2023-03-06

У студхабі «Політехніка» відбулося перше зібрання книжкового клубу «ЧитаUA»

У Всесвітній день письменника в студентському хабі «Політехніка» відбулося перше зібрання полтавського книжкового клубу «ЧитаUA», організованого Студентською радою міста Полтави спільно з Департаментом культури, молоді та сім’ї Полтавської міської ради. Молодіжний захід проводиться у рамках проєкту «Арт-терапія для молоді» з метою популяризації читання як одного з ресурсів для відновлення внутрішньої рівноваги.

У студхабі «Політехніка» відбулося перше зібрання книжкового клубу «ЧитаUA»

3 березня 2023 року, у Всесвітній день письменника, студентський хаб «Політехніка» став локацією для проведення першого зібрання книжкового клубу «ЧитаUA», організованого Студентською радою міста Полтави спільно з Департаментом культури, молоді та сім’ї Полтавської міської ради у рамках проєкту «Арт-терапія для молоді». Захід спрямований на популяризацію українського літературного слова та сприяння зацікавленості учнівської та студентської молоді у читанні як класики, так і сучасної літератури, а також іноземних авторів, перекладених українською мовою.

Про ідею створення книжкового клубу«ЧитаUA» як спільноти за інтересами і культурно-мистецьку взаємодію органів місцевого самоврядування з соціально активною студентською молоддю міста Полтави розповіла начальниця відділу реалізації молодіжної політики Департаменту культури, молоді та сім’ї Полтавської міської ради Олена Стрілець.

«Цьогоріч Департаментом культури, молоді та сім’ї Полтавської міської ради спільно зі Студентською радою міста Полтави було обрано три ключові проєкти, які будемо розвивати упродовж цього насиченого мистецькими та культурними подіями року. Один з них – молодіжний проєкт «Арт-терапія для молоді», який спонукає молодь долучитися до цілої серії різноманітних літературних, культурно-мистецьких заходів, зокрема майстер-класу з розфарбовування картин з використанням мотивуючих фраз, художньої розмальовки шоперів тощо.

Ідея створення книжкового клубу «ЧитаUA» виникла цілком спонтанно – на засіданні Студентської ради міста Полтави спільно обговорили питання популяризації читання серед захоплених гаджетами підлітків, молодих людей та дійшли одностайного висновку, що читати – це модно, корисно та цікаво. Нечасто, на жаль, бачимо читаючу молодь, проте, виходячи з попередньої кількості відвідувачів трьох літературних «квартирників», відзначимо, що серед поетів-початківців зростає тенденція до збільшення кількості охочих поділитися власною творчістю з широким загалом.

Тому книжковий клуб може стати чудовим комунікаційним майданчиком для налагодження конструктивного діалогу з талановитою та всебічно розвинутою молоддю міста Полтави. Творчих особистостей чимало, однак часто-густо бракує платформ для внутрішнього самовираження. Сподіваюся, що поява «ЧитаUA» мотивуватиме молодь об’єднуватися навколо всього українського, національного», – прокоментувала начальниця відділу реалізації молодіжної політики Департаменту культури, молоді та сім’ї Полтавської міської ради Олена Стрілець.

Промовиста назва проєкту «ЧитаUA» орієнтує на можливість відкрито популяризувати рідне, українське, продумана авторами українсько-англійська абревіатура розшифровується доволі просто – «Читай українське». Головним кредо проєкту організатори обрали два основоположні принципи – любов до читання книг та не примусовості у справах популяризації української літератури та культурних надбань.

Пропонована організаторами проєкту модель книжкового клубу як клубу за інтересами майже одразу почала працювати – на запрошення долучитися відгукнулося чимало бажаючих. Буквально за добу в онлайн-реєстрації нараховувалося вже понад півсотні бажаючих, а вік учасників книжкового клубу коливається від 14 до 34 років. Тож учасників поділили на дві динамічні групи.

Обираючи локацію для проведення першого зібрання книжкового клубу, організатори продумували ідею творчої зустрічі в публічній бібліотеці чи якомусь зручному приміщенні з відповідною надихаючою атмосферою, щоб поспілкуватися про книги та обмінюватися враженнями після прочитання.

«Студентський хаб «Політехніка» став гарною ідеєю для успішної реалізації проєкту «Арт-терапія для молоді». Чудовий подарунок – неймовірне місце з неймовірною енергетикою, відкритим мистецьким простором для молоді.

Сподіваюся, що ще одним з елементів рятівної арт-терапії для молоді стане перегляд та обговорення найрізноманітніших українських фільмів з сенсовим спрямуванням, тому в подальших планах – завітати сюди ще хоча б кілька разів. Дякуємо Полтавській політехніці за створені сприятливі умови для всебічного розвитку молоді як рушійної сили будь-яких соціальних та культурних змін», – додала Олена Стрілець.

Під час першого зібрання учасники книжкового клубу «ЧитаUA» обрали для спільного прочитання ряд знакових українських творів. Не оминатимуть увагою й україномовні переклади відомих зарубіжних бестселерів, щоб збагатити читацький досвід.

Зібрання книжкового клубу «ЧитаUA» проводитимуться Студентською радою міста Полтави принаймні один раз на місяць. Предметом активного молодіжного обговорення слугуватимуть як добре знані літературні шедеври, так і твори авторів-початківців.

Нагадаємо, у Полтавській політехніці відкрито зразковий Пункт Незламності і студентський хаб, а начальник Полтавської ОВА зустрівся зі студентами політехніки і обговорив Рік Незламності.

Раніше рок-гурт «БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ» зіграв у політехніці благодійний концерт на підтримку ЗСУ, народні депутати України зустрілися зі студентами-переселенцями, які навчаються у Полтавській політехніці, Міжнародна організація з міграції України надала непродовольчу допомогу переселенцям, які проживають у студмістечку політехніки, а очільник науково-дослідного напряму Укргазвидобування Михайло Братах провів мотиваційну зустріч зі студентами політехніки.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»