2023-03-09

«На вістрі поезії та вогню»: студентки-філологи популяризують творчу спадщину Кобзаря німецькою мовою

Першокурсниці факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на заняттях з німецької мови створили творчий проєкт «На вістрі поезії та вогню» до дня народження Кобзаря. Майбутні викладачі іноземних мов продекламували уривок із поеми «Кавказ», перекладений німецькою мовою.

«На вістрі поезії та вогню»: студентки-філологи популяризують творчу спадщину Кобзаря німецькою мовою

Студентки-першокурсниці спеціальності 014 «Середня освіта» факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підготували творчий проєкт «На вістрі поезії та вогню», ідея якого вперше виникла на заняттях з німецької мови.

 

Майбутні викладачки іноземних мов – Тетяна Рябіко, Марія  Погребна,  Анна Мороз, Дарина Ліповська, Шахло Косімова, Єлизавета Требка,  Поліна Василенко та Оксана Зелененька, які тільки-но почали вивчати нову для себе мову, створили тематичне відео, обравши для декламування текстовий фрагмент Шевченкового дискурсу – уривок із поеми «Кавказ».

Кожен мав змогу випробувати власні сили в акторській грі, декламації, долучитися до проєкту у якості графічного дизайнера, відеографа. Творчий задум талановиті студенти успішно реалізували спільно з викладачами кафедри загального мовознавства та іноземних мов факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки – кандидаткою філологічних наук, старшою  викладачкою Наталією Бондар та  викладачкою Юлією Різник, укотре підтвердивши поширену думку, що безсмертний у віках Тарас Шевченко став справжнім пророком української нації, яка наразі у боротьбі з російським агресором вперто  продовжує виборювати власну незалежність.

«Студентська молодь стійка у власних переконаннях, що актуальні сьогоденню поезії Тараса Шевченка необхідно популяризувати серед сучасників, щоб, як  тривожний  дзвін, калатало в серцях європейців  його безсмертне  слово. Добірним зерном проросли Тарасові слова, які стали пророчими – рік тому, 24 лютого 2022 року, українці врешті прокинулися як нація, нескореність, незламність, звитяга, мужність якої дивують увесь світ! Кров’ю, мільйонами скалічених та загублених людських життів здобуваємо справжню незалежність. Вельми тішить, що ці символічні дзвони відлунюють не тільки в душах українства, а й різними мовами світу!» – прокоментувала одна з наукових натхненниць проєкту, кандидатка філологічних наук, старша викладачка кафедри загального мовознавства та іноземних мов Наталія  Бондар.

Проєкт розроблений і презентований у рамках  відзначення 209-ї річниці з дня народження Тараса Григоровича Шевченка, чия творча спадщина стала благодатним ґрунтом для мільйонів наукових досліджень, предметом численних літературно-мистецьких дискурсів та широких обговорень у колах громадськості. В ілюстрації цієї новини також використаний фрагмент картини відомого українського художника, випускника нашого університету Юрія Шаповала з серії картин «Григорович».

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!» – крізь товщу віків відлунює Шевченко голосами талановитої молоді Полтавської політехніки, вселяючи віру в неминучу перемогу й торжество справедливості.

Kämpft nur, kämpfet, und ihr werdet
Sieger des Gefechtes,
Euch hilft Gott, die Kraft, die Freiheit
Und die Macht des Rechtes!

Нагадаємо, раніше студенти політехніки знялись в образах відомих картин.

Нещодавно у студхабі «Політехніка» відбулося перше зібрання книжкового клубу «ЧитаUA», студентка Вікторія Мазняк стала бронзовою призеркою ІІІ етапу Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика,  а  студентка Яна Капустян стала призеркою ІІІ етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»