі, набуття та розвиток комунікативних та мовних компетентностей, розвиток критичного мислення, навичок з пошуку та аналізу варіантів вирішення викликів, вдосконалення методів дослідження, розвиток цифрових та зелених компетентностей, сприяння особистісному розвитку.

Відзначимо, незважаючи на повномасштабне вторгнення рф на територію нашої країни, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» як один з кращих класичних університетів країни та флагман вищої освіти Полтавського регіону продовжує створювати комфортні умови для гармонійного, всебічного розвитку нової генерації науковців, талановитої студентської молоді, успішних, конкурентоспроможних випускників.

Нагадаємо, шестеро студенток політехніки навчаються за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в Інституті транспорту і зв’язку в Латвії; четверо студенток політехніки навчались за програмою обміну в Поморській академії; студентки-філологині взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності; майбутні перекладачки вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життястудентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгустудентки політехніки взяли участь у проєкті Ерасмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціонстуденти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із неюпідвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітностівивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.
Раніше студентки-філологи популяризують творчу спадщину Кобзаря німецькою мовою, студентка політехніки опанувала навички управління бізнесом за програмою міжнародного обміну в Поморській академії, викладачка політехніки пройшла онлайн-тренінг за програмою «Активні громадяни» від Британської Ради в Україні. 

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»