2022-11-16

Студентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності

Студентки факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки Валерія Сивак, Олександра Даценко та Валерія Дубовик, студентка Навчально-наукового інституту нафти і газу Полтавської політехніки Владислава Калюжна стали учасницями молодіжного обміну за програмою Erasmus+ «Art as Tool for Fighting Online and Offline Hate Speech», що проходив у Туреччині.

Студентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності

Молодіжний обмін проходив упродовж 20-29 жовтня 2022 року неподалік турецького міста Бурси, у заміському комплексі «Nefes Dağyenice Park Resort». Масштабна міжнародна подія відбулася за підтримки громадської організації «Development and Initiative» та координаторки проєкту Катерини Пряжнікової. Це вже не перший молодіжний обмін за програмою Erasmus+ у цьому заміському комплексі за участю студенток нашого університету. Раніше студентки Анна Нестеренко, Марія Пащенко та Катерина Готра представляли Україну на проєкті, присвяченому спорту та здоров’ю «Pedal for life».

Учасники проєкту активно обговорювали питання дискримінації, міграції, толерантності, булінгу в соціальних мережах та гендерної нерівності. Вищезазначені підтеми були поділені серед національних команд Нідерландів, Угорщини, Туреччини, України та Литви, завданням кожної країни-учасниці стало підготувати воркшоп, присвячений певній проблематиці.

«Найбільше мені сподобався воркшоп Нідерландів на тему міграції, для нашої країни зараз ця проблема актуальна, як ніколи. Завдяки представленим завданням поглибила власні знання щодо процесів міграції та усвідомила наскільки важко починати життя з нуля мігрантам у чужій країні», – ділиться враженнями учасниця проєкту Олександра Даценко.

Українська команда презентувала тему булінгу в соціальних мережах, крім участі у різноманітних майстер-класах, учасниці підготували міні-ролик, у якому наочно показали до яких жахливих наслідків може призвести цькування в Інтернеті. За словами студентки Валерії Дубовик, згуртована робота дівчат допомогла розкрити актуальну проблему кібербулінгу.

Однак проєкт складався не тільки з навчальних сесій та воркшопів, для учасників міжнародного молодіжного обміну фасилітатори організували поїздку до Бурси на один день. Дівчатам вдалося відвідати справжній турецький базар, роздивитися місто з панорамного ресторану та скуштувати традиційний кебаб.

«Ця міні-подорож до міста дала нам змогу познайомитися ближче з місцевим колоритом, спробувати традиційну їжу та придбати сувеніри, які вдома будуть нагадувати про це чудове турецьке місто. Хочу подякувати членам турецької команди за невеличку екскурсію, завдяки якій ми побачили справжню Бурсу», – з посмішкою розповідає Валерія Сивак.

Традиційною частиною кожного молодіжного обміну Erasmus+ стали культурні вечори. Українська команда не могла оминути тему повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію нашої держави, тому після представлення своєї країни студентки вирішили провести благодійний аукціон на знак підтримки наших Збройних Сил та постраждалих від війни. Усі кошти дівчата планують передати у фонд Сергія Притули, підтримки родин захисників Азовсталі та Київського гуманітарного центру.

«Коли ми увімкнули відео про жорстокі реалії війни, я побачила як у багатьох учасників очі наповнилися смутком та відчаєм. Після нашої презентації країни, багато іноземців підходило та цікавилось, як це жити в умовах війни. Справжню підтримку вони показали на благодійному аукціоні. Завдяки їхній підтримці ми зібрали близько 2 тисяч гривень, які вже скоро передамо до фонду», – додала учасниця проєкту Владислава Калюжна.

Подібні міжнародні проекти стали чудовою можливістю для студентів Полтавської політехніки через подорожі та спілкування з іноземцями покращувати навички володіння англійською мовою, познайомитися з культурами різних країн та розширювати знання щодо актуальних соціальних проблем.

«Цей проєкт не тільки дав нам можливість поглибити свої знання з актуальних нині тем, таких як дискримінація, міграція, толерантність, булінг в соціальних мережах та гендерна нерівність, а й знайти нових друзів і позбавитись мовного бар’єру. Ми надзвичайно вдячні громадській організації «Development and Initiative» та координаторці проєкту Катерині Пряжніковій за можливість взяти участь у такому надзвичайно мотивуючому молодіжному обміні. Слова щирої вдячності також висловлюємо своїй викладачці – кандидатці філологічних наук, доцентці кафедри германської філології та перекладу Анні Павельєвій, яка допомогла нам підготуватись до проєкту та підтримувала на всіх його етапах і яка завжди заохочує нас, студентів, не боятись, вірити у себе та свої сили і пробувати себе у різноманітних програмах академічного обміну, дає поради та допомагає», – розповіли учасниці проєкту.

Раніше майбутні перекладачки вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життя, студентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгустудентки політехніки взяли участь у проєкті Ерасмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціонстуденти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із неюпідвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітностівивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»